x

Održana XIX Beogradska kritična masa

Održana XIX Beogradska kritična masa
U subotu, 27. oktobra 2012. godine sa početkom u 15h sa platoa ispred tržnog centra "Ušće" krenuo je defile, XIX Beogradska kritična masa, od 50 biciklista u organizaciji Udruženja građana Ulice za bicikliste.

Kritična masa je tradicionalna mesečna vožnja koja se održava u preko 300 gradova širom sveta, a ovoga meseca aktivisti su hteli da skrenu pažnju na birokratske probleme sa kojima se i suočavaju u borbi za veća prava na ulicama Beograda.

Vožnja u organizaciji UG Ulice za bicikliste je prošla po planovima, biciklističkim stazama sa izraženim problemima koji se ne rešavaju. Vožnja se završila kod velike fontane Hotela Hajat, gde je usledilo tradicionalno podizanje bicikala i fotografisanje. Nakon završetka, građani su odlučili da nastave zajedničku vožnju, te je Kritična masa nastavila kretanje preko Brankovog mosta, Brankovom ulicom, Prizrenskom, Terazijama i Kolarčevom do Trga Republike gde je usledilo još jedno podizanje bicikala i fotografisanje.

Aktivista predstavnik Inicijative za biciklističke staze "Beociklizacija" u okviru koje su
podnete prijave gradskim službama za preko stotinu problema na postojećim biciklističkim stazama, predstavio je 2 najveća problema na novobeogradskoj biciklističkoj infrastrukturi:

1. Na uglu Ulice Omladinskih brigada i Bulevara Mihaila Pupina, TAXI vozači parkiraju
svoja vozila suprotno signalizaciji, blokirajući prolaz pešacima i biciklistima;
2. U Omladinskih brigada kod objekata 18a i 18b, svakodnevno je prisutno nepropisno parkiranje;
* Pored toga, vidljivi su problemi u vidu rupa u asfaltu, neispravne signalizacije i
opreme, raznih prepreka u vidu kisoka, konzervatora za sladoled, žardinjera itd.

Povodom TAXI stajališta na uglu Omladinskih brigada i Bulevara Mihaila Pupina podneta je prijava Sekretarijatu za inspekcijske poslove - Sektoru za saobraćajni inspekcijski nadzor. Reagujući po prijavi, osvežili su izbledela obeležja TAXI stajališta na asfaltu, što nije doprinelo uvođenju reda u parkiranju među vozačima. Povodom nepropisnog parkiranja kod Omladinskih brigada 18a i 18b podneto je 8 različitih podnesaka. Nekoliko puta reagovala je Saobraćajna i Komunalna policija, sankcionišući nepropisno parkirane, ali do sistemskog rešenja postavljanja zapreka nije bilo moguće doći, zbog nezainteresovanosti Sekretarijata za saobraćaj - ovome svedoči njihova molba upućena JKP "Zelenilo-Beograd" za postavljanje zapreka, a koji nemaju obavezu da obezbede saobraćajnu površinu, već je za to nadležna Direkcija za puteve pri ovom Sekretarijatu.

Pored nekolicine drugih prijava rupa u asfaltu, neispravne signalizacije, raznih prepreka na stazama, kao i u slučaju prethodno pomenutih, gradske službe ne reaguju, dokazujući da je sav drugi saobraćaj iza automobilskog, koji nastavlja da se gaji i raste pretvarajući Beograd u "automobilsku palanku", na nesreću pešaka, biciklista, korisnika javnog prevoza i prirode.
Datum: 30.10.2012. Autor: Miloš Lazić

PROČITAJTE JOŠ...