x

Održan žreb za Svetsko prvenstvo u košarci 2019

Održan žreb za Svetsko prvenstvo u košarci 2019

Muška seniorska košarkaška reprezentacija Srbije igraće u D grupi Svetskog prvenstva u Kini, sa selekcijama Italije, Filipina i Angole, odlučeno je na svečanoj ceremoniji žreba u kineskom gradu Šenženu.


Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce 2019 održaće se u periodu od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine, u Kini, u organizaciji Košarkaškog saveza Kine i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Kratka istorija FIBA Svetskog prvenstva u košarci


Na 18. Svetskom prvenstvu u košarci, koje će se igrati u osam kineskih gradova, učestvuju 32 selekcije koje su žrebom podeljene u osam grupa po četiri ekipe (reprezentacije).


Poznati svi učesnici FIBA Svetskog prvenstva u košarci 2019


Košarkaška reprezentacija Srbija će utakmice prve faze igrati u gradu Fošan. Naši košarkaši počeće takmičenje na Svetskom prvenstvu u Kini utakmicom D grupe protiv Angole 31, avgusta. Sledeći protivnik naše selekcije biće tim Filipina 2. septembra, a poslednju utakmicu u prvoj fazi takmičenja igraće protiv Italije 4. septembra.


Košarkaški savez Srbije je na žrebu u Šenženu predstavljao je generalni sekretar Dejan Tomašević, koji je ovom prilikom izjavio:


Sjajan žreb, izuzetna predstava… Prvi put su prodavane ulaznice na ovakvom košarkaškom događaju, dvorana je bila puna i to je najava da će se sigurno sve utakmice Svetskog prvenstva igrati pred prepunim tribinama, bez obzira na to u kojim gradovima igraju Kina ili reprezentacija Amerike, koja je sigurno ovde veoma popularna… Prilično dobar žreb za našu reprezentaciju, ako može tako da se kaže… Ako pogledamo sastav naše i grupe sa kojom se ukrštamo, ima prostora da se nadamo da možemo da budemo među prve dve ekipe u prve dve faze takmičenja. Najbitnije je da se momci odazovu, da dođu spremni i odmorni i ne sumnjam da će, naravno uz vrhunski rad Aleksandra Đorđevića biti najspremnija ekipa na Svetskom prvenstvu – rekao je posle žreba Dejan Tomašević.


Srbija na Svetskom prvenstvu u košarci u Kini


Sastav grupa 18. FIBA Svetskog prvenstva u košarci za muškarce:

  • Grupa A: Obala Slonovače, Poljska, Venecuela, Kina.

  • Grupa B: Rusija, Argentina, Koreja, Nigerija.

  • Grupa C: Španija, Portoriko, Iran, Tunis.

  • Grupa D: Angola, Filipini, Italija, Srbija.

  • Grupa E: Turska, Češka, SAD, Japan.

  • Grupa F: Grčka, Novi Zeland, Brazil, Crna Gora.

  • Grupa G: Dominikanska Republika, Francuska, Nemačka, Jordan.

  • Grupa H: Kanada, Senegal, Litvanija, Australija.



Programom Svetskog prvenstva u košarci 2019, predviđeno je da nakon prve runde, po dve najbolje ekipe iz svake grupe, prođu dalje i formiraju četiri nove grupe. Ukoliko prođe u drugi krug, reprezentacija Srbija će ući u grupu sa dva najbolja tima iz grupe C, gde se takmiče Španija, Portoriko, Iran i Tunis, sa kojima će formirati J grupu. Bodovi iz prve runde se prenose, a posle dva nova kola, po dve najbolje plasirane ekipe  proći će u četvrtfinale, nakon čega će uslediti takmičenje po nokaut sistemu na ispadanje sve do finala, koje je na programu 15. septembra 2019. godine.


Selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević, posle žreba za za Svetsko prvenstvo u košarci 2019. izjavio je:

- Za nas je ovaj žreb bio samo jedna formalnost koja je završena. Svakom rivalu prilazimo sa mnogo poštovanja, ali protiv svakog protivnika idemo na pobedu. Naš plan i program se ne menja u odnosu na rezultate žreba, a naši motivi i ambicije uvek ostaju isti. Srbija na svakom takmičenju ide na medalju i to je naš osnovni cilj i na Svetskom kupu u Kini. Na nama je da se dobro pripremimo i da nastavimo da, iz godine u godinu, potvrđujemo kvalitet dobrim rezultatima - poručio je selektor Aleksandar Đorđević. (Izvor: KSS).


Kobi Brajant pridružio se Jao Mingu kao globalni ambasador SP 2019


Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce 2019 daće sedam učesnika za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine – po dve najbolje selekcije iz Amerika i Evrope i po jednu iz Afrike, Azije i Okeanije.



Datum: 18.03.2019. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...