Evropske igre 2019

2. Evropske igre održaće se  u periodu od 21. do 30. juna 2019. godine, u Belorusiji, u organizaciji Olimpijskog komiteta Belorusije i Evropskog olimpijskog komiteta (EOK).


Evropske igre (engl European Games) koje se održavaju na sveke četiri godine, nemaju za cilj da budu kopija Olimpijskih igara, već da budu inovativne, drugačije, da promovišu sport i njegove vrednosti i da pruže podršku mladim sportistima.


Odluka o održavanju prvih Evropskih igara doneta je  na 41. zasedanju Generalne Skupštine Evropskih olimpijskih  komiteta (EOK-a) održanom 8. decembra 2012. godine u Rimu. Time je i Stari kontinent dobio regionalno sportsko takmičenje kakvo odavno postoji na drugim kontinentima  (Panameričke i Azijske igre). Prve Evropske igre odžane su 2015. godine, u Bakuu.


KO? 2. Evropske igre

ŠTA? multi sportsko takmičenje

KAD? 21. - 30. jun 2019.

GDE? Minsk (Belorusija)


2. Evropske igre na kojima se očekuje učešće oko 4000 sportista iz 50 zemalja, održaće se u Minsku, glavnom gradu Belorusije. Slogan 2. Evropskih igara je “Svetla godina; Svetao ti” (engl. “Bright Year, Bright You”) koji takođe ukazuje na nacionalni domen Republike Belorusije i na zvaničnu internacionalnu skraćenicu ove republike “BY”


Programom Evropskih igara predviđeno je održavanje 200 sportskih takmičenja u 15 sportova, odnoso 23 sportske discipline, među kojima su: streličarstvo, badminton, basket 3x3, fudbal na pesku, boks, kanu sprint, biciklizam, gimnastika, džudo, karate, sambo, streljaštvo, stoni tenis, rvanje, atletika. Ceremonija svečanog orvaranja 2. Evropskih igara održaće se 21. juna 2019. godine, na stadionu Dinama, dok će se ceremonija svečanog zatvaranja održati 30. juna 2019. godine, na istom mestu.Zanimljivosti:

  • 2. Evropske igre prvobitno je trebalo da se održe u Holandiji, ali je ta zemlja otkazala organizaciju iz finansijskih razloga, pa je kasnije dodeljena Minsku.

  • 10 sportova koji se nalaze na programu 2. Evropskih igara poslužiće kao kvalifikacije za Olimpijske igre 2020 u Tokiju. 5 sportova koji se nalaze na programu 2. Evropskih igara daće šampione Evrope.

  • Logo 2. Evropskih igara je biljka “paparać-kvietka” koja igra važnu ulogu u kulturi Slovenskih naroda.


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 21.06.2019. do 30.06.2019.

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora:
Olimpijski komitet Belorusije; Evopski olimpijski komitet
Mesto:
Minsk (Belorusija)
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: https://minsk2019.by/en
Facebook: nije dostupno
Twitter: nije dostupno

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...