x

Feliks u Njujorku: fanovi, medijska pomama i UN

Feliks u Njujorku: fanovi, medijska pomama i UN
Desetine intervjua sa vodećim svetskim medijima, TV šou programi kao što je NBC-ev "TODAY" i "Late Night with Jimmy Fallon", duhoviti susret sa glumcem Džerardom Batlerom i zvanični susret sa generalnim sekretarom UN, Ban Ki-Munom. Feliks Baumgartner je zatvorio izvanrednu američku medijsku turneju u Njujorku.

Njujork (SAD) - Feliks Baumgartner je bio glavna priča u gradu Njujorku u ponedeljak i utorak, potpisujući autograme uzbuđenim fanovima i odgovarajući na pitanja desetine novinara u seriji maratonskih intervjua koji su trajali od jutra do mraka u medijskom glavnom gradu SAD, posle svega nedelju dana od njegovog istorijskog skoka iz stratosfere. Baumgartner, koji je postao prva osoba koja je slobodnim padom sa ivice svemira probila zvučni zid, iznad pustinje Novog Meksika, vratiće se kući gde ga očekuje herojski doček, u rodnoj Austriji u petak.

Medijska fascinacija u Americi, kao i širom sveta skokom Austrijanca koji ga je upisao u anale, a pri kojem je postigao brzinu od 1,24 Maha (1342 km/h), ostaje u jeku pred prikazivanje dokumentarnog filma u realizaciji BBC/National Geographic kanala, 4. novembra (UK) i 11. novembra (USA), o čitavom projektu i herojskom putovanju Feliksa Baumgartnera. Nakon upoznavanja Džimi Felona, Baumgartner je zasmejavao čitavu publiku u studiju. Kada ga je voditelj pitao o čemu je razmišljao tokom slobodnog pada, Baumgartner je rekao: "Nadam se da ću sleteti na pravu planetu" U "TODAY" TV emisiji, Baumgartner je takođe opisao da skok nije bio nimalo zabavan i govorio je o poteškoćama koje je imao da se stabilizuje tokom nekontrolisanog obrtanja na velikoj visini gde je atmosfera opasno razređena. Kada su ga upitali da li je uspeo da ostane smiren u tim trenucima, Baumgartner je priznao da je u trenucima bilo čupavo. "Nisam bio miran svo vreme, jer kada putujete brzinom zvuka, kako možete da ostanete mirni?" rekao je. "Znao sam da ću se obrtati i da će biti teško. Bilo je to nasilno obrtanje. Koristio sam svo svoje padobransko iskustvo da se stabilizujem. Znam da imam samo oko 50 sekundi da prestanem sa okretanjem, znam da putujem supersoničnom brzinom i znam da ceo svet gleda. Dakle, niste mirni, gorite."

Pravi lajt motiv posete Njujorku je bilo srdačno upoznavanje sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-Munom, koji je pomno pratio Red Bull Stratos misiju i uživo gledao u nedelju sa svojom porodicom. Ki-Mun je izrazio svoje poštovanje Feliksu Baumgartneru za postignuta dostignuća i pozvao ga da u buduće blisko sarađuje sa UN organizacijom kao uzor mladim ljudima u bitnim oblastima kao što su nauka, istraživanja i edukacija. Slede dodatni razgovori.
Datum: 25.10.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...