FIBA 3x3 Evropsko prvenstvo 2019

5. FIBA 3x3 Evropsko prvenstvo (engl. FIBA 3x3 Europe Cup / 3x3 Europe Championships) održaće se u periodu 30. avgusta do 01. septembra 2019. godine, u Debrecinu (Mađarska), u organizaciji Košarkaškog saveza Mađarske i Međunarodne košarkaše federacije - FIBA.


Basket 3x3 smatra se urbanim sportom broj 1 u Evropi i Svetu. Sve što Vam je potrebno je 6 igrača, 1 lopta, 1 obruč i ½ terena za košarku. Basket 3x3 pruža priliku svima da teren u kraju zamene Svetskom pozornicom. Basket 3 na 3 je jednostavan i dovoljno zanimljiv da privuče veliki broj poštovalac širom sveta. Toliko zanimljiv da je 2017. godine, dobio status olimpijskog sporta, a svoj debi na olimpijadi imaće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.


Evropsko prvenstvo u basketu 3x3 predstavlja glavno Evropsko takmičenje muških i ženskih nacionalnih selekcija (reprezentacija) u basketu 3x3 u organizaciji FIBA. Za razliku od ostalih turnira (npr. FIBA 3x3 World Tour) na Evropskom prvenstvu u basketu 3x3 igrače koji nastupaju biraju nacionalne federacije i igrači reprezentuju svoju zemlju. Prvo Evropsko prvenstvo u basketu 3x3 održano je 2014. godine, u Bukureštu (Rumunija).


KO? 5. FIBA 3x3 Evropsko prvenstvo

ŠTA? 3x3, basket

KAD? 30. avgust - 01. septembar 2019.

GDE? Debrecin (Mađarska)


Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u basketu 3x3 održaće se na trgu "Kossuth" (engl. Kossuth Square) u Debrecinu u Mađarskoj, uz učešće 12 muških i 12 ženskih ekipa (reprezentacija), u skladu sa pravilima Međunarodne košarkaške federacije - FIBA.


Debrecin domaćin FIBA 3x3 Evropskog prvenstva 2019


Programom Evropskog prvenstva u basketu 3x3 predviđena su takmičenja u basketu 3x3 u muškoj i ženskoj konkurenciji. Takođe, programom manifestacije, predviđeno je učešće 12 muških i 12 ženskih ekipa (reprezentacija) koje će biti podeljene u 4 grupe sa po 3 ekipe. Po dve prvoplasirane ekipe iz svake grupe plasiraće se dalje u nokaut fazu takmičenja, gde će se igrati na ispadanje od četvrtfinala pa sve do finala.


Poznati svi učesnici FIBA 3x3 Evropskog prvenstva


Zanimljivosti - Evropsko prvenstvo u basketu 3x3 2019:


  • - Na samom Evropskom prvenstvu u basketu 3x3 postoje dva  turnira, jedan za muškarce, a drugi za žene.

    - Svaka ekipa (reprezentacija) na Evropskom prvenstvu u basketu 3x3 sačinjena je od 4 igrača (3 igrača na terenu + 1 na klupi).

    - Titulu sa prethodnog Evropskog prvenstva u basketu 3x3 u muškoj konkurenciji brani reprezentacija Srbije, dok u ženskoj konkurenciji titulu brani reprezentacija Francuske.

    - Najuspešnije reprezentacije u istoriji Evropskih prvenstava u basketu 3x3 su:u muškoj konkurenciji - Letonija (1), Rumunija (1), Srbija (1), Slovenija (1); u ženskoj konkurenciji - Rusija (2).

    .
Autor: Marko Skorić Održavanje: od 30.08.2019. do 01.09.2019.

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora:
FIBA
Mesto:
Debrecin (Mađarska)
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: http://www.fiba.basketball/3x3europecup/2019
Facebook: nije dostupno
Twitter: nije dostupno

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...