Red Bull Stratos: misija uspešno realizovana

Austrijanac Feliks Baumgartner je zaslužio svoje mesto u istorijskim knjigama u nedelju, nakon što je prevazišao zabrinutost koju je imao u vezi sa napajanjem vizira, zbog čega mu je bio oslabljen vid u kacigi, što je moglo da ugrozi misiju. Baumgartner je postigao procenjenu brzinu od 1342,8 km/h (1,24 Maha) skočivši iz stratosfere, što će ga, nakon što zvanično bude objavljeno, učiniti prvim čovekom koji je probio zvučni zid slobodnim padom i još par rekorda*, donoseći značajne podatke za buduća svemirska istraživanja.

Rozvel, Novi Meksiko - Nakon što je odleteo na visinu od 39.045 metara balonom napunjenim helijumom, Feliks Baumgartner je u nedelju ujutru izveo rekordni skok za naredna pokoljenja sa ivice svemira, tačno 65 godina nakon što je Čak Jeger prvi probio zvučni zid leteći u eksperimentalnom avionu na raketni pogon. 43-ogodišnji austrijski padobranski ekspert, takođe je oborio još dva svetska rekorda (najviši slobodni pad, najviši let balonom), ostavivši najduži slobodni pad u rukama pukovnika Džoa Kitindžera.

Baumgartner se bezbedno prizemljio svojim padobranom u pustinji u Novom Meksiku nakon što je iskočio iz svoje kapsule sa 39.045 metara i u letu ka zemlji, dostigao maksimalnu brzinu od 1342,8 kn/h kroz gotovo vakuumske uslove stratosfere, pre nego što je usporen u atmosferi nešto kasnije u toku njegovog pada dugog 4:20 minuta. Milioni ljudi širom sveta pratili su njegovo penjanje i skok uživo, kako u televizijskom prenosu, tako i u živom internet prenosu. U jednom trenutku tokom njegovog slobonog pada, Baumgartner je počeo izuzetno brzo da se okreće, međutim, ubrzo je povratio kontrolu i par momenata kasnije otvorio svoj padobran, dok su članovi ekipe na zemlji navijali, a gledaoci širom sveta odahnuli.

"Bilo je ovo neverovatno penjanje i spuštanje danas, kao i čitav ovaj projekat," rekao je preživeli Baumgartner. "Prvo smo krenuli predivnim lansiranjem, a zatim je bilo malo drame oko napajanja mog vizira. Izlazak je bio savršen, ali zatim sam počeo polako da se okrećem. Mislio sam da ću se okrenuti samo par puta i da će to biti to, ali zatim sam počeo da ubrzavam. Bilo je zaista brutalno u trenucima. Na par sekundi sam mislio da ću izgubiti svest. Nisam osetio sonični prasak, jer sam samo brinuo o tome kako da se stabilizujem. Moraćemo da sačekamo da vidimo da li smo zaista probili zvučni zid. Bilo je mnogo teže nego što sam mislio."

Baumgartner i njegov tim su proveli pet godina trenirajući i pripremajući se za Red Bull stratos misiju koja je dizajnirana da poboljša naše naučno razumevanje toga kako se ljudsko telo snalazi u ekstremnim uslovima na ivici svemira.

Baumgartner je prošao kroz nekoliko odlaganja zbog vremenskih uslova, pre nego što je konačno poleteo ka vedrom, plavom nebu i mirnim vetrovima u nedelju pre podne.

*Podaci rekorda koji su postavljeni skokom su preliminarni i čekaju potvrdu ovlašćenih upravnih organa.
Datum: 16.10.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...