x

Srbija vicešampion Balkana u badmintonu

Srbija vicešampion Balkana u badmintonu
Srbija je osvojila vicešampionsku titulu u ekipnoj konkurenciji na Balkanskom badminton prvenstvu za igrače do 15 godina koji se održava u Omladinskom kampu "Đerdap" na Karatašu. U finalu istorijskog takmičenja, budući da je prvi put u istoriji balkanskih šampionata ovo takmičenje okupilo predstavnike devet zemalja, naša reprezentacija je posle fanatične borbe izgubila s 3:2 od vršnjaka iz Turske, badminton evropske velesile koja godinama unazad dominira na sceni Starog kontinenta.

Okršaj za zlato, na svojevrsnom "mini evropskom prvenstvu" s obzirom na broj učesnika, bio je na vrhunskom nivou tako da su navijači u punoj sali OK "Đerdap" uživali od prvog do poslednjeg trenutka. Potezi od kojih je zastajao dah, preokreti i srčana borba svih finalista prikazali su ovaj olimpijski sport u najlepšem svetlu, ujedno pokazavši da u Srbiji stasava jedna nova generacija badmintonaca i badmintonki čiji potencijal seže do neslućenih visina.

Finale je počelo kao u snu. Luka Milić je pobedio Bektaša s 2:0 u setovima u muškom singlu donevši Srbiji početnu prednost. Turci su uzvratili u ženskom singlu. Inci je posle velike brobe savladala Andrijanu Stanković u dva seta od kojih se ne zna koji je bio neizvesniji. Novi, drugi, poen u borbi za zlato Srbiji je doneo muški dubl Luka Milić, Nenad Milošević koji je nakon neizvesne borbe u dva seta oborio na pleća turski par Bektaš, Gunes. Novo izjednačenje usledilo je posle duela ženski dublova. Lena Janić i Anja Velimir su poklekle u dva seta u duelu sa Turkinjama Erčetin i Inci. Tako je u borbi za za najsjajnije odličje odluka morala da padne u poslednjem meču u kojem su koplja ukrstili mešoviti parovi. Nakon velike borbe Nenad Milošević i Andrijana Stanković su izgubili od Sadi i Dolčua s 2:0.

Srbiji je tako pripala srebrna medalja koje predstavlja ogroman uspeh tim pre što je izlivena u konkurenciji osam zemalja Grčke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Turske, Moldavije i Albanije, od kojih čak pet pripada samom evropskom vrhu. Pored samih aktera finala odličjem na ceremoniji dodele medalja okićeni su i ostali članovi srpskog tima na Balkanijadi Milica Sokolović, Marija Sudimac, Aleksa Lutovac, Mateja Manić, Kristijan Bela, stručni štab Milan Barbir, Dragan Antić, Nikola Mijačić i Mirjana Vasić kao i tim menadžer Radomir Jovović.

'Osvajanje srebrne medalje predstavlja ogroman uspeh i podstrek za celokupni badminton sport u Srbiji. Mnogo važnije od samog odličja jeste činjenica da su svi naši reprezentativci prikazali igru na evropskom nivou. Do finala su savladali Bugarsku i Moldaviju u grupi, potom i Grčku u polufinalu. I u finalu su bili na visini zadatka i posle ravnopravne igre sa jednom vrhunskom reprezentacijiom kakva je Turska izgubili su tek nakon pet mečeva", kazao je glavni trener srpske badminton reprezentacije Milan Barbir.

Na Balkanskom prvenstvu su u sredu, 28. avgusta, počeli dueli u pojedinačnim konkurencijama, a tačka na istorijsko takmičenje biće stavljena u četvrtak okršajima za pojedinačne medalje.

"Izdanjima u ekipnoj konkurenciji pokazali smo da naši takmičari imaju kvalitet za odličja i u pojedinačnoj konkurenciji. Nadam se samo da iscrpljujući finalni okršaj sa Turskom i veliki uspeh osvajanjem ekipnog srebra neće uticati na izdanja u nastavku takmičenja na Balkanijadi. Svi naši reprezentativci i dalje moraju da budu opušteni, da uživaju u svakom meču, i bez bilo kakvog imepartiva rezultata da nastave takmičenje", istakao je Barbir.

Ministarsvo omladine i sporta u Vladi Republike Srbije je pokrovitelj Balkanskog prvenstva za igrače do 15 godina koji su podržali i Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, Balkanska badminton asocijacija, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije i Anti doping agencija Republike Srbije. Prijatelji predstojećeg događaja su proizvođač sportske opreme "Yonex",  kao i kompanije "Tin šped", "Lasta", "Winners", "Naša Koka" i OK "Đerdap".
Datum: 29.08.2013. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...