Milica Marinković na tronu svetskog paraglajdinga

Sportsko vazduhoplovstvo postalo je ove nedelje bogatije za novu svetsku šampionku. Na Svetskom prvenstvu u paraglajdingu, održanom od 17. do 25. Avgusta na Bjelašnici u Bosni i Hercegovini, Milica Marinković iz Aerokluba "Aero-Edu" iz Beograda osvojila je zlatnu medalju i time ponela titulu najboljeg pilota među damama svetskog paraglajdinga.

Pored prve pozicije u ženskoj konkurenciji, Milica je zajedno sa ostalim članovima reprezentacije osvojila treće mesto na svetu od ukupno 18 reprezentacija koje su učestvovale. "Zbog dugog kišnog proleća i leta sa pretežno košavom, vrlo malo sam trenirala. Ali uprkos tome, usled višegodišnjeg takmičarskog iskustva, poznavanja ovog terena i specifične ruže vetrova na cilju, odlično sam se snašla na ovom prvenstvu," ističe Milica utiske o svom nastupu. "Svake godine takmičara je sve više, a pojačava se i ženska konkurencija. Bilo je vrlo napeto do samoga kraja, jer se nije znalo koliko će se još serija letova napraviti. Svi su, kako se kraj bližio, počeli da prave greške i samo su najsmireniji doneli dobre rezultate."

Titula prve na svetu samo je kruna svih uspeha i rezultata koje ova devojka ima iza sebe. Neposredno pre Svetskog prvenstva, Milica je učestvovala na Svetskim igrama u Kolumbiji, gde je osvojila treće mesto. Na prethodnom Svetskom prvenstvu, održanom u Češkoj 2011. godine, bila je na vicešampionskoj poziciji, a takođe je i aktuelna evropska prvakinja, sa osvojenim prvim mestom prošle godine na Evropskom prvenstvu u Makedoniji. Pored toga, Milica ima veliki broj domaćih nagrada i priznanja, a 2011. godine je dobila najveće priznanje Vazduhoplovnog saveza Srbije za najboljeg sportistu - nagradu "Zlatni Orao".

Precizno sletanje je preuzeto iz klasičnog padobranstva i u početku je služilo kao zabava, da bi zbog velikog reklamnog potencijala postala zvanična FAI disciplina u kojoj naši takmičari zauzimaju visoka mesta na svetskoj rang listi. Cilj je da se što preciznije i bezbednije prizemljite na metu prečnika 2 cm. Pri doskoku pilot treba da ostane na nogama, a eventualni pad se sankcioniše negativnim bodovima (kaznenim centimetrima). Pilot sa najmanjim zbirom bodova (kaznenih centimetara) postaje pobednik.
Datum: 28.08.2013. Autor: Svetlana Dragićević

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...