x

Biciklisti poručili MUP-u: Imamo svetla, nećemo reflektujuće prsluke!

Biciklisti poručili MUP-u: Imamo svetla, nećemo reflektujuće prsluke!

Večeras se preko dvesta biciklista tradicionalno okupilo na Trgu Republike, ovaj put da bi protestnom vožnjom poručili Ministarstvu unutrašnjih poslova da ne prihvataju obavezu nošenja reflektujućih prsluka, jer već imaju svetla!


Fotografijom ispred skupštinskog zdanja poručili su da će , ako ovaj predlog zakona prođe do parlamenta, borbu nastaviti i na tom nivou i da neće dopustiti da im se olako nameću proizvoljna rešenja.


Beogradski biciklisti podsećaju da su prednje belo i zadnje crveno svetlo već obaveza po članu 81. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i pitaju Upravu saobraćajne policije da li kontroliše sprovođenje ove mere u Srbiji?


Udruženje Ulice za bicikliste je na Trgu Republike pre vožnje podelilo i deset kompleta svetala biciklistima koji nisu bili osvetljeni. Oni poručuju da uvođenje nove mere čiji je efekat upitan nema smisla ukoliko se već obavzna svetla koja su svuda u Evropi standard  ne koriste.


Sa druge strane, učinak reflektujućih prsluka u noćnim uslovima sa biciklistima nije dokazan i u struci postoje različita mišljenja o efektima ove mere. Obaveza nošenja istih u noćnim uslovima postoji samo na Malti i u Litvaniji  i pogrešno je praviti poređenje sa pešacima na kolovozu jer su biciklisti već osvetljeni.


Pozivamo MUP da  kontroliše obaveznu osvetljenost biciklista, jer je na večeras na Kritičnoj masi večeras bilo najmanje 10 neosvetljenih biciklista kojima smo svetla podelili!


Kritična masa je zajednička biciklistička vožnja koja se odvija u preko 300 gradova širom sveta, sa ciljem skretanja pažnje na probleme sa kojima se biciklisti i biciklistkinje susreću u svakodnevnom saobraćaju. U Beogradu, održava se svake poslednje subote u mesecu sa početkom u 17h sa Trga Republike, a u regionu u Novom Sadu, Šapcu, Skoplju i Zagrebu. To je mesečna proslava biciklizma (ne protest), događaj koji pripada građanima i građankama na najdirektniji mogući način.


Datum: 01.02.2015. Autor: Udruženje Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...