x

Dan za medije KSS na Kopaoniku

Dan za medije KSS na Kopaoniku Foto: KSS

Košarkaški savez Srbije na Kopaoniku organizovao je „Dan za medije“. Više od 60 novinara, snimatelja i fotoreportera posetilo je našu seniorsku reprezentaciju, koja se tradicionalno na ovoj planini priprema za velika takmičenja, ovog puta za Svetsko prvenstvo u Kini (31. avgust-15. septembar).


Svetsko prvenstvo u košarci 2019 održaće se u periodu od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine, u Kini, u organizaciji Košarkaškog saveza Kine i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u košarci 2019


Druženje sa košarkašima i članovima stručnog štaba organizovano je na terasi hotela „Grand“, bazi našeg nacionalnog tima, a prisutni su bili i predsednik KSS Predrag Danilović i generalni sekretar Dejan Tomašević. Posle neformalnih intervjua predstavnika medija sa našim najboljim košarkašima, organizovana je i pres konferencija, na kojoj su se prisutnima obratili predsednik KSS Predrag Danilović i selektor Aleksandar Đorđević.


Brojne novinare prvi je pozdravio predsednik KSS Danilović.


Hvala što ste došli u impozantnom broju, mada me to ne iznenađuje toliko, jer je ovo reprezentacija koja mnogo obećava. Prilično sam siguran da ekipa u ovom hotelu i na ovoj planini ima sve što joj treba za dobru pripremu. Hvala gospodinu Miodragu Kostiću i MK grupi na velikoj pomoći i što čine da se ovde osećamo kao kod kuće. Igrači su do sada fenomenalno radili, ali ne bih da se mešam u posao selektora, on će vam to bolje reći… – dao je uvodnu reč Danilović.


Selektor Aleksandar Đorđević istakao je da je zadovoljan prvim delom priprema koje traju do nedelje 4. avgusta, a na kojima nije imao kompletan tim zbog NBA pravila.


Hvala svima što ste došli u ovolikom broju. Drago nam je što nas pratite i što je interesovanje ovoliko. Ovi momci i igrači su zaslužili sve ovo. Imamo sistem i rutinu koje pratimo, znamo šta nam je do sada donosilo rezultate i nastavljamo tako. KSS nam je omogućio fantastične uslove za pripreme, da dođemo do željene forme i, kao i uvek, da napadnemo jednu od medalja. Ovog puta jednu od dve medalje, jer je ona treća rezervisana znamo za koju reprezentaciju, ma u kom sastavu ona došla na Svetski kup. Treniralo se dobro, bez povreda, svi igrači koji su ovde fizički su odgovorili sjajno na zahtevnost priprema i to je dobar znak. Koliko danas i narednih dana priključiće se i ostali igrači, koji su do sada bili sprečeni zbog svojih ugovora sa NBA ekipama. Tek predstoji borba da u pravoj formi odemo na jako takmičenje koje nas čeka.


Đorđević saopštio imena 18 igrača za pripreme pred SP


Selektor Đorđević je govorio o favoritima za medalje u Kini, odnosno koliko su šanse za zlatnu medalju veće zbog brojnih otkaza najvećih NBA zvezda u selekciji SAD.


Svim kandidatima za medalje su šanse veće zbog toga… Mnogo reprezentacija ide na medalju i svi vide svoju šansu, ne samo mi, znajući da su Amerikanci u skorijoj istoriji bili pobeđivani od strane Argentine, Jugoslavije, Španije, Grčke… Svi oni sa pravom traže neki promil šanse da to urade ponovo. Međutim, mnogo više razmišljam o drugim protivnicima kao što su Litvanija, Rusija, Grčka sa MVP igračem NBA lige Adetokumbom, koja je na prošlom SP imala skor 5-0 u grupi. Da ne zaboravim Francusku, Španiju, Italiju, Kanadu, Argentinu, pa Australiju koja nikada ne propušta priliku da na Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre dođe u najjačem sastavu…


Đorđević je podvukao i da će svi pozvani igrači dobiti šansu.


Šansa za njih je svaki dan, od dana kada su pozvani na širi spisak. Svako će dobiti adekvatnu šansu, u zavisnosti od toga šta je pružio na terenu. To i jeste cilj, da iskristališemo igru koja će nas krasiti na Svetskom prvenstvu, ali i da obratimo pažnju na budućnost, da postavimo bazu za naredna takmičenja, jer košarka za reprezentaciju Srbije neće posle ovog prvenstva.


Šef stručnog štaba našeg nacionalnog tima izrazio je zadovoljstvo radom Milana Mačvana i Dejana Todorovića, koji su tu da bi se posle ozbiljnih povreda uveli u dobro stanje pred početak klupskih priprema za novu sezonu.


Žao mi je što to nije mogao da uradi i Ognjen Kuzmić, svi znamo zbog čega. Veliki pozdrav našem Kuzu, koji posle povrede nije imao mnogo minuta prošle sezone u Realu…


O velikim očekivanjima javnosti i velikom pritisku zbog imperativa uspeha, Đorđević kaže:


Mislim da smo dosta toga prošli u životu i da niko ne može da nas optereti više nego mi sami sebe. Pritisak javnosti nam znači, jer čim ima pritiska znači da smo dobri i da smo vredni pažnje. Daj bože da ga stalno ima… Znam da svi očekuju da ćemo se vratiti sa nekom medaljom i ja vam garantujem da se mi spremamo sa sto odsto snage i truda. Da li ćemo doneti medalju ili nećemo to ne znamo, ali pritisak nam ne smeta, nama je on dokaz da vredimo…


Na pitanje novinara kad će skratiti spisak, selektor je odgovorio:


Znamo da ćemo na završne pripreme u Kinu voditi 14 igrača, pa će konačan sastav biti poznat pred početak Svetskog prvenstva – rekao je Đorđević.


Reprezentacija će u narednih deset dana odigrati i prve pripremne utakmice. Prvi meč odigraće se u nedelju 4. avgusta u Čačku, gde će rival biti čačanski Borac. Sledi utakmica protiv Finske 7. avgusta u „Kristalnoj dvorani“ u Zrenjaninu.


Spektakl protiv Litvanije zakazan je za 10. avgust u beogradskoj „Štark areni“. Poseban kuriozitet ove utakmice je taj što će imati i humanitarni karakter. Polovina prihoda od ulaznica ići će UNICEF za izgradnju inkluzivnih igrališta za decu. (Izvor: KSS)


Svi u plavom na Litvaniju


Datum: 02.08.2019. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...