x

Dodeljene nagrade

Pilot paraglajdera Goran Đurković i raketni modelar Zoran Katanić, dobitnici su statue "Zlatni orao", najprestižnije nagrade za sportske vazduhoplovce za rezultate postignute u prethodnoj godini.

Statua "Zlatni orao" najprestižnija je nagrada koju jedan vazduhoplovni sportista može da osvoji i dodeljuje se za rezultate postignute u prethodnoj godini. Statuu "Zlatni orao", koju mnogi smatraju krunom karijere, Vazduhoplovni savez Srbije (VSS) dodeljuje najboljim poklonicima neba i visina još od 1957. godine.

Za pilota paraglajdera, Gorana Đurkovića, iz Sportskog paraglajding kluba "Berkut" iz Vršca, ovo je treći Zlatni orao, što govori u prilog tome da njegovi sjajni rezultati u disciplini precizno sletanje ne jenjavaju već godinama. Đurković je počeo da leti sa 13 godina i danas ima zavidan letački staž. Ove godine osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu, a sa ostatkom reprezentacije uzeo je i treće mesto u Evropi. U Svetskom kupu je na trećem mestu, na svetskoj rang listi na sedmom mestu, a u Srbiji na prvom mestu. Pored toga što vodi svoj matični klub, radi kao instruktor letenja u vazduhoplovnoj školi "Ares" a priprema i Vršac za organizaciju Predstvetskog prvenstva i Svetskog kupa ove godine.

Dobitniku statue Zlatni orao u neletačkim granama vazduhoplovnog sporta, Zoranu Kataniću iz Aero kluba "Sremska Mitrovica" ovo takođe nije prvi put da uzima u ruke statuu Zlatnog orla. Katanić je 2004. Godine poneo ovo zvanje najboljeg sportiste, a njegovi prošlogodišnji rezultati bili su takvi da je Orao jednostavno ponovo morao da doleti na njegovo rame. Zoran je postao dvostruki svetski prvak i osvojio je četiri medalje u pojedinačnoj konkurenciji i četiri medalje u ekipnoj. Svemu ovome treba dodati sjajne rezultate u Svetskom kupu ali i na takmičenjima u državi.

Vazduhoplovni savez Srbije nagradio je i najbolje sportiste u svakoj grani sporta - prvoplasirane plaketom "Zlatni orao", a drugoplasirane i trećeplasirane diplomama "Zlatni orao". Nagrađeni su i prošlogodišnji rekorderi u padobranstvu - Aleksandar Cvetković i Radoslav Korać koji su i ove godine pomerili granice u ovom sportu.
Pored toga, uručene su i tri Zlatne plakete koje se dodeljuju za dugogodišnju posvećenost vazduhoplovstvu i razvoju vazduhoplovnog sporta. Ovu nagradu poneli su Aleksandar Stojanović - Mlazni iz Niša, Ljubiša Naumović iz Paraćina, a posthumno je dodeljena i Čedomiru Janiću, osnivaču i dugogodišnjem direktoru Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu.

Svečanost "Zlatni orao" bila je prilika i da se uruče nagrade koje je Svetska vazduhoplovna federacija dodelila našim najboljim pojedincima i klubovima. Počasna grupna diploma otišla je u ruke Aero kluba "Franjo Kluz" iz Zemuna, jednog od naših najstarijih klubova u zemlji.  Diploma "Pol Tisandije" dodeljena je Radmili Tonković, dami koja je uspešno uspevala da gradi karijeru u oblasti rezervisanoj za muškarce, a diplomu je primio i Onodi Mikloš iz AK "Delta Kanjiža" koji je dobio nagradu za izvanredan doprinos u razvoju paraglajding sporta.

Najbolji sportisti Vazduhoplovnog saveza Srbije u 2012. godini, po granama vazduhoplovnih sportova su sledeći:

Paraglajding

1. Goran Đurković SPK "Berkut" Vršac
2. Milica Marinković AK "Aero Edu" Beograd
3. Vladimir Bačanin KSL "Ares" Beograd


Padobranstvo
Seniori muškarci

1. Aleksandar Cvetković AK "Smederevo" Beograd
2. Radoslav Korać PK "Grifon" Beograd
3. Slobodan Terzić PK "Grifon" Beograd

Seniori žene

1. Svetlana Simić AK "Naša krila" Paraćin

Juniori
1. Stevan Miletić AK "Naša krila" Paraćin


Vazduhoplovno jedriličarstvo

1. Branko Stojković AK "Sremska Mitrovica" S. Mitrovica
2. Zoran Frenc AK "Vaja" Beograd
3. Aleksandar Diklić AK "Vaja" Beograd


Ultralako letenje

1. Željko Tešendić VK "Vihor" Vojka
2. Vladan Uglješić AK "Smederevo" Smederevo
3. Dragan Vukić AK "Smederevo" Smederevo


Vazduhoplovno modelarstvo
Seniori

1. Svetozar Gostojić AK "Zrenjanin" Zrenjanin
2. Stefan Pavelka MK "Modelar" Beograd
3. Boško Laćimić AK "Fri Flajer" Beograd

Juniori

1. Danilo Runić AK "Nova Pazova" N. Pazova
2. Stevan Babin AK "Fri Flajer" Beograd
3.  Bojan Gostojić AK "Zrenjanin" Zrenjanin


Raketno modelarstvo
Seniori

1. Zoran Katanić AK "Sremska Mitrovica" S. Mitrovica
2. Vladimir Čipčić AK "Kikinda" Kikinda
3. Vesna Katanić AK "Sremska Mitrovica" S. Mitrovica

Juniori

1. Vesna Katanić AK "Sremska Mitrovica" S.Mitrovica
2. Miodrag Čipčić AK "Kikinda" Kikinda
3. Luka Volarević AK "Franjo Kluz" Zemun


Opšta avijacija

1. Aleksandar Godić AK "Naša krila" Paraćin
2. Milan Milošević AK "Zrenjanin" Zrenjanin
3. Tomislav Šaletić AK "Naša krila" Paraćin


Balonarstvo
1. Srđan Srdić BK "Dambos" Beograd


Datum: 06.03.2013. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...