x

Srbija bolja od SAD u doigravanja na SP

Srbija bolja od SAD u doigravanja na SP Foto: FIBA

Reprezentacija Srbije pružila je odličnu partiju i pobedila SAD u borbi za plasman od 5. do 8. mesta u Donguanu, na Svetskom prvenstvu u Kini – 94:89. Naš nacionalni tim poslednji meč na Mundobasketu, i to za peto mesto, igra u subotu 14. septembra od 14.00 časova u Pekingu protiv pobednika duela Poljska – Češka.


18. Svetsko prvenstvo u košarci za muškarce održava se u periodu od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine, u Kini, u organizaciji Košarkaškog saveza Kine i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u košarci 2019


Srbija je sjajno otvorila utakmicu i posle početkog vođstva Amerikanaca od 2:0, serijom 11:0 (dve trojke Bogdanovića) naterala Grega Popovića da zatraži tajm-aut. Međutim, nije mu to pomoglo, pa je Bogdan još jednom pogodio trojku, a onda i Lučić čak šest slobodnih bacanja pošto je dva puta fauliran na šutu za tri poena, za velikih 20:5 u 6. minutu. Igrala je Srbija u ovom periodu odlično. Promašivali su Amerikanci, petu trojku za naš tim pogodio je Micić, onda i šestu Jović, pa je prednost porasla na neverovatnih 26:5 dva minuta kasnije. Post SAD prekinuo je Mičel, ali je Micić ponovo pogodio trojku, a u finišu prve četvrtine i Bjelica, pa je posle deset minuta igre bilo 32:7!


Druga deonica krenula pritiskom Amerikanaca koji su brzo smanjili na „minus 20“ – 14:34. Podigao se rival, iskoristio nekoliko grešaka izabranika selektora Đorđevića, pa je posle serije Amerikanaca 12:2 u 17. minutu bilo 36:26. Pogađali su do poluvremena Amerikanci trojke, naš tim nije više služio šut, pa je posle 20 minuta Srbija vodila sa samo četiri poena razlike – 44:40.


Igralo se na početku treće deonice koš za koš, pogađalo je Milutinov, Jokić, Bogdanović, ali su odgovarali Mičel i ostali. Naš tim je održavao od četiri do šest poena prednost sve do 25. minuta, kada je sjajni Bogdanović ponovo pogodio trojku za 61:51. Međutim, rival je pogodio dvojku i dve trojke u seriji 8:0 i prišao na 59:61. Na poslednju pauzu otišlo se pri rezultatu 71:68 za naš tim.


Dobro je Srbija startovala u četvrtoj četvrtini serijom 7:0 i posle trojke Lučića povela 78:68 u 33. minutu, a posle trojke, pa rampe Bjelice i zakucavanja Micića dva minuta kasnije i 85:72. Usledila je mini serija Amerikanca 5:0, pa je četiri minuta do kraja bilo 85:77. Posle polaganja Bogdanovića dva minuta pre kraja bilo je „plus deset“ za Srbiju – 91:81. Barns je zapretio trojkom, a onda i Voker, pa se u poslednji minut ušlo pri rezultatu 91:87. Fauliran je Bogdan, jednom je bio precizan za 92:87 na 42 sekunde pre sirene, da bi Heris na drugoj strani takođe jednom pogodio – 92:88. Fauliran je Jokić na 20 sekundi pre kraja, bio je precizan oba puta – 94:88. Mičel je promašio trojku, Jović faulirao Tarnera, koji je smanjio na konačnih 94:89.


SRBIJA – SAD 94:89 (32:7, 12:33, 27:28, 23:21)


Izjave nakon utakmice:

Vasilije Micić

Hoću da čestitam protivniku na dobroj utakmici, čestitam saigračima i stručnom štabu na važnoj pobedi. Počeli smo veoma dobro, bili smo motivisani, znali smo da se vratimo ponosni posle teškog poraza. Srećan sam što smo odgovorili dobro i zaslužili ovu pobedu. Pre šampionata mnogi su mislili da zaslužujemo finale sa SAD. Kvalitetom definitivno to zaslužujemo, ali, na nesreću, nismo igrali dobro protiv Argentine. Oni sada nisu bili motivisani, imali su težak poraz, imali su i velika očekivanja… To je normalno u poslu, nekada pobediš, nekada izgubiš. Nisu bili sada spremni da igraju kao što smo mi…


Aleksandar Đorđević

Dobra reakcija, ponosna. Spavali smo u istom krevetu i to nam je pomoglo mnogo. Način organizacije ovog takmičenja nam neće pomoći, ali tu ne možemo ništa da uradimo. Momci su izašli sa željom da se takmiče, da pokažu da smo dobar tim i pored teškog poraza. To sam im i rekao, da pokažemo da smo zajedno, to zajedništvo je vodilo istorijski našu zemlju do podijuma, to učimo i propovedamo svakog dana. Jesmo tim, grupa koja dugo radi zajedno, znamo šta nam je činiti na ovakvim mečevima. Nekada ide u jednom, nekad u drugom smeru. Treba insistirati na zajedništvu, u porazima i pobedama. Trudio sam se da ih motivišem, iako verujte da je možda ostalo vrlo malo da pokažemo sreću posle ovakve utakmice. Otvorili smo dobro meč, nisu bili spremni, imali su težak poraz koji im je bio u glavama. Ali, SAD je ponosna zemlja takođe, oni su reagovali u drugoj četvrtini, ali smo na kraju pronašli i unutrašnju igru na koju nisu imali odgovor. Ponosan sam i na odbranu… Ovo je dobra pobeda. Pokazali smo sebi šta možemo, ali moramo da ispoštujemo takmičenje do kraja.


Novinari su od selektora zatražili komentar povodom izjave pre Svetskog prvenstva, kada je na pitanje šta ako se sretnemo sa Amerikancima rekao „Nek im je Bog u pomoći“.


Bio sam gost na nacionalnoj televiziji. Ako izvadite ironiju iz mog oružja kao trenera, nemam mnogo toga još… Naprotiv, ja sam samo hteo da ohrabrim momke, da budu samouvereni i sigurni. Na tome radim mnogo, da im budem u glavama. To je bila poruka da smo spremni. Ne verujem da sam bilo koga uvredio. Svaki takmičar je slobodan da misli svoje. Možda sam to i pokazao. Greg Popović je imao sjajan komentar na to i cenim to. Gledali smo se, trebalo je da igramo negde drugde. Moramo da prihvatimo to što je, da podignemo ekipu, sjajne momke. Mnogo loših stvari se desilo do Kine… Svima nam je jako teško i žao. Uvek kada se okreneš, u karijeri ćeš se setiti Kine i Svetskog prvenstva i propuštene šanse. Nije lako momcima sve vreme, moraš da ih guraš, da ih podržiš i pokažeš koliko veruješ u njih.


Bogdan Bogdanović je odigrao sjajan turnir…


On raste neverovatrnom brzinom. Par godina je u NBA, postao je mnogo bolji. On voli košarku onakvu kakva je, nije mu sredstvo da bi dobio nešto, samo voli košarku. Obično na ovakvim turnirima najbolji strelci šampionata ne osvajaju odličje. Moraš da imaš više igrača, nekada je manje više… Ali, Bogdanu ne mogu ništa da zamerim. On igra sa ponosom i lider je…(Izvor: KSS)



Datum: 12.09.2019. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...