x

Red Bull BC One 2012 svetsko finale

Red Bull BC One 2012 svetsko finale
8. decembra, sve oči će biti uperene u Rio de Žaneiro. Ovaj grad na obali Brazila, koji je imao izuzetnog uticaja na B-Boying svojim kapoera i ginga stilom, biće domaćin Red Bull BC One takmičenja, najznačajnijeg 1 na 1 B-Boy takmičenja na svetu. Kada govorimo o najinovativnijem plesu danas, pronaći ćete ga na ovoj pozornici. Do finala stižu samo najbolji na svetu, a konkurencija je jača iz godine u godinu, što rezultira fizički izazovnijim pokretima i kreativnim i različitim kombinacijama.

2012. je označila najjaču godinu do sada za Red Bull BC One. Preko hiljadu B-Boyeva iz celog sveta takmičilo se u više od 60 zemalja na lokalnim Cypherima. Iz šest kvalifikacionih takmičenja stigli su najbolji igrači iz Severne Amerike, Južne Amerike, Istočne Evrope, Zapadne Evrope, pacifičke Azije i prvog ikada održanog takmičenja u srednje-istočnoj Africi. Pobednici su zaslužili šansu da se takmiče protiv vladajućeg šampiona, Roxrite-a (SAD) i devetorice najboljih svetskih igrača odabranih od strane sudija.

Šesnaestorica igrača su naporno trenirala cele godine za svoj momenat u Riu. Ovo je izuzetno napeto takmičenje, u kojem po jedan igrač biva eliminisan iz svake runde. Sudije ocenjuju igrače na osnovu njihove strategije, pokreta, igračke osnove, novih rutina i sveukupnog stila. Ove godine panel sudija koji uključuje Red Bull BC One All Star Neguina (Brazil), Red Bull BC One All Star Taisukea (Japan), Moy (SAD), Niek (Holandija) i Storma (Nemačka), iazbraće pobednika i osvajača ultimativne B-Boy nagrade.

Pobednici ovogodišnjih šest kvalifikacionih turnira su: DOMKey (SAD), Klesio (Brazil), Lil Zoo (Maroko), Mounir (Francuska), Shorty Force (Južna Koreja) i Slav (Bugarska). Ako Roxrite osvoji titulu ove godine, biće jedini B-Boy u istoriji koji je šampionat osvojio dve godine za redom. Međutim, bori se protiv, između ostalih i ovogodišnjeg najmlađeg igrača, petnaestogodišnjeg vunderkinda Isseia iz Japana, koji je nedavno osvojio R16 u Koreji. Finale može osvojiti bilo ko, u izuzetnoj konkurenciji koju čine Alex (Kolumbija), Sunni (UK), Visious Victor (SAD), Kid David (SAD), Junior (Francuska), ExacT (Rusija), Differ (Južna Koreja) i Hill (Meksiko).

Hip hop DJ Skeme Richards će biti odgovoran za muziku tokom borbi, a brazilski reper Dughettu će biti MC večeri. B-Boy legende Kwikstep i CROS1 će davati jedinstvene komentare stotinama hiljada gledalaca koji će finale pratiti u živom prenosu širom sveta.U Srbiji, fanovi će moći da uživaju u prenosu uživo na Televiziji B92, 8. decembra od 23h.

Program iz studija u Beogradu komentarisaće Igor Brakus i Vladimir Đorđević, zajedno sa Željkom Ostojićem, našim najboljim B-Boyem. Željko (30) je profesor sporta i fizičkog vaspitanja, a na takmičenju u brejkdensu u Helenu u Holandiji, plasirao se u polufinale u ozbiljnoj konkurenciji od 10.000 brejkdensera iz čitavog sveta.

Sada možemo i da najavimo da će ovo biti uvod za 2013. godinu i prvi Red Bull BC One Cypher koji će biti održan u Srbiji, a koji će ujedno biti i prvi kvalifikacioni turnir za Red Bull BC One svetsko prvenstvo 2013!
Datum: 07.12.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...