x

Košarkaši Srbije najbolji na Akropolis kupu

Košarkaška reprezentacija Srbija pobedila je posle produžetka, u prepunoj dvorani OAKA u Atini, selekciju Grčke sa 85:80 i na taj način trijumfovala na 29. izdanju Akropolis kupa


Košarkaši Srbije na Akropolis kupu pred SP


Većim delom meča naši reprezentativci su bili u rezultatatskom zaostatku, ali su sjajnom igrom u finišu stigli nadomak pobede. Ipak, otpor Grka definitivno je slomljen u dodatnih pet minuta. Na ovom meču u sastavu našeg tima nije bilo Nikole Jokića koji je još od ranije imao dogovor sa selektorom Aleksandrom Đorđevićem da se dan ranije vrati u Beograd zbog privatnih obaveza.


Prvu četvrtinu obeležila je izjednačena igra u kojoj su se ekipe smenjivale u vođstvu. Oba tima su na samom početku prilično dobro šutirale za tri poena i forsirale nešto bržu igru. Na startu druge četvrtine Grci prave seriju 6:0, Srbija je više od četiri minuta bila bez poena iz igre što je domaći tim preko braća Adetokumbo iskoristio da se rezultatski odlepi – 31:23. Do kraja prvog poluvremena, koje je obeležila povreda grčkog pleja Atinaua, naši košarkaši nisu uspeli da smanje zaostatak – 38:31.


Košarkaši Srbije ubedljivi protiv Turske na Akropolis kupu


Selekcija Grčke bolje započinje i drugo poluvreme i u 23. minutu dolazi do dvocifrene prednosti – 45:35. Trojkama Bogdanovića i Bjelice, Srbija je ubrzo prepolovila deficit – 48:43. Popravio je naš tim odbranu i uhvatio rezultatski priključak u 28. minutu – 54:52, ali su Grci novom trojkom Tanasisa Adetokumba ponovo uspeli da se odlepe na krjau trećeg perioda. Nije odustajala Srbija. Borbenom i strpljivom igrom izabranici selektora Đorđevića posle dužeg vremena preko tandema Bogdanović – Bjelica dolaze u vođstvo u 37.minutu – 64:63. Usledila je trojka Bogdanovića, zakucavanje Milutinova, pa trojka Bjelice sa skoro devet metara za 72:64. Međutim, preko braće Adetokumbo Grci prave seriju 8:0 i 12 sekundi pre kraja izjednačuju – 72:72. Šut za pobedu sa zvukom sirene imao je Bogdanović, ali je iz teške pozicije bio neprecizan, tako da odluka o pobedniku odložena za produžetak.


I u dodatnih pet minuta vodila se žestoka borba. Srbija je uspela da povede 80:75, ali je za razliku od finiša četvrte deonice, ovoga puta stečenu prednost znala da sačuva i pretvori u trijumf – 85:80.


Košarkaši Srbije ubedljivi i protiv Italije


GRČKA – SRBIJA 80:85 (19:17, 19:14, 19:21, 15:20, 8:13)


GRČKA: Larencakis 5, Konjaris 2, Atinau, Kalatis 15, Burusis 10, Papajanis 4, Printezis 4, Vasilopulos 3, J. Adetokumbo 20, T, Atedokumbo 17, Mitroglu.


SRBIJA: Simonović 6, Bogdanović 28, Bjelica 18, Raduljica 2, Birčević, Milutinov 14, Micić 5, Gudurić 7, Jović 5, Marjanović.


Zlatni momci


Aleksandar Đorđević, selektor Srbije: Pokazali smo kvalitet i individualno i taktičko znanje. Igrači su uradili bolji posao u drugom poluvremenu. U prvoj četvrtini smo još tražili svoju igru. U drugom delu smo našli rešenja, dobili smo dubinsku igru, što je veoma važno protiv ovako agresivne ekipe koja igra na granici faula, naročito na domaćem terenu. Ta dubina mora da nam bude oružje. Treba da igramo još hrabrije, lopte treba da budu direktnije, sa manje lob pasova. Pored dubine u napadu, ključ utakmice je bila naša defanzivna tranzicija, jer su Grci tim koji je do sad najviše poena postizao iz kontranapada. Dobro smo trčali, ali smo pored toga pametnim napadima kontolisali njihovu napadačku tranziciju. Možemo još bolje, fale nam neki igrači u rotaciji, ali bez obzira na to,odigrali smo veoma dobar turnir. (Izvor: KSS)


Svetsko prvenstvo u košarci 2019 održaće se u periodu od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine, u Kini, u organizaciji Košarkaškog saveza Kine i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u košarci 2019


Datum: 19.08.2019. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...