x

Poznati svi učesnici FIBA Svetskog prvenstva u košarci 2019

Poznati svi učesnici FIBA Svetskog prvenstva u košarci 2019

Nakon poslednjeg, šestog po redu, kvalifikacionog prozora poznate su sve 32 ekipe koje će se ovog leta takmičiti na FIBA Svetskom prvenstvu u košarci za muškarce, koje se održava u Kini. Ovim se ujedno završila i 15-to mesečna kvalifikaciona kampanja, koja je počela u novembru 2017. godine, kao deo novog puta za učešće na FIBA Svetskom prvenstvu, čime je obeležen početak jedne nove košarkaške ere.



18. Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce održaće se u periodu od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine, u Kini, u organizaciji Košarkaškog saveza Kine i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Kobi Brajant pridružio se Jao Mingu kao globalni ambasador SP 2019


32 ekipe/ reprezentacije koje će učestvovati na FIBA Svetskom prvenstvu u košarci za muškarce 2019:


  • Afrika (5): Angola, Obala Slonovače, Nigerija, Senegal, Tunis.

  • Severna i Južna Amerika (7): Argentina, Brazil, Kanada, Dominikanska Republika, Portoriko, SAD, Venecuela.

  • Azija (8): Australija, Iran, Japan, Jordan, Koreja, Novi Zeland, Filipini, Kina (domaćin).

  • Evropa (12): Češka Republika, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Litvanija, Crna Gora, Poljska, Rusija, Srbija, Španija, Turska.


Predsednik FIBA-e, Horacio Muratore (Horacio Muratore) izjavio je: “U ime FIBA-e želimo da čestitamo svim ekipama (reprezentacijama) koje su se kvalifikovale na FIBA Svetsko prvenstvo u košarci 2019. Takođe želimo da odamo priznanje i zahvalnost svim timovima i njihovim nacionalnim federacijama koji nisu uspeli da se kvalifikuju. Sa optimizmom gledamo u budućnost, budući da će od 31. avgusta do 15. septembra, biti ispisivana nova istorija košarke, na dosada najvećem FIBA Svetskom prvenstvu.”


Srbija na Svetskom prvenstvu u košarci u Kini


Generalni sekretar FIBA-e, Andreas Zagklis (Andreas Zagklis) izjavio je: “Ove kvalifikacije, prve takve vrste kad je u pitanju FIBA Svetsko prvenstvo u košarci, omogućile su nacionalnim reprezentacijama širom sveta (u kvalifikacijama je učestvovalo čak 80 reprezentacija) da redovno igraju zvanične, takmičarske mečeve pred svojim navijačima. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez podrške i saradnje nacionalnih košarkaških federacija članica FIBA-e, njihovih liga i klubova, stoga u ime FIBA-e želimo da se zahvalimo čitavoj košarkaškoj porodici što nam je pomogla u tranziciji u novu košarkašku eru.”


Sledeći korak na putu za FIBA SP u Kini 2019 za 32 kvalifikovane ekipe (reprezentacije) biće žreb grupne faze takmičenja koji je na programu u subotu, 16. marta 2019. godine, u Šenženu (Shenzhen), jednom od osam gradova u kojima će se održati takmičenje. Svečani događaj biće uveličan svetskom košarkaškom ikonom, Kobi Brajantom, i najprodavanijim američkim pevačem, Džejson Derulom, ali i ambasadorom SP u košarci 2019, Jao Mingom.


Održan žreb za Svetsko prvenstvo u košarci 2019



Datum: 26.02.2019. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...