x

Put među najbolje

Put među najbolje
Šest najboljih padobranaca iz Srbije u nedelju kreće za Dubai, gde će učestvovati na Svetskom prvenstvu u padobranstvu "Mondial 2012" koje se ove godine organizuje u svih šest padobranskih disciplina.

Ekipu Srbije čine Slobodan Terzić i Radoslav Korać iz Padobranskog kluba "Grifon" protivterorističke jedinice MUP-a, Miroljub Janićijević iz Padobranske ekipe Vojske Srbije "Nebeske vidre", Ljubiša Naumović i Svetlana Simić iz Aerokluba "Naša Krila" iz Paraćina i Aleksandar Cvetković iz Aerokluba "Smederevo". Na takmičenju će se nadmetati 58 reprezentacija, odnosno više stotina padobranaca. Kako navode predstavnici Svetske vazduhoplovne federacije, svaki od ovih timova, već je ostvario prvi cilj - izabrani su kao najbolji padobranci i omogućeno im je da predstavljaju svoju zemlju.

Članovi srpske reprezentacije, koji će se takmičiti u klasičnim disciplinama (skok na cilj i figurativni skokovi) i disciplini para-ski, više puta dokazali su da su članovi elitne grupe najboljih u zemlji.

Ljubiša Naumović, sa više od 20 godina padobranskog iskustva, ove godine uspeo je da postane državni prvak u padobranstvu, ali i u motornom letenju i time napravi svojevrsan rekord.

Slobodan Terzić, ove godine najbolji srpski padobranac u disiplini figure, prošle godine je učestvovao u postavljanju jednog rekorda na prvenstvu Jugoistočne Evrope u Bugarskoj, a 2010. godine postavio je jedan pojedinačni i jedan grupni državni rekord.

Radoslav Korać je ne samo ovogodišnji državni rekorder u padobranstvu, već je već godinama proglašavan za najboljeg srpskog padobranca.

Miroljub Janićijević, koji je ujedno i vođa reprezentacije, zauzeo je treće mesto na državnom prvenstvu, a javnost ga je ove godine zapazila i po učešću na Aeromitingu na aerodromu Batajnica.

Aleksandar Cvetković, koji je doskora bio u juniorskoj kategoriji, već godinama se nalazi među troje najboljih srpskih padobranaca, a ove godine je na državnom prvenstvu bio najbolji u disciplini skok na cilj.

Svetlana Simić, naša najbolja padobranka, sa preko 3500 skokova, već godinama beleži seriju rekorda i titula najboljih u ženskoj konkurenciji, ali se primećuje da ne zaostaje mnogo ni za rezultatima muških kolega.

Naši reprezentativci boraviće u Dubaiju od 25. novembra do 11. decembra, odakle će nas redovno izveštavati o toku prvenstva.

* U disciplini skok na cilj, takmičari skaču sa 1000 ili čak 3000 metara i moraju biti izuzetno precizni prilikom prizemljenja jer treba da slete u centar elektronskog diska. Takozvana "nula" je prečnika 3 cm, a svako prizemljenje veće od 16 cm od centra diska je promašaj, i ne meri se. Pobednik je takmičar koji skupi najmanje bodova (cm udaljenosti od centra kruga).

* Prilikom izvođenja figurativnih skokova, žiri ocenjuje koliko brzo i prezicno takmičari u slobodnom padu mogu da izvedu unapred zadati komplet elemenata. Serija elemenata se sastoji od levog zaokreta od 360 stepeni, desnog zaokreta od 360 stepeni i salta unazad. Ovaj niz elemenata je potrebno izvesti 2 puta. Meri se vreme za koje je zadati komplet urađen, pa se od toga oduzimaju kazne za pogrešno izvedene elemente. Ova disciplina zahteva visok nivo znanja i kontrole tela u slobodnom padu, pri brzinama od 200 do 250 km/h.
Datum: 22.11.2012. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...