Svetsko prvenstvo u košarci 2019

18. Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce održaće se u periodu od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine, u Kini, u organizaciji Košarkaškog saveza Kine i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Dokumentarac o FIBA Svetskom prvenstvu


Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce poznato i kao FIBA Svetski Kup u košarci (engl. FIBA Basketball World Cup) predstavlja međunarodno košarkaško takmičenje seniorskih nacionalnih muških reprezentacija, članica Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), koja okuplja 214 nacionalnih košarkaških saveza. Svetsko prvenstvo u košarci održava se na svake četiri godine od 1950. kada je odigrano prvo prvenstvo sveta koje je održano u Argentini.


Kratka istorija FIBA Svetskog prvenstva u košarci


Kobi Brajant pridružio se Jao Mingu kao globalni ambasador SP 2019


Ovogodišnje Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce održaće se u 8 gradova u 5 kineskih provincija (Beijing, Nanjing, Shanghai, Wuhan, Guangdong), uz učešće 32 ekipe, a u skladu sa pravilima Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


KO? 18. Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce

ŠTA? svetsko prvenstvo, košarka

KAD? 31. avgust - 15. septembar 2019.

GDE? Kina


Programom Svetskog prvenstva u košarci za muškarce predviđeno je da se takmičenje održi u tri faze. U prvoj fazi, 32 tima biće raspoređeno u 8 grupa sa po 4 tima, gde će se igrati po sistemu svako sa svakim. Dve najbolje plasirane ekipe iz svake grupe plasiraće se u narednu fazu takmičenja. U drugoj fazi, biće formirane 4 nove grupe sa po 4 tima koji su uspešno prošli prvu fazu, u novoformiranim grupama igraće se takođe po sistemu svako sa svakim. Dve najbolje plasirane ekipe iz svake novoformirane grupe plasiraće se u plejof (treća faza). U trećoj fazi takmičenja igraće se plejof od četvrtfinala do finala, po nokaut sistemu.


Održan žreb za Svetsko prvenstvo u košarci 2019


Sastav grupa 18. FIBA Svetskog prvenstva u košarci za muškarce:

Takmičenje po grupama (I faza)

- Grupa A: Obala Slonovače, Poljska, Venecuela, Kina.

- Grupa B: Rusija, Argentina, Koreja, Nigerija.

- Grupa C: Španija, Portoriko, Iran, Tunis.

- Grupa D: Angola, Filipini, Italija, Srbija.

- Grupa E: Turska, Češka, SAD, Japan.

- Grupa F: Grčka, Novi Zeland, Brazil, Crna Gora.

- Grupa G: Dominikanska Republika, Francuska, Nemačka, Jordan.

- Grupa H: Kanada, Senegal, Litvanija, Australija.


Košarkaši Srbije prvi u grupi D na SP


Takmičenje po grupama (II faza)

- Grupa I: Argentina, Poljska, Venecuela, Rusija.

- Grupa J: Srbija, Španija, Italija, Portoriko.

- Grupa K: SAD, Brazil, Češka Republika, Grčka.

- Grupa L: Francuska, Australija, Litvanija, Dominikanska Republika.


Četvrtfinale

Španija - Poljska

Argentina - Srbija (13:00h)

SAD - Francuska

Australija - Češka Republika


Polufinale

Španija - Australija

Argentina - Francuska


Utakmica za treće mesto

15.09.2019. - Australija - Francuska


Finale

15.09.2019. - Španija - ArgentinaRaspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u košarci 2019


Finalna utakmica Svetskog prvenstva u košarci 2019. predviđeno je da se održi 15. septembra 2019. godine, u Kadilak areni (Cadilac arena) u Pekingu koja prima oko 19000 posetilaca.
Zanimljivosti - Svetskog prvenstva u košarci:

- 07. avgusta 2015. godine, Kina je izabrana za domaćina 18. Svetskog prvenstva u košarci za muškarce pošto je pobedila Filipine sa 14 glasova na prema 7.

- Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce 2019 biće prvo od 1967. godine, koje se ne održava u istoj godini kada se održava Svetsko prvenstvo u fudbalu (FIFA Svetski kup) zbog toga što je SP u košarci odloženo sa 2018. na 2019. godinu.

- 18. Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce po prvi put u istoriji okupiće 32 ekipe (reprezentacije), dosada je na takmičenju učestvovalo 24 ekipe.

- Žreba za grupnu fazu takmičenja 18. Svetskog prvenstva u košarci za muškarce održan je 16. marta 2019. godine, u Šenzenu (Shenzhen).

- Osam prvoplasiranih ekipa (reprezentacija) na Svetskom prvenstvu u košarci za muškarce 2019, uz Japan (koji je domaćin) obezbediće učešće na

LETNJIM OLIMPIJSKIM IGRAMA 2020

- Zvanićni logo 18. Svetskog prvenstva u košarci za muškarce predstavljen je 21. marta 2017. godine, u Šangaju (Kina). Koncept logotipa inspirisan je Pekinškom operom u kojoj glumci simbolizuju koncepte među kojima su: mudrost, upornost, moć, savršenstvo… što su ujedno i preduslovne karakteristike koje će košarkaši morati da imaju/pokažu na terenu kako bi postigli uspeh na ovom SP. Logo je takođe inspirisan Kineskom zmajevim plesom, kulturnom tradicijom koja prikazuje priču o dva leteća zmaja koji se bore oko sjajnog bisera, što asocira na borbu nacionalnih timova na košarkaškom terenu kako bi osvojili Naismith trofej na SP 2019.

- Zvanična maskota Svetskog prvenstva u košarci za muškarce 2019 “Sin snova” (Son of Dreams) predstavljena je 18. aprila 2018. godne. Sama maskota inspirisana je kineskim zmajem, a kreirana je od strane Yan Xu-a. Maskota predstavlja kineskog zmaja u ljudskom telu, čiji mu magični rogovi omogućavaju da vidi budućnost.

- Titulu sa prethodnog Svetskog prvenstva u košarci koje je održano 2014. godine u Španiji, brani reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država koja je u finalu pobedila Srbiju sa 129:92.

- Kao najuspešnije reprezentacije u istoriji Svetskog prvenstva u košarci izdvajaju se: Sjedinjena Američke Države sa 12 medalja (5 zlatnih, 3 srebrne, 4 bronzane); Jugoslavija sa 10 medalja (5 zlatnih, 3 srebrne, 2 bronzane); Sovjetska Unija sa 8 medalja (3 zlatne, 3 srebrne, 2 bronzane); Brazil sa 6 medalja (2 zlatne, 2 srebrne, 2 bronzane); Argentina sa 2 medalje (1 zlatna, 1 srebrna); Španija sa 1 medaljom (1 zlatna); Rusija sa 2 medalje (2 srebrne); Srbija sa 1 medaljom (1 srebrna)...

- Od 1967. godine, pobednik Svetskog prvenstva u košarci dobija “Trofej Naismith” koji nosi naziv po osnivaču/izumitelju košarke, Džejmsu Nejsmitu (James Naismith).

- Trofej Naismith koji je namenjen pobedniku Svetskog prvenstva u košarci trebalo je da bude dodeljivan od samog početka, mađutim zvanično je počeo da bude dodeljivan tek 1965. godine. - Originalni trofej Naismith korišćen je u periodu od 1967. do 1994. godine, delimično izmenjen trofej predstavljen je 1998. godine.

- Najnoviji dizajn trofeja Naismith predstavljen je 07. maja 2017. godine, i namenjen je pobedniku 18. Svetskog prvenstva u košarci. Trofej je visok oko 60 cm (13cm viši nego verzija iz 1998. godine), napravljen je gotovo potpuno od zlata i sadrži imena svih prethodnih osvajača SP. Trofej je dizajnirao “Radiant”, a izradio ga je “Thomas Lyte”

- Sledeće 19. Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce održaće se 2023. godine, i biće prvo koje će biti organizovano od strane više zemalja, budući da će domaćini biti Indonezija, Japan i Filipini.


Program 18. Svetskog prvenstva u košarci:

- 31.08.2019. - Početak takmičenja po grupama

- 10.-11.09.2019. - Četvrtfinale

- 13.09.2019. - Polufinale

- 15.09.2019. - Utakmica za treće mesto

- 15.09.2019. - Finale

Autor: Marko Skorić Održavanje: od 31.08.2019. do 15.09.2019.

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora:
Košarkaški savez Kine; Međunarodna košarkaška federacija (FIBA)
Mesto:
Kina
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: http://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2019
Facebook: nije dostupno
Twitter: nije dostupno

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...