x

Zlatni momci

Zlatni momci

Košarkaška reprezentacija Srbije imaće posebnu uvertiru pred odlazak na Svetsko prvenstvo u Kini - Radio-televizija Srbije emitovaće od 26. avgusta dokumentarni serijal posvećen najvećim uspesima naših košarkaša.


Kratka istorija FIBA Svetskog prvenstva u košarci


U šest jednosatnih epizoda serijal će kroz do sada neispričane detalje i ekskluzivni materijal predstaviti pet osvojenih zlatnih medalja na šampionatima planete 1970, 1978, 1990, 1998 i 2002. godine, te na poseban način ispratiti aktuelnu generaciju, koja sa veliki ambicijama kreće put Dalekog istoka.


Uz koproducentsku podršku RTS-a, serijal realizuju producentske kuće "Pi-Dži-Em Netvork" i "Sinesport", koje stoje iza sportskih dokumentarnih filmova i programa, poput "250 stepenika", "Od Urugvaja do Rusije", "Bili smo prvaci sveta", "Žoc - čovek odluke", "Igra mog života".


Dokumentarac o FIBA Svetskom prvenstvu


Autori serijala "Zlatni momci" su Vladimir Pajić, autor dokumentarca "250 stepenika" i sportski novinar, odnosno Aleksandar Miletić, novinar Politike i autor brojnih knjiga i sa sportskom tematikom.


"Košarka zauzima posebno mesto u našim srcima i ovaj serijal je naš skromni doprinos velikom istorijatu ovog sporta. Kada pomenete sve te uspehe, imate uvek utisak da je to poznata tematika, ali postoji toliko stvari za koje šira javnost nije čula i mi želimo da te priče prenesemo kroz razgovore sa akterima, odlaske na istorijske lokacije, kao i nekim arhivskim snimcima koji do sada nisu emitovani" - kaže jedan od autora i inicijator projekta Vladimir Pajić.


Režiseri serijala su Vladimir Kurćubić i Ivica Videnović, dok je direktor fotografije Pavle Ilić."Zlatni momci" se uveliko snimaju na lokacijama širom regiona i Evrope i do sada su snimljeni razgovori sa preko 50 sagovornika, među kojima se nalaze i neka od najznačajnijih imena svetske košarke.


"Nema sumnje da radimo veliku stvar, bez lažne skromnosti. Iz samih intervjua sa junacima tih neverovatnih trijumfa odmah se shvata kakav je bio pojedinačni značaj svake te medalje, ne samo u kontekstu sporta, već i šireg društvenog trenutka. Želimo da nove generacije ne zaborave i naše starije sportske heroje, kao i istorijske trenutke bez kojih ne bismo bili tu gde smo" - dodao je Aleksandar Miletić, inače više od decenije urednik sportske rubrike lista Politika.


Formula 1 i Netflix objavili detalje visoko očekivanog dokumentarca


Serijal "Zlatni momci" snima se uz podršku Košarkaškog saveza Srbije, a iza kompletnog projekta stao je i selektor nacionalnog tima Aleksandar Đorđević.


"Ne smemo da dozvolimo da se zaboravi istorija jednog naroda, jer tako najbrže gubimo identitet - isto je i sa istorijom sporta. Svakodnevno podsećanje na veličanstvene uspehe svih naših predhodnika od ključnog je interesa za kontinuitet rezultata, razvoja i budućnost srpske košarke! Naš je zadatak, da uz ovakve projekte, nastavljamo sa podizanjem nivoa obrazovanja i sportske kulture, a ujedno i samosvesti o sveopštem značaju košarke na našim prostorima. I zato puno sreće i sve čestitke ljudima koji su realizovali ovaj projekat", poručio je selektor Đorđević.


Produkcija serijala ulazi u drugu fazu, sa završnim scenama koje će biti snimljene posle okupljanja reprezentacije i starta priprema za Mundobasket u Kini.


Serijal će biti emitovan na Prvom programu RTS-a od 26. avgusta, uoči Svetskog prvenstva u košarci. (Izvor: RTS)


Datum: 18.08.2019. Autor: RTS

PROČITAJTE JOŠ...