x

Biciklisti pozvali vozače na solidarnost

Biciklisti pozvali vozače na solidarnost

Biciklisti kao manjina u Beogradu nemaju mogućnost da se žale na neočišćene pravce kojima se kreću. Samo hrabri se upuštaju u avanturu bicikliranja u postojećem stanju, svesni iste, i stižu na svoju destinaciju na ovaj ili onaj način. Oni se smatraju - ludim, a ustvari stižu od tačke A do tačke B, vozeći bicikl ili pešačeći deo puta, pritom bez troškova, doprinosa zagađenju životne sredine i saobraćajnoj gužvi.


Građani koji koriste automobil kao prevozno sredstvo, zaglavljeni u snegu i saobraćaju tvrde: "Država je kriva za sve!" - razmaženi, sputani i zaglavljeni u svojim vozilima i svojim izborom zavisni od iste države koju kritikuju.Oni joj plaćaju osiguranje, porez na upotrebu motornog vozila, naknadu za korišćenje puteva, ekološku taksu, saobraćajnu dozvolu, tehnički pregled, registracionu nalepnicu, vozačku dozvolu i ispit, benzin, putarine.

Oni se odlučuju za prevoz tim vozilom pri ovim uslovima, nesvesno se upuštajući u avanturu, a onda se žale na saobraćajnu gužvu kojoj i sami doprinose, svaljujući krivicu na službe za čišćenje snega.

Vozači automobila treba da budu solidarniji i tolerantniji, ne samo u ovoj situaciji, nego i inače. Delimično je i njihova krivica što su vozila javnog prevoza, koja prevoze mnogo više ljudi, svakodnevno zaglavljena u saobraćaju, pa i ovih dana kada bi trebalo da budu efikasna alternativa za sve.

Datum: 12.12.2012. Autor: Miloš Lazić

PROČITAJTE JOŠ...