x

Srebro za srpski miks pištoljem na Evropskim igrama u Minsku

Srebro za srpski miks pištoljem na Evropskim igrama u Minsku

Srpski tandem Zorana Arunović/Damir Mikec osvojio je srebrnu medalju u takmičenju mešovitih parova vazdušnim pištoljem na drugim Evropskim igrama u Minsku! To je prva medalja za olimpijski tim Srbije na Evropskim igrama 2019. Uostalom, miks pištoljem je bio i prvo finale EI u glavnom gradu Belorusije.


Danas je održano i takmičenje mikseva puškom, ali srpski parovi nisu prošli u borbu za medalje. Andrei Arsović i Milutinu Stefanoviću je zamalo izmakao prolaz u drugu fazu nadmetanja.


Arunovićeva i Mikec, jedan od najboljih miks parova pištoljem na svetu, su se takmičili kao tim Srbija 2. U prvoj fazi kvalifikacija zauzeli su treće mesto sa 576 krugova (iz 60 dijabola). U drugu fazu prolazi osam parova. Tim Srbija 1 (Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić) se plasirao na 18. poziciju, sa 567 krugova, pet manje od rezultata neophodnog za plasman dalje.


U drugoj rundi, u kojoj svaki par ispaljuje 40 hitaca, Zorana i Damir su zauzeli drugo mesto sa 385 krugova i ušli u finalni duel sa timom Rusija 1 (Vitalina Bacaraškina/Artem Černousov).


Ruski strelci, aktuelni svetski prvaci, su u drugoj fazi kvalifikacija „ubili“ četiri kruga više od Arunovićeve i Mikeca. Bacaraškina i Černousov su zimus na Prvenstvu Evrope osvojili srebro, kada su Arunovićeva i Mikec bili treći. Aktuelni evropski prvaci Olena Kostevič/Oleg Omelčuk (Ukrajina) su eliminisani u prvoj fazi kvalifikacija.


Posle svakog hica u mečevima za medalje (finale, meč za bronzu) se sabiraju rezultati, par sa boljim zbirom dobija dva, a ukoliko je nerešeno svakom ide po poen. Pobeđuje tim koji prvi skupi 16 poena. Tim Rusije je odlično počeo finalni dvoboj, bio je uspešniji u prve četiri serije i poveo sa 8:0. Prednost stečenu na početku, Černousov i Bacaraškina su zadržali do kraja i Arunovićevu i Mikeca savladali sa 17:9.


U meču za bronzu Nemci Sandra i Kristijan Rajc su bili bolji od tima Belorusije (Viktorija Čajka/Abdul-Aziz Kurdzi).


Arunovićeva i Mikec su u Minsku dokazali da su jedan od najboljih miks parova pištoljem na svetu i nastavili niz uspeha. Bogatoj riznici medalja sa evropskih prvenstava, svetskih kupova, dodali su i prvo zajedničko odličje na Evropskim igrama. Na prvim EI, u Bakuu 2015, nisu se takmičili u miksu, ali su tada osvojili pojedinačne zlatne medalje. Mikec je bio najbolji vazdušnim i malokalibarskim pištoljem (50 metara), a Arunovićeva vazdušnim pištoljem.


Mikec će u Minsku braniti jedno zlato (MK pištolj na 50 m više nije u olimpijskom programu), a Arunovićevu očekuju još dve discipline (vazdušni i MK sportski pištolj).


Oboje takmičenje nastavljaju u nedelju, kada su na programu pojedinačna takmičenja vazdušnim pištoljem.


U prvoj fazi kvalifikacija miks parova puškom ekipa Srbija 1 (Andrea Arsović/Milutin Stefanović) je zauzela 11. mesto sa 623,8 krugova. Od plasmana u drugu fazu srpski sastav su delila svega 0,4 kruga. Miks Marija Malić/Milenko Sebić se plasirao na 29. poziciju.




Evropske igre Minsk, prvi dan streljačkog turnira


Vazdušni pištolj, miks


Meč za zlato: Rusija 1(Vitalina Bacaraškina/Artem Černousov) – Srbija 2 (Zorana Arunović/Damir Mikec) 17:9 u poenima


Meč za bronzu: Nemačka 1 (Sandra Rajc/Kristijan Rajc) – Belorusija 2 (Viktorija Čajka/Abdul –Aziz Kurdzi) 16:8 u poenima.


Kvalifikacije – Prva runda (svaki par ispaljuje 60 dijabola): 1. Bugarska (Marija Grozdeva/Samuil Donkov) 581 krug, 2. Rusija 1  580, 3. Srbija 2 576... 18. Srbija 1 (Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić) 567... Ukupno 27 parova. Za prolaz u osam najboljih 572 kruga. Druga runda (40 dijabola): 1. Rusija 1 389, 2. Srbija 2 385, 3. Nemačka 1 382, 4. Belorusija 2 379...



Vazdušna puška miks


Prva faza kvalifikacija (60 dijabola): 1 Rusija 1 (Anastasija Galašina/Vladimir Maslenjikov) 629,9, 2. Češka 1 (Aneta Brancova/Filip Nepejhal) 627,1, 3. Holandija (Peter Helenbrand/Mandi Mulder) 627,0... 11. Srbija 1 (Andrea Arsović/Milutin Stefanović) 623,8... 29. Srbija 2 (Marija Malić/Milenko Sebić) 617,1... Ukupno 33 para. Za plasman u drugu fazu (osam najboljih) 624,2.



REČ AKTERA


Damir Mikec je posle osvojenog srebra istakao:


–Srećni smo što smo osvajanjem prve medalje probili led za tim Srbije. Verujem da će na kraju biti puno odličja za naš tim.  Lično mi je drago što sam nastavio niz jer je ovo treća medalja na Evropskim igrama, nakon Bakua gde sam osvojio dve. Nadam se da će se niz nastaviti i za mene, ali i za sve naše strelce.


Komentarišući finale Zorana Arunović je kazala:


–U startu finala smo krenuli da kaskamo za ruskom ekipom. Posle smo pokušavali da ih sustignemo i bili smo blizu, ali ni u jednom trenutku nismo zadali završni udarac. Sve u svemu Rusi su danas  ipak bili bolji. Puno nam znači ova medalja jer i Damira i mene od nedelje čekaju nastupi u individualnim disciplinama. Sigurno će nam ovo dati dodatno samopouzdanje. Imajući u vidu da se ovde u Minsku deli po jedna kvota u svakoj individualnoj disciplini rezultati će sigurno biti vrlo visoki i kvalitetni i to me raduje.


Goran Mikec, trener za miks u stručnom timu Srbije, je ocenio:


–Bilo je ovo vrlo teško takmičenje za naše mešovite parove, pre svega zbog nenajavljene promene nekih pravila. Od organizatora nismo na vreme dobili kompletnu informaciju o sistemu takmičenja. Zorana i Damir su pokazali da mogu da se prilagode na promene. Uspeli su dobrim rezultatima da prebrode obe faze kvalifikacija. U duelu za zlato protiv Rusa nisu imali dovoljno jake pogotke, pa su morali da se zadovolje drugim mestom.Najverovatnije će se po ovakvom formatu održati i takmičenje na Olimpijskim igrama, pa je Minsk dragoceno iskustvo, koje će nam pomoći u planiranju nastupa na sledećim velikim takmičenjima. Čestitam Zorani i Damiru na medalji i nadam se da će prvo odličje biti podstrek za sve naše strelce i reprezentativce Srbije u drugim sportovima.


Datum: 22.06.2019. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...