x

Srpski strelci krenuli na Evropske igre u Minsku

Srpski strelci krenuli na Evropske igre u Minsku

Srpski streljački tim krenuo je danas u Minsk, na druge Evropske igre (21 – 30. jun).


Na streljačkom turniru u glavom gradu Belorusije Srbiju će predstavljati desetoro strelaca.


Puška: Andrea Arsović (vazdušna i MK puška trostav), Sanja Vukašinović (MK puška trostav), Marija Malić (vazdušna puška), Milutin Stefanović (vazdušna puška), Milenko Sebić (vazdušna i MK puška trostav) i Lazar Kovačević (MK puška trostav). Kovačević je naknadno uključen u sastav umesto Stevana Pletikosića, koji se razboleo.


Pištolj: Zorana Arunović, Bobana Momčilović Veličković (obe vazdušni i MK sport pištolj), Damir Mikec, Dimitrije Grgić (obojica vazdušni pištolj).


Miks parovi vazdušnim oružjem: Arsović/Stefanović , Malić/Sebić (puška), Arunović/Mikec, Momčilović Veličković/Grgić (pištolj).


Uz deset takmičara je troje trenera: Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, Jelena Arunović, selektor za pištolj, i Goran Mikec, trener za pištolj.


Evropske igre su kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Tokiju. U svakoj pojedinačnoj disciplini deliće se po jedna kvota za Igre u glavnom gradu Japana naredne godine.


-Na Evropskim igrama put do finala bi trebalo da bude lakši nego na Evropskom prvenstvu, ali samo zbog manjeg broja učesnika. Na kontinentalnom šampionatu jedna zemlja može da prijavi tri, a na Igrama najviše po dva strelca po disciplini – kazao je pred polazak Dragan Donević, šef stručnog štaba.


Manji broj učesnika ne znači da će konkurencija biti slaba. U Minsku će se okupiti evropska elita.


–Na Evropske igre se, za razliku od Evropskog prvenstva, treba kvalifikovati. Nacionalni streljački savezi su kvote za Minsk dobili na osnovu plasmana njihovih strelaca na rang listama. Učestvovaće najbolji takmičari Starog kontinenta.Osnovna razlika u odnosu na Evropsko prvenstvo je što je smanjena mogućnost iznenađenja.


-Na kontinentalnim prvenstvima, svetskim kupovima i šampionatima, kada učestvuje stotinak i više takmičara po disciplini, često se dešava da neko od strelaca iz drugog plana iskoči i iznenadi favorite. Šanse da se tako nešto desi i u Minsku nisu velike, jer nema mnogo autsajdera, a ozbiljnih kandidata za visok plasman ima mnogo – objašnjava Donević.


Šta se očekuje od srpskih strelaca?


-Skoro svi naši reprezentativci su konkurenti da uđu u borbu za plasman u finala u svojim disciplinama. Osnovni cilj naše ekipe, a sigurno i ostalih streljačkih reprezentacija, je da proširimo tim za Tokio. Neće biti lako. Deliće se samo po jedna olimpijska kvota. U većini disciplina samo osvajanje medalje verovatno neće biti dovoljno za olimpijsku vizu. Zorana Arunović, Damir Mikec i Milutin Stefanović su u maloj prednosti u odnosu na druge naš strelce. Njih troje su već ispunili kvote za Tokio i sa te strane su rasterećeniji od ostatka ekipe.


Donević je zadovoljan formom.


-Raduje me što naši strelci puškom sve bolje rezultate postižu i malokalibarskim oružjem. Na poslednjem Svetskom kupu, u Minhenu, imali smo tri finala u trostavu. Milenko Sebić i Sanja Vukašinović su oborili državne rekorde, a Milutin Stefanović je četvrtim mestom izborio olimpijsku kvotu. Među onima koji će u Minsku gađati samo trostav ovaj put je i Lazar Kovačević, iako je njegova glavna disciplina vazdušna puška. Kovačević je naknadno zamenio Stevana Pletikosića, koji je već bio registrovan za takmičenje u trostavu. Tako Kovačevića nismo mogli da prijavimo za takmičenje vazdušnim oružjem.


Turnir u streljaštvu u Minsku počinje u subotu, kada će se za medalje boriti miksevi vazdušnom puškom i pištoljem.


–Smatram da je dobro da se turnir otvara disciplinama koje nam ovaj put nisu najvažnije, jer miks na Evropskim igrama nije kvalifikaciono takmičenje za Tokio. Naravno, nadamo se i visokim plasmanima naših mešovitih parova,  ali prvi dan će dobro doći i kao priprema i uvod u izazove u pojedinačnim disciplinama, koje su nam zbog olimpijskih kvota važnije – zaključio je Donević.


Sem takmičara i trenera, naše streljaštvo će u Minsku predstavljati i međunarodni sudija Nikola Marić. Evropska streljačka konfederacija je Marića, inače potpredsednika Upravnog odbora SSS, delegirala za člana žirija za klasifikaciju rezultata, kao i na nekoliko šampionata Starog kontinenta poslednjih godina.


Datum: 19.06.2019. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...