Nikola Potpara pobednik Svetosavskog šahovskog turnira

Već tradicionalno odmeravanje šahovske snage studenta, studentkinja, asistenata i profesora fakulteta, akademija i viših škola u Beogradu, a povodom školske slave Svetog Save održano je u nedelju, 1. februara 2015. godine u zgradi Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Ove godine turnir je imao i međunarodni karakter jer su učešće uzeli i studenti iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 

Pre početka turnira učesnike su pozdravili prof. dr Dragan Milin u ime domaćina i Nebojša Baralić u ime Univerzitetskog sportskog saveza Beograda. Profesor Milin je govorio o Šahovskom klubu „Bogoslov“, istorijatu i rezultatima kluba, dok je za saopštavanje tehničkih podatka o turniru i njegovom istorijatu na Univerzitetu bio zadužen Nebojša Baralić. 

Pored studenta i profesora takmičili su se predstavnici Studentskog centra i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, kao specijalni gosti. Turnir se igrao po švajcarskom sistemu u 7 kola sa tempom igre 10 minuta po igraču uz bonifikaciju od 5 sekundi po potezu. 

Zasluženo je pobedio i opravdao ulogu prvog favorita turnira student Fizičkog fakulteta Nikola Potpara sa 6 osvojenih poena. Drugo mesto pripalo je Stefanu Iliću (Matematički fakultet) sa 6 poena, a treće mesto je osvojio prof. dr Dragan Milin koji je ujedno poneo zvanje najuspešnijeg profesora na turniru. On je osvojio 5 poena koliko je imao i David Šarenac, student Pravnog fakulteta. Druga profesorska nagrada pripala je prof. dr Milošu Nedeljkoviću (Mašinski fakultet), a treće asistentu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu mr Savi Milinu.

Kod studentkinja najbolja je bila ženski FIDE majstor Lena Miladinović (Fakultet političkih nauka) sa 4,5 poena koja je u ukupnom plasmanu osvojila četvrto mesto. Druga je Maja Milanović (Mašinski fakultet) sa 3,5 poena.

Svi učesnici su dobili prigodne poklone u vidu knjiga, a najboljima su pripale novčane nagrade, pehari, diplome, grafike. Nagrade je uručio prof. dr Vladimir Koprivica, predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Beograda i dekan Fakulteta za fizičku kulturu i sport. 

Veliku zavhalnost upućujemo Patrijaršijskom upravnom odboru i njegovom direktoru protojereju-stavroforu Stojadinu Pavloviću, Pravoslavno bogoslovskom fakultetu i Zadužbini manastira Hilandara koji su svojim izdanjima obogatili nagradni fond turnira.

Kao i svi raniji turniri i ovaj je bio kvalifikacioni za finalni turnir studenata i studentkinja Beograda koji već sedmu godinu nosi naziv „Trofej Verice i Srećka Nedeljkovića“ (Mašinski fakultet, 19-30.05.2015. godine). Plasman su obezbedili Nikola Potpara i Lena Miladinović.

Organizatori turnira su bili Univerzitet u Beogradu, Pravoslavno bogoslovski fakultet, Univerzitetski sportski savez Beograda, Šahovski klub „Bogoslov“ i Šahovski klub „Studentski grad“, a sudio je Nebojša Baralić, međunarodni šahovski sudija. 
Datum: 02.02.2015. Autor: Nebojša Baralić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...