x

Karlo Hubai dupli Iron man

Karlo Hubai dupli Iron man

Sa obzirom na činjenicu da vest u ovom saopštenju nije skorijeg datuma, a ne obazirući se na to, Atletsko rekreativni klub Somaraton iz Sombora odlučio je predstaviti uspeh svoga člana Karla Hubaia, o kojem su prenosile brojne dnevne novine i magazini pre par meseci. Uvažavajući činjenicu da se radi o izvanrednom čoveku i velikom podvigu, bilo je potrebno  navesti ponešto o ovom, ipak za ovu godinu, aktuelnom događaju, a kada je reč o somborskim sportistima.

Naime, Karlo Hubai je prvi čovek iz Srbije koji je završio dupli Ironman triatlon, ove godine održan u Murskoj Soboti u Sloveniji. On je tako postao prva osoba sa dijabetesom, u Srbiji, koja je ovako tešku disciplinu savladala. Karlo je plivao 3h i 30 min, da bi potom vozio bicikl 13h i 47 min i istrčao dva maratona za 14h i 19 min. Sve ukupno 31:37:39. Plivačka deonica koju je Karlo prvu savladao je bila u dužini od 7,6 km, da bi za njom usledilo, njemu najprisnija i bazična disciplina, vožnja bicikla u dužini od 360km. Treća etapa ovog duplog ultratriatlona je bilo trčanje dva maratona, dakle 84,4 km, nakon koje je pretrčavši, ovaj naš sugrađanin, i stigao do cilja trke koja je ukupno trajala, kao što smo već naveli, nešto manje od dan i po.

Iako se sportom bavi već dugo i jeste u odličnoj formi, od kada su mu pre dvanaest godina ustanovili dijabetes tipa A, to ipak nije omelo Karla u bavljenju sportom. U početku se konsultovao sa lekarima, da bi ubrzo shvatio da ni oni nemaju puno iskustava sa mladima koji boluju od dijabetesa, a koji se aktivnije bave sportom. Vremenom su i lekari priznali da svako najbolje poznaje sebe i da sportska aktivnost ne bi trebala da odmaže u slučaju ove bolesti. Upravo zbog specifičnosti svoga slučaja i dijebatesa, a usled velike volje i odlučnosti da pokaže i dokaže da je moguće, ne samo baviti se sportom rekreativno, nego i postići izvanredne rezultate, čak i podvige, kakav je on ostvario, a da se pritom ne narušava zdravlje niti pogoršava zdravstveno stanje, Karlo Hubai postavio je jedan uzoran model življenja i ophođenja, svima onima koji boluju od ove, nažalost, sve češće bolesti.

Kao mlad čovek, apsolvent fakulteta Tehničkih nauka u Novom Sadu, kao sportista i entuzijasta, svojim primerom, pravilnom ishranom, odgovornim odnosom prema sebi i kvalitetnim treningom, učinio je nemoguće i postao prvi čovek iz Srbije ikada, koji je završio dupli Iron man, disciplinu za koju je malo reći da je spartanska. Pored sporta i učenja, izuzetno u vezi sa ovim čovekom jeste njegov projekat pod nazivom ``Dijabetes bez granica``. Ideja projekta, i istoimenog sajta http://www.dijabetesbezgranica.in.rs/   , jeste dokazivanje činjenice da dijabetičari mogu sve što i potpuno zdrave osobe, i da ta bolest ne bi trebala imati štetan uticaj na kvalitet života.

Karlo kaže, da osobe koje boluju od dijabetesa mogu da se bave svim aktivnostima, ali i da učestvujuci u takmičenjima ili vežbajući na treninzima, moraju imati na umu da je zdravlje najvažnije i da se drže devize ``važno je učestvovati``. Svi zainteresovani koji žele saznati u detalje o tome kako trenirati, hraniti se, pratiti pokazatelje i koristiti terapiju za dijabetes, imaju pred sobom sajt koji je specijalizovan za one dijabetičare koji žele živeti punim plućima, baviti se aktivnije sportom i biti u potpunosti uključeni u ono što se smatra potpunim življenjem.

Svojim sportskim ostvarenjima, a među njima je i više osvojenih prvih mesta na republičkim takmičenjima u biciklizmu, svojim zalaganjem u promociji sporta, zdravih stilova zivljenja, te svojim društveno korisnim radom i zalaganjem u edukaciji i unapređivanju sporta za sve, te naročito misleći na grupu obolelih od dijabetesa, član ARK Somaratona, Karlo Hubai zaslužuje poštovanje i divljenje svih onih koji vole sport, cene zdravlje i poštuju doprinos kakav ovaj čovek pruža svojim ličnim primerom i predanošću.

Upravo iz ovog razloga ARK Somaraton će predložiti Karla Hubaia u kategoriji izuzetnog podviga i u izboru sportiste godine Somborskih novina, ali i kada izbor bude vršen od strane Sportskog saveza Grada Sombora

Datum: 20.12.2011. Autor: Vladimir Jerković

PROČITAJTE JOŠ...