x

Nikola Potpara pobednik Svetosavskog šahovskog turnira

Nikola Potpara pobednik Svetosavskog šahovskog turnira
Već tradicionalno odmeravanje šahovske snage studenta, studentkinja, asistenata i profesora fakulteta, akademija i viših škola u Beogradu, a povodom školske slave Svetog Save održano je u nedelju, 1. februara 2015. godine u zgradi Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. Ove godine turnir je imao i međunarodni karakter jer su učešće uzeli i studenti iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 

Pre početka turnira učesnike su pozdravili prof. dr Dragan Milin u ime domaćina i Nebojša Baralić u ime Univerzitetskog sportskog saveza Beograda. Profesor Milin je govorio o Šahovskom klubu „Bogoslov“, istorijatu i rezultatima kluba, dok je za saopštavanje tehničkih podatka o turniru i njegovom istorijatu na Univerzitetu bio zadužen Nebojša Baralić. 

Pored studenta i profesora takmičili su se predstavnici Studentskog centra i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, kao specijalni gosti. Turnir se igrao po švajcarskom sistemu u 7 kola sa tempom igre 10 minuta po igraču uz bonifikaciju od 5 sekundi po potezu. 

Zasluženo je pobedio i opravdao ulogu prvog favorita turnira student Fizičkog fakulteta Nikola Potpara sa 6 osvojenih poena. Drugo mesto pripalo je Stefanu Iliću (Matematički fakultet) sa 6 poena, a treće mesto je osvojio prof. dr Dragan Milin koji je ujedno poneo zvanje najuspešnijeg profesora na turniru. On je osvojio 5 poena koliko je imao i David Šarenac, student Pravnog fakulteta. Druga profesorska nagrada pripala je prof. dr Milošu Nedeljkoviću (Mašinski fakultet), a treće asistentu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu mr Savi Milinu.

Kod studentkinja najbolja je bila ženski FIDE majstor Lena Miladinović (Fakultet političkih nauka) sa 4,5 poena koja je u ukupnom plasmanu osvojila četvrto mesto. Druga je Maja Milanović (Mašinski fakultet) sa 3,5 poena.

Svi učesnici su dobili prigodne poklone u vidu knjiga, a najboljima su pripale novčane nagrade, pehari, diplome, grafike. Nagrade je uručio prof. dr Vladimir Koprivica, predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Beograda i dekan Fakulteta za fizičku kulturu i sport. 

Veliku zavhalnost upućujemo Patrijaršijskom upravnom odboru i njegovom direktoru protojereju-stavroforu Stojadinu Pavloviću, Pravoslavno bogoslovskom fakultetu i Zadužbini manastira Hilandara koji su svojim izdanjima obogatili nagradni fond turnira.

Kao i svi raniji turniri i ovaj je bio kvalifikacioni za finalni turnir studenata i studentkinja Beograda koji već sedmu godinu nosi naziv „Trofej Verice i Srećka Nedeljkovića“ (Mašinski fakultet, 19-30.05.2015. godine). Plasman su obezbedili Nikola Potpara i Lena Miladinović.

Organizatori turnira su bili Univerzitet u Beogradu, Pravoslavno bogoslovski fakultet, Univerzitetski sportski savez Beograda, Šahovski klub „Bogoslov“ i Šahovski klub „Studentski grad“, a sudio je Nebojša Baralić, međunarodni šahovski sudija. 
Datum: 02.02.2015. Autor: Nebojša Baralić

PROČITAJTE JOŠ...