x

Minsk domaćin 2. Evropskih igara

Minsk domaćin 2. Evropskih igara

Domaćin 2. Evropskih igara koje će se održati 2019. godine biće Minsk, glavni grad Belorusije.

Posle povlačenja Holandije čelnici Evropskih olimpijskih komiteta su tražili novog domaćina koji će osigurati održavanje II Evropskih igara.

Ne otvaranju 45. Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta predsednik Belorusije i predsednik Olimpijskog komiteta Belorusije Aleksander Lukašenko obratio se delegatima: „Belorusija nije super sila, ali mi mnogo pažnje poklanjamo sportu. Želja mi je da naša evropska organizacija bude na nivou organizacija drugih kontinenata. Možete da računate na Belorusiju. Doneli smo istorijsku odluku i 2019. ćemo dočekati najbolje sportiste Evrope.“ (Izvor: OKS)

Evropske igre (engl European Games) koje se održavaju na sveke četiri godine, nemaju za cilj da budu kopija Olimpijskih igara, već da budu inovativne, drugačije, da promovišu sport i njegove vrednosti i da pruže podršku mladim sportistima.

Odluka o održavanju prvih Evropskih igara doneta je  na 41. zasedanju Generalne Skupštine Evropskih olimpijskih  komiteta (EOK-a) održanom 8. decembra 2012. godine u Rimu. Time je i Stari kontinent dobio regionalno sportsko takmičenje kakvo odavno postoji na drugim kontinentima  (Panameričke i Azijske igre). Prve Evropske igre odžane su 2015. godine, u Bakuu.


Datum: 21.10.2016. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...