x

Red Bull Stratos: misija uspešno realizovana

Red Bull Stratos: misija uspešno realizovana
Austrijanac Feliks Baumgartner je zaslužio svoje mesto u istorijskim knjigama u nedelju, nakon što je prevazišao zabrinutost koju je imao u vezi sa napajanjem vizira, zbog čega mu je bio oslabljen vid u kacigi, što je moglo da ugrozi misiju. Baumgartner je postigao procenjenu brzinu od 1342,8 km/h (1,24 Maha) skočivši iz stratosfere, što će ga, nakon što zvanično bude objavljeno, učiniti prvim čovekom koji je probio zvučni zid slobodnim padom i još par rekorda*, donoseći značajne podatke za buduća svemirska istraživanja.

Rozvel, Novi Meksiko - Nakon što je odleteo na visinu od 39.045 metara balonom napunjenim helijumom, Feliks Baumgartner je u nedelju ujutru izveo rekordni skok za naredna pokoljenja sa ivice svemira, tačno 65 godina nakon što je Čak Jeger prvi probio zvučni zid leteći u eksperimentalnom avionu na raketni pogon. 43-ogodišnji austrijski padobranski ekspert, takođe je oborio još dva svetska rekorda (najviši slobodni pad, najviši let balonom), ostavivši najduži slobodni pad u rukama pukovnika Džoa Kitindžera.

Baumgartner se bezbedno prizemljio svojim padobranom u pustinji u Novom Meksiku nakon što je iskočio iz svoje kapsule sa 39.045 metara i u letu ka zemlji, dostigao maksimalnu brzinu od 1342,8 kn/h kroz gotovo vakuumske uslove stratosfere, pre nego što je usporen u atmosferi nešto kasnije u toku njegovog pada dugog 4:20 minuta. Milioni ljudi širom sveta pratili su njegovo penjanje i skok uživo, kako u televizijskom prenosu, tako i u živom internet prenosu. U jednom trenutku tokom njegovog slobonog pada, Baumgartner je počeo izuzetno brzo da se okreće, međutim, ubrzo je povratio kontrolu i par momenata kasnije otvorio svoj padobran, dok su članovi ekipe na zemlji navijali, a gledaoci širom sveta odahnuli.

"Bilo je ovo neverovatno penjanje i spuštanje danas, kao i čitav ovaj projekat," rekao je preživeli Baumgartner. "Prvo smo krenuli predivnim lansiranjem, a zatim je bilo malo drame oko napajanja mog vizira. Izlazak je bio savršen, ali zatim sam počeo polako da se okrećem. Mislio sam da ću se okrenuti samo par puta i da će to biti to, ali zatim sam počeo da ubrzavam. Bilo je zaista brutalno u trenucima. Na par sekundi sam mislio da ću izgubiti svest. Nisam osetio sonični prasak, jer sam samo brinuo o tome kako da se stabilizujem. Moraćemo da sačekamo da vidimo da li smo zaista probili zvučni zid. Bilo je mnogo teže nego što sam mislio."

Baumgartner i njegov tim su proveli pet godina trenirajući i pripremajući se za Red Bull stratos misiju koja je dizajnirana da poboljša naše naučno razumevanje toga kako se ljudsko telo snalazi u ekstremnim uslovima na ivici svemira.

Baumgartner je prošao kroz nekoliko odlaganja zbog vremenskih uslova, pre nego što je konačno poleteo ka vedrom, plavom nebu i mirnim vetrovima u nedelju pre podne.

*Podaci rekorda koji su postavljeni skokom su preliminarni i čekaju potvrdu ovlašćenih upravnih organa.
Datum: 16.10.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...