Muzej sporta

 
 

Muzej sporta, osnovan je 1947. godine kao Muzej fizičke kulture u zgradi bivše Soko Matice, tada Državnog instituta za fiskulturu (DIF). Osnivač je bio docent Bora Jovanović koji je predavao Istoriju fizičke kulture i košarku.  Od 1964. do 1979. godine, muzejska zbirka  bila je deponovana i preseljena u novu zgradu Fakulteta za fizičko vaspitanje u Košutnjaku. Te 1979. godine zbirka je dobila prostor u kojem se nalazila stalna postavka koja je prerasla u Muzej fizičke kulture Srbije u sastavu Fakulteta fizičke kulture Univerziteta u Beogradu.

Muzej sporta je do sada postojao kao zbirka u sklopu Fakulteta za fizičku kulturu, ali je u Beton hali u Karađorđevoj ulici određen prostor u kojem će on biti trajno smešten. Grad Beograd je izdvojio dva miliona dinara za renoviranje muzeja, a njegovo opremanje treba da bude gotovo do kraja godine.

Ova institucija, u kojoj će se čuvati i izlagati brojni sportski eksponati, prostiraće se na 1.200 kvadrata, a očekuje se da će početi sa radom do kraja godine.  Prostor u kome je predviđeno da se da nalazi Muzej sporta, podeljen je na dva nivoa. Površina donjeg nivoa je oko 700 kvadrata. Gornji deo će imati oko 500 kvadrata, ali on će biti gotov kasnije, shodno sredstvima.

U muzeju će biti izloženo sve što je vezano za razvoj sporta, od prvih olimpijskih medalja do eksponata koji su obeležili pojedine periode našeg sporta. U ovom prostoru će se čuvati i izlagati zbirke koje sad ima Fond sporta i olimpizma, nova kulturna institucija koja je formirana u duhu čuvanja sportskog blaga grada ali i cele zemlje.

Datum: 07.07.2014. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...