x

Dodela nacionalnih sportskih priznanja i nagrada

Predsednik Vlade Republike Srbije, Mirko Cvetković i ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, svečano su uručili diplome dobitnicima Nacionalnih priznanja i nagrada za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta.

Govoreći o značaju Nacionalnih priznanja vrhunskim sportistima, predsednik Vlade Republike Srbije, Mirko Cvetković, izjavio je da Republika Srbija nagrađuje one koji su bili najbolji predstavnici Srbije u inostranstvu i koji predstavljaju naš najveći brend u svetskim okvirima, i dodao da Vlada Srbije podržava vrhunske sportiste, mlade, koji su baza sporta i sportske priredbe bez nasilja.

Ministarka omladine i sporta, Snežana Samardžić Marković, dodala je da je cilj nacionalnih priznanja ne samo da se država oduži najboljim sportistima, nego i da nagradi one koji se ne vide na pobedničkim postoljima, a to su sportski stručnjaci. Svi sportisti i sportski stručnjaci prilikom dodele nacionalnih stipendija uživaju ravnopravan tretman.

U ime nagrađenih sportista, prisutnima se obratio odbojkaški as, Đula Mešter, koji je izjavio da je dodela nacionalnih priznanja i nagrada snažan motiv sportistima da postižu vrhunske rezultate, jer država na taj način pokazuje da neće zaboraviti na one koji je predstavljaju, kada prestane njihova aktivna sportska karijera.

Radmilo Armenulić, proslavljeni sportski stručnjak, obratio se u ime nagrađenih trenera i zahvalio Ministarstvu omladine i sporta i Vladi Republike Srbije na dodeljenom priznanju. "Karijeru trenera često odredi jedan poen, jedan santimetar, jedan meč i oni žive u stalnom strahu i neizvesnosti. Nacionalna priznanja su svojevrsna nadoknada za strah, ali i poruka države da naš trud neće biti zaboravljen"

Dodelom Nacionalnih priznanja i nagrada Vlada Republike Srbije ostvaruje prioritete definisane u Strategiji razvoja sporta, u domenu podrške vrhunskom sportu u našoj zemlji. Osvajači medalja na velikim međunarodnim takmičenjima, ukupno njih 106, dobiće diplome o dodeli nacionalnog priznanja. Priznanja se dodeljuju u vidu doživotnih novčanih naknada u visini od jedne do tri prosečne neto zarade u Srbiji, na koje sportisti ostvaruju pravo sa navršenih 40 godina života, navodeno je u saopštenju. Broj sporista koji će zbog osvajanja medalja na olimpijskim igrama i evropskim i svetskim prvenstvima primati doživotne novčane prinadležnosti tako je porastao na 485.

Nacionalna priznanja su između ostalih dobili i Vlade Divac, Dušan Ivković, Djula Mešter, Aleksandar Boričić i Vladimir Vujasinović.

Datum: 07.07.2014. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...