x

Veliki uspeh osoba sa invaliditetom na Međunarodnom takmičenju u Švedskoj

Veliki uspeh osoba sa invaliditetom na Međunarodnom takmičenju u Švedskoj
Učesnici iz Srbije i ove godine postigli su veliki uspeh na sportskom takmičenju za osobe sa invaliditetom "Malme open 2013." U veoma jakoj konkurenciji naši sportisti ovojili su osam medalja - četiri zlatne i četiri bronzane. Učestvovala je ekipa od 16 članova u organizaciji udruženja "Sve je moguće" koji su još jednom na delu pokazali da sa punim pravom nastupaju pod tim imenom.

Dvodnevna manifestacija okupila je oko 2500 učesnika iz cele Evrope i svakako je najveća sportska manifestacija na svetu osoba sa invaliditetom, odmah posle Paraolimpijskih igara. Održava se punih 36 godina u prvoj polovini februara u Malmeu, na jugu Švedske.

Zlatne medalje osvojili su: Teodora Stanković u plivanju na 100., Nemanja Tadić u plivanju na 50 i 25,, Dušan Marisavljević u plivanju na 25m; Bronzane medalje su osvojili Šćepan Zorić u plivanju na 100m, Mitar Đokić u stonom tenisu ,Ratko Vukobratović u stonom tenisu. Ratko (LALE) Vukobradović je osvojio i posebnu medalju za izuzetno sportsko ponašanje i đžentlmenski stil na terenu za koji je dobio aplauz od svih prisutnih u hali. 

Udruženje osoba sa invaliditetom "Sve je moguće", iz Beograda, ima bogato iskustvo kada je reč o Malmo-open-u i već pet godina zaredom naši učesnici vraćaju se sa tog takmičenja okićeni medaljama, uprkos tome što praktično i nemaju posebne pripreme. Čvrsta volja i želja da se dostigne i ono što neki smatraju da je nemoguće, osnovni su preduslov za uspeh.

I ove godine imali smo svog predstvanika na Malmo-open-u, samo zahvaljujući entuzijazmu samih učesnika i ljudima dobre volje. Sistemske podrške za ovakve i slične projekte nažalost još uvek nema, a rezultati koje postižu naši takmičari najbolja su preporuka svima koji žele da pomognu u budućnosti, ne samo kad je reč o učešću sportskim takmičenjima.

Što bolji rezultat na sportskom terenu jeste cilj, ali ove igre donose i nešto mnogo vrednije osobama sa invaliditetom - druženje, nova poznanstva i osećanje da nisu odbačeni i da su ravnopravni članovi društva. Upravo je to ono što zemlju domaćina, Švedsku, čini posebnom i socijalno odgovornijom, iznad svih ostalih u Evropi, pa i u svetu.Datum: 15.02.2013. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...