x

Tim Srbije spreman za Minsk

Tim Srbije spreman za Minsk

U susret drugim Evropskim igrama, koje će se od 21. do 30. juna održati u prestonici Belorusije, u Minsku, Olimpijski komitet Srbije je sa svojim partnerima i sponzorom Olimpijskog tima Srbije kompanijom EKO Serbia organizovao druženje predstavnika medija i sportista koji će biti deo Tima Srbije u Minsku.


2. Evropske igre održaće se  u periodu od 21. do 30. juna 2019. godine, u Belorusiji, u organizaciji Olimpijskog komiteta Belorusije i Evropskog olimpijskog komiteta (EOK).


Karatisti Slobodan Bitević, strelci Zorana Arunović, Damir Mikec i Milutin Stefanović, kajakaši Marko Dragosavljević i Milica Starović, basketaš Marko Ždero, kao i šef misije tima Srbije za Igre u Minsku Damir Štajner podelili su sa novinarima planove i očekivanja od drugih Evropskih igara.


Generalni direktor EKO Serbia Vuk Radović poželeo je sportistima puno uspeha na Igrama u Minsku, ali i na drugim takmičenjima kvalifikacionim za Tokio.


Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković rekao je: „Minsk je važna stanica na putu za Tokio jer je na godinu dana do Olimpijskih igara trenerima i sportistima odlična kontrolna tačka. Imaćemo jak tim u Belorusiji i verujem u naše sportiste i uspeh na Evropskim igrama.“ Događaju je prisustvovao i generalni sekretar OKS Đorđe Višacki.


Strelci Zorana Arunović, Damir Mikec i Milutin Stefanović prethodno su osvojili kvote za Olimpijske igre u Tokiju, ali njihove kolege iz tima idu u Minsk i u borbu za olimpijske vize. Sa prvih Evropskih igara u Bakuu strelci su se vratili kući sa 4 zlatne medalja. Damir Mikec bio je najuspešniji sportista tima Srbije sa dva osvojena zlata, a do ukupne 4 za strelce, po jedno zlatno odličje kući su ponele Andrea Arsović i Zorana Arunović.


Marko Ždero je bio učesnik i prvih Evropskih igara kada je sa timom stigao do bronze. Sa reprezentacijom je postao prvak Evrope i višestruki prvak sveta. Na Evropskim igrama u Minsku imaće čast da nosi zastavu Srbije na svečanoj ceremoniji otvaranja.


Slobodan Bitević kreće put Minska kao vicešampion Evrope. Slobodan je bio i učesnik prvih Evropskih igara, ali tada mu je tada medalja za malo izmakla, pošto je završio na 4. mestu. Igre u Minsku će biti kvalifikacionog karaktera i za karatiste.


Kajakašica Milica Starović je bila šampionka Evropskih igara u Minsku. Iza sebe ima dve svetske medalje i tri medalje sa Evropskih prvenstava. Marko Dragosavljević je osvajač tri srebrne i dve zlatne medalje sa Evropskih prvenstava, a u Bakuu je 2015. osvojio treće mesto. Evropske igre u Minsku će kajakašima biti uvertira za Svetsko prvenstvo u avgustu koje će biti kvalifikaciono za Olimpijske igre u Tokiju.


Zanimljivosti:

  • Evropske igre se održavaju od do 30. juna – ukupno 10 takmičarskih dana

  • Učestvovaće više od 4000 sportista

  • Sportisti Evrope takmičiće se u 15 sportova i 23 discipline

  • Tim Srbije u Minsku brojaće 66 sportista, koji će nas predstavljati u 12 sportova (badminton, basket 3×3 (muški i ženski tim), biciklizam, boks, džudo, kajak, karate, rvanje, sambo, stoni tenis, streljaštvo, streličarstvo)

  • Džudistima i bokserima Evropske igre će biti i zvanično Evropsko prvenstvo

  • Na I Evropskim igrama u Bakuu 2015. godine tim Srbije je u ukupnom plasmanu zauzeo visoko 12. mesto, sa osvojenih 15 medalja, od čega čak 8 zlatnih, 4 srebrne i 3 bronzane

(Izvor: OKS)

Datum: 18.06.2019. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...