x

Kroksal odnosi pobedu u Sent Polu

Kroksal odnosi pobedu u Sent Polu
Kanađanin Kajl Kroksal pobedio je zvaničnog šampiona Artu Pihlainena iz Finske u uzbudljivoj borbi na Red Bull Crashed Ice svetskom šampionatu pred smrznutom, ali uzbuđenom publikom od 80.000 ljudi. Amerikanci su jedva dočekali svoj prvi ice cross spust još od 2004. Skot Kroksal (CAN) završio je trku na trećem mestu.

Sent Pol, Minesota (SAD) - Kajl Kroksal je odklizao besprekornu trku u finalu prve trke Red Bull Crashed Ice svetskog šampionata 2012 u subotu, niz 406 metara dugu zaleđenu stazu punu skakaonica, pregiba i oštrih krivina. Pihlainen je izgubio balans pri skoku blizu kraja staze na svega jedan sekund i tako pao udarivši u ogradu. Nakon toga je spao na treće mesto, ali u foto-finišu je uspeo da se izbori za drugu poziciju ispred Skota Kroksala.

Uprkos snegu i temperaturi koja je otišla daleko ispod nule pred samu trku, uzbuđena publika je navijala za 64-oricu finalista iz 24 zemlje, dok su se trkali niz najzahtevniju stazu u istoriji Red Bull Crashed Ice takmičenja, a koja je vodila od Sent Pol katedale, do obale zaleđene Misisipi reke. Bilo je bezbroj strašnih padova na stazi velike brzine dok su trkači dostizali i do 64 km/h, a samo takmičenje napravilo je korak napred u odnosu na prethodnu 2011. godinu. Petorica od 19 Amerikanaca su uspeli da uđu u rundu od 32 takmičara, ali su ih potukli mnogo iskusniji Evropljani.

"Bila je ovo nenormalna trka," rekao je Kajl Kroksal, Kanađanin koji je bio izmoren od smejanja nakon što je podigao svoj treći trofej u karijeri i prvi od otvaranja sezone 2011 u Minhenu. "Artua je jako teško pobediti. U Sent Polu je bilo izuzetno takmičenje. Bila je ovo najteža staza do sad. Fanovi su bili sjajni. Čim su momci iz Amerike ispali, počeli su da navijaju za sledeću najbližu zemlju. Tako da smo se mi (Kanađani) još više zagrejali za finale."

Amerikanac Kameron Naz osvojio je MINI Rookie nagradu kao najbolji novajlija. Svetski šampionat se seli u Valkenburg 3-4. februara. Biće ovo treći put da se takmičenje održava u ovom holandskom gradu.

Kalendar trka za 2012: 13/14. januar Sent Pol (SAD), 3/4. februar Valkenburg (NED), 17/18. februar Are (SWE), 16/17. mart Kvebek (CAN).
Datum: 17.01.2012. Autor: Dušica Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...