Karlo Hubai dupli Iron man


Sa obzirom na činjenicu da vest u ovom saopštenju nije skorijeg datuma, a ne obazirući se na to, Atletsko rekreativni klub Somaraton iz Sombora odlučio je predstaviti uspeh svoga člana Karla Hubaia, o kojem su prenosile brojne dnevne novine i magazini pre par meseci. Uvažavajući činjenicu da se radi o izvanrednom čoveku i velikom podvigu, bilo je potrebno  navesti ponešto o ovom, ipak za ovu godinu, aktuelnom događaju, a kada je reč o somborskim sportistima.

Naime, Karlo Hubai je prvi čovek iz Srbije koji je završio dupli Ironman triatlon, ove godine održan u Murskoj Soboti u Sloveniji. On je tako postao prva osoba sa dijabetesom, u Srbiji, koja je ovako tešku disciplinu savladala. Karlo je plivao 3h i 30 min, da bi potom vozio bicikl 13h i 47 min i istrčao dva maratona za 14h i 19 min. Sve ukupno 31:37:39. Plivačka deonica koju je Karlo prvu savladao je bila u dužini od 7,6 km, da bi za njom usledilo, njemu najprisnija i bazična disciplina, vožnja bicikla u dužini od 360km. Treća etapa ovog duplog ultratriatlona je bilo trčanje dva maratona, dakle 84,4 km, nakon koje je pretrčavši, ovaj naš sugrađanin, i stigao do cilja trke koja je ukupno trajala, kao što smo već naveli, nešto manje od dan i po.

Iako se sportom bavi već dugo i jeste u odličnoj formi, od kada su mu pre dvanaest godina ustanovili dijabetes tipa A, to ipak nije omelo Karla u bavljenju sportom. U početku se konsultovao sa lekarima, da bi ubrzo shvatio da ni oni nemaju puno iskustava sa mladima koji boluju od dijabetesa, a koji se aktivnije bave sportom. Vremenom su i lekari priznali da svako najbolje poznaje sebe i da sportska aktivnost ne bi trebala da odmaže u slučaju ove bolesti. Upravo zbog specifičnosti svoga slučaja i dijebatesa, a usled velike volje i odlučnosti da pokaže i dokaže da je moguće, ne samo baviti se sportom rekreativno, nego i postići izvanredne rezultate, čak i podvige, kakav je on ostvario, a da se pritom ne narušava zdravlje niti pogoršava zdravstveno stanje, Karlo Hubai postavio je jedan uzoran model življenja i ophođenja, svima onima koji boluju od ove, nažalost, sve češće bolesti.

Kao mlad čovek, apsolvent fakulteta Tehničkih nauka u Novom Sadu, kao sportista i entuzijasta, svojim primerom, pravilnom ishranom, odgovornim odnosom prema sebi i kvalitetnim treningom, učinio je nemoguće i postao prvi čovek iz Srbije ikada, koji je završio dupli Iron man, disciplinu za koju je malo reći da je spartanska. Pored sporta i učenja, izuzetno u vezi sa ovim čovekom jeste njegov projekat pod nazivom ``Dijabetes bez granica``. Ideja projekta, i istoimenog sajta http://www.dijabetesbezgranica.in.rs/   , jeste dokazivanje činjenice da dijabetičari mogu sve što i potpuno zdrave osobe, i da ta bolest ne bi trebala imati štetan uticaj na kvalitet života.

Karlo kaže, da osobe koje boluju od dijabetesa mogu da se bave svim aktivnostima, ali i da učestvujuci u takmičenjima ili vežbajući na treninzima, moraju imati na umu da je zdravlje najvažnije i da se drže devize ``važno je učestvovati``. Svi zainteresovani koji žele saznati u detalje o tome kako trenirati, hraniti se, pratiti pokazatelje i koristiti terapiju za dijabetes, imaju pred sobom sajt koji je specijalizovan za one dijabetičare koji žele živeti punim plućima, baviti se aktivnije sportom i biti u potpunosti uključeni u ono što se smatra potpunim življenjem.

Svojim sportskim ostvarenjima, a među njima je i više osvojenih prvih mesta na republičkim takmičenjima u biciklizmu, svojim zalaganjem u promociji sporta, zdravih stilova zivljenja, te svojim društveno korisnim radom i zalaganjem u edukaciji i unapređivanju sporta za sve, te naročito misleći na grupu obolelih od dijabetesa, član ARK Somaratona, Karlo Hubai zaslužuje poštovanje i divljenje svih onih koji vole sport, cene zdravlje i poštuju doprinos kakav ovaj čovek pruža svojim ličnim primerom i predanošću.

Upravo iz ovog razloga ARK Somaraton će predložiti Karla Hubaia u kategoriji izuzetnog podviga i u izboru sportiste godine Somborskih novina, ali i kada izbor bude vršen od strane Sportskog saveza Grada Sombora

Datum: 20.12.2011. Autor: Vladimir Jerković

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...