x

Neizvesna borba za titulu u Ice Cross spustu

Neizvesna borba za titulu u Ice Cross spustu
Uzbudljiv svetski šampionat u Ice Cross spustu 2012, odlučiće pobednika u finalnoj trci sezone u Kvebeku u Kanadi, 16-17. marta. Kajl Korksal se nada da će postati prvi kanadski šampion, međutim njegovo vođstvo ispred zvaničnog šampiona Artua Pihlainena je sve manje, a još četvorica njih ulažu nadu u osvajanje titule.

Kvebek (Kanada) - Najizazovnija i najuzbudljivija Red Bull Crashed Ice staza ove godine, čeka najbolje svetske sportiste u Ice Cross spustu na finalu sezone u Kvebeku. Biće to iscrpljujući put niz 550 metara dugu stazu u srcu starog grada pred najbrojnijom publikom do sada. Kajl Kroksal je pobedio u prve dve trke u 2012. međutim, posrnuo je u trci u Areu u Švedskoj i sada je na svega 240 poena ispred Finca Artua Pihlainena. Sa 1000 poena koje sleduje pobedniku poslednje trke, Kanađani Skot Kroksal (3. mesto) i Adam Horst (4. mesto) su u rangu osvajanja titule, kao i Nemci Fabijan Mels (5. mesto) i Pavo Klintrup (6. mesto).

Staza u Kvebeku će biti brza kao munja, a sa svojim padom od 60 metara koji oduzima dah i neverovatnim preprekama predstavlja omiljenu stazu mnogih ljubitelja i učesnika Ice Cross spusta. Prošle godine, više od 110.000 gledalaca je prisustvovalo spektaklu na kojem je Pihlainen odneo pobedu i osvojio titulu, našavši se ispred Kajla Koroksala. Ove godine će biti sedmi put da je Kvebek domaćin trke, koja će predstavljati uzbudljivo finale na kojem su tri Kanađanina među prvom četvoricom

"Staza u Kvebeku je zaista jedinstvena - to je Monako Ice Cross spusta," rekao je Kristijan Papilon, sportski direktor trke, a upoređujući stazu sa Formulom 1. "Staza se prostire tačno kroz grad, između zgrada fantastične arhitekture, kao što je zamak Frontenak i "Place de Paris", sve do luke i reke Sent Lorenc. Ovo je izuzetno brza staza."

Grupa brzih Amerikanaca u nadi da stignu do finala, na ovom polju u kojem konkurencija raste iz časa u čas, dodatno će povećati uzbuđenje. Američka nada brzog skijanja Taj Ajzak, osvojio je senzacionalno šesto mesto u Švedskoj, nakon što su se on i njegovi prijatelji Amerikanci pridružili trci tek u januaru u Sent Polu.

Sport Ice Cross spust zahteva kombinaciju spretnosti, klizačkih sposobnosti i neustrašivosti za spuštanje niz ovakvu stazu. Klizači se spuštaju po četvorica u isto vreme niz specijalno napravljenje ledene kanale, boreći se za vodeću poziciju sve do finiš linije, usput preskačući prepreke i oštre krivine.

Dosadašnji poredak na svetskom šampionatu:
1. Kajl Korksal (CAN) 2200 poena, 2. Artu Pihlainen (FIN) 1963, 3. Skot Kroksal (CAN) 1700, 4. Adam Horst (CAN) 1690, 5. Fabijan Mels (GER) 1274, 6. Pavo Klintrup (FIN 1210, 7. Kilijan Braun (SUI) 1140, 8. Džim de Paoli (SUI) 1000, 9. Kim Miler (SUI) 1000, 10. Kolton Hejvud (CAN) 610
Datum: 16.03.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...