x

Srbija spremna za spektakl protiv Litvanije

Srbija spremna za spektakl protiv Litvanije Foto: Marko Metlas / KSS

Košarkaška reprezentacija Srbije u subotu 10. avgusta u 21.00 u beogradkoj „Štark areni“ igra pripremnu utakmicu za SP u Kini protiv reprezentacije Litvanije. 


Svetsko prvenstvo u košarci 2019 održaće se u periodu od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine, u Kini, u organizaciji Košarkaškog saveza Kine i Međunarodne košarkaške federacije (FIBA).


Raspored utakmica i rezultati - Svetsko prvenstvo u košarci 2019


Ovim povodom, danas je održana konferencija za medije, na kojoj su govorili selektor Aleksandar Đorđević i generalni sekretar Dejan Tomašević.


-Radi se u dobrom ritmu. Odigrali smo protiv Finske, imali trening na kome se priključio Nikola Jokić. Mislim da će sutrašnja utakmica da bude fizički izuzetno zahtevna, Litvanci godinama grade stil koji im je dao rezultate, igraju fizički. Posle toga idemo u Litvaniju. Mislim da imaju apsolutno najbolje navijače koji prate košarkaški tim, oni prave brend od toga, tako da mislim da nas čeka lepa atmosfera u Litvaniji. Priključenje Gudurića i Bogdanovića traje, tu će biti potrebno vremena da se priključe. Kao što znate Avramović, Jovanović i Todorović su otpali sa spiska. Hvala im na svemu, želim im sreću, odradili su sjajan posao.


Đorđević skratio spisak pred SP u Kini


Za ovaj spektakl do sada je prodato 11.000 ulaznica…


-Jako me raduje što smo u Beogradu, što je toliko karata otišlo, siguran sam da će biti još više prodatih karata. Potrudićemo se da što više napunimo Arenu. To momcima znači i oni shvataju koliko im to pomaže, pogotovo u pripremnom periodu, pa i na samom takmičenju. Pripreme su toliko zahtevne da više ne postoji pojam prijateljska utakmica. Postoji pripremna, ali ne prijateljska. Ponos kod svih je tako veliki da svi žele da pobede, pa tako i mi. Ja imam moto da je svaka sledeća utakmica najvažnija u karijeri. Na nama je da što pre izgradimo tu karakteristiku koja nas je krasila godinama, a to je fizička snažna igra u duelu, „u meso“, da ne bežimo od toga, da se ne čuvamo, jer ne znamo drugačije. Tu smo dobili mnogo uz naše standardno košarkaško znanje i saradnju. Ne postoji sebičnost u igri… Iz toga gradimo napadačku filozofiju, uz našu standardnu odbrambenu, koja nam je mnogo toga dala.


Postoji li dodatni motiv protiv starog rivala Litvanije?


-To su uvek specifične utakmice, ne samo protiv njih. Postoji mnogo rivalstava, pogotovo među evropskim utakmicama. Pre nekoliko godina, tu je bila Francuska sa kojom smo često igrali pripremne utakmice, jer sam tada mislio da je fizički najjača ekipa, pa smo iskoristili da podignemo nivo atletike i fizike koja je 2013. godine osvojila zlato. Litvanija istorijski je škola SSSR, jedna škola košarke koja je uvek imala izbor fantastičnih atleta. Taj način rada smo osetili u polufinalu 2015, kada su nas pobedili u fizičkim duelima i to je verovatno dobra provera za sve nas u ovom trenutku, jer će tačno da nam pokaže šta nas čeka. A sve reprezentacije koje će igrati, sigurno će prvi aspekt biti fizički i atletski, pa onda sve ostalo. Tako je kod svih reprezentacija, barem onih koji žele da osvoje medalju.


Svi u plavom na Litvaniju


Selektor u Kinu vodi svih 14 igrača, a tim od 12 treba da prijavi 48 sati pre prve utakmice. (Izvor: KSS)


Datum: 09.08.2019. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...