x

Nebojša Bošković odlazi u zatvor

 Nebojša Bošković odlazi u zatvor
22. septembra u najpoznatijem svetskom zatvoru održaće se po treći put za redom Red Bull King of the Rock , najveći svetski 1na1 basket turnir. 64 igrača iz 25 zemalja, među kojima i naš Nebojša Bošković koji je početkom leta na Kalemegdanu overio vizu za svetsko finale, boriće se za titulu Kralja Stene i vrednu novčanu nagradu od 20.000$.

Pred odlazak na svetsko finale razgovarali smo sa Nebojšom...

- Ostalo je još samo 7 dana do početka turnira, da li postoji trema pred polazak u Ameriku?
Pa sigurno da postoji trema, mislim da bi lagao onaj ko bi rekao da nema tremu pred takmičenje, pogotovo ovako veliko, ali to je ona pozitivna trema koja te drži budnim da što spremnije odeš na takmičenje i da što koncetrisanije počneš svoj prvi meč.

- Na nacionalnim kvalifikacijama si bio superioran u odnosu na protivnike, da li si se na neki specijalan način spremao za svetsko finale?
Hahahaha , hvala vam što mislite da sam bio superiorniji u odnosu na ostale, ali put do svetskog finala nije bio baš toliko lak, svaki igrač ima svoje mane i vrline tako da je svaki protivnik priča za sebe. Što se tiče priprema svestan sam da se ovako nešto može pružiti samo jednom u životu, tako da sam se potrudio da ovo takmičenje dočekam u što boljem treningu. Ovakav tip takmičenja zahteva visoku kondiciju i izdržljivost, tako da sam dosta trčao kako dužinske, tako i kratke relacije, mislim na sprint itd. Neophodno je što više vremena provoditi na terenu. Naravno, igrao sam 1na1 sa svojim prijateljima iz basket ekipe i trudio sam se da igram sa različitim tipovima igrača, visokim i niskim, jer ne znam ko može da mi dođe za protivnika.

- Na kojim detaljima si specijalno radio tokom priprema?
Verujem da je ključ u igri 1na1 odbrana, svako svakome može da da koš, ali onaj ko bude bio agresivniji u odbrani i bolje se bude branio ima veće šanse za pobedu. Dosta sam radio na izdržljivosti kako bih mogao da odigram ceo meč u istom ritmu. Odigrao sam takođe i dosta jakih 3x3 turnira koji su mi pomogli da se dobro spremim. Jedan od njih je bio i nezvanično svetsko prvenstvo u Moskvi gde sam sa mojom ekipom OLIMP zauzeo treće mesto.

- Turnir neće biti ni malo lak, 64 takmičara iz 25 zemalja se okuplja na jednom mestu, a najmanja greška skupo košta. Da li si napravio neku strategiju za svetsko finale?
To će biti vrlo zanimljivo pošto ću igrati protiv najboljih basketaša iz celog sveta, prvaka u svojim državama. Svestan sam toga da počevši od prvog basketša svaki meč je kao finale i da nemam pravo na grešku. Samim tim takvi mečevi zahtevaju visok nivo koncetracije. Što se tiče strategije, ne mogu ništa da vam kažem, jer će žreb biti održan dan pred početak turnira, tako da tek tu mogu da pravim neku strategiju.

- Da li si imao vremena da proučiš protivnike?
Proučavao sam protivnike preko interneta. Gledao sam mečeve iz prošle i predprošle godine kako bih dobio neku sliku kako Red Bull King of the Rock finale izgleda, kakvi protivnici mogu da mi dođu. Takođe sam pregledao video materijale i statistike ostalih finalista koje sam našao na internetu što će mi nadam se pomoći kada se sretnemo na terenu.

- Da li se neko po tvom mišljenju izdvaja kao favorit?
Favoriti su naravno američki basketaši, pre svega igraju u svojoj zemlji, biće tu njihova publika, ali nadam se da ćemo ih mi iz ostatka sveta dobro namučiti. Naravno, prošlogodišnji pobednik Bejbi Šek je možda i najveći favorit, ali bez obzira na sve i da ima favorita, svi moraju da izađu na teren i to dokažu.

- Nedavno je naš tim u basketu 3x3 postao prvak sveta u Atini. U timu je igrao i Dušan Domović-Bulut prošlogodišnji učesnik Red Bull King of the Rock finala, da li si se posavetovao sa njim vezano za turnir u Alkatrazu?
Prvo bih čestitao momcima iz Novog Sada, napravili su veliki uspeh i dokazali gde se igra najbolji basket. Od Duleta sam dobio značajne informacije koje će mi značiti na takmičenju u Alkatrazu.

- Dušan Domović-Bulut je prošle godine ušao među 32 najbolja igrača na planeti, a pola koša ga je delilo od prolaza među 16. Sa kakvim očekivanjima ti odlaziš u Ameriku i šta ćeš smatrati svojim uspehom?
Mislim da je Dule napravio veliki uspeh prošle godine! Sam odlazak na turnir ovih razmera predstavlja uspeh, pa zbog psihičkog pritiska nisam želeo sebi da postavljam cilj u smislu moram da uđem u 16, 8 ili da osvojim turnir. Moj cilj je da svakom mom protivniku, ko god to bude bio, dokažem da sam bolji od njega, pa sad dokle me to bude dovelo, videćemo.

- Šta znači pobeda na svetskom finalu Red Bull King of the Rock turnira?
Uhhh. to je definitivno ostvarenje sna! Biti prvi u uličnom basketu 1na1 je san svakog basketaša i mislim da se to ne može opisati rečima. Sam taj odlazak na takmičenje predstavlja satisfakciju, a biti prvi je nešto što te sigurno svrstava u legende. Ono što je najbitnije, to je vrhunac rada sportiste i dokaz da godine treninga nisu bile uzaludne.
Datum: 20.09.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...