x

Sanja Vukašinović četvrtim mestom u trostavu izborila kvotu za Tokio

Sanja Vukašinović četvrtim mestom u trostavu izborila kvotu za Tokio Foto: SSS

Sanja Vukašinović je zablistala šestog dana streljačkog turnira na Evropskim igrama u Minsku. U gađanju malokalibarskom puškom iz trostava mlada srpska reprezentativka zauzela je četvrto mesto i time izborila kvotu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. To je četvrta „viza“ za naredne OI  za srpsko streljaštvo. Prethodne tri osvojili su Zorana Arunović, Damir Mikec (oboje pištolj) i Milutin Stefanović (puška).


Vukašinovićeva je u kvalifikacijama zauzela drugo mesto sa 1.168 krugova. Druga reprezentativka Srbije u ovoj disciplini Andrea Arsović se plasirala na 25. poziciju (1.152 kruga).


Na Evropskim igrama u svakoj disciplini se delila po jedna olimpijska kvota. Za vizu za Tokio u finalu trostava uz Vukašinovićevu borile su se Jolin Ber (Nemačka), koja je bila najpreciznija u kvalifikacijama (1.174), i Austrijanka Franciska Per. Ostalih pet finalistkinja su već imale kvote.


Naša reprezentativka je dobro počela, posle prvih 15 metaka finala (klečeći stav) delila je prvo mesto sa Ruskinjom Julijom Zikovom. U drugoj fazi finala, takmičarke gađaju 15 metaka ležećim stavom. Vukašinovićeva se posle 30. metka nalazila sama na prvoj poziciji, Austrijanka Per je na petom mestu za Sanjom zaostajala 2,7 krugova, dok je Nemica Ber bila osma. 


Ispadanje počinje od 10. serije stojećim stavom (ukupno 40.hitac), kada takmičenje završavaju sedmoplasirana i osmoplasirana. Šestoplasirasirana ispada posle 41, petoplasirana posle 42. serije... i tako do 45. metka koji gađaju samo prvoplasirana i drugoplasirana. 


Berova je eliminisana kao osma, a Vukašinovićeva je posle 40. hica pala na četvrto mesto,iza Austrijanke Per. U narednoj, 41. seriji Srpkinja i Austrijanka su imale nešto lošije hice, ali naša reprezentativka je bila uspešnija, prestigla je Perovu, koja je ispala kao šestoplasirana. Vukašinovićeva je u tom trenutku bila peta i obezbedila vizu za Tokio! 


Na kraju je Sanja zauzela četvrto mesto. Malo ju je delilo od medalje, ali prvi cilj – kvota za OI je ispunjen!


Zlato je ubedljivo osvojila Julija Zikova (Rusija), ispred Nikole Mazurove (Češka) i Polone Koroševe (Rusija).


Streljački turnir na Evropskim igrama u Minsku je za srpske strelce danas završen, jer sutra, poslednjeg dana, je na programu  neolimpijska disciplina, miks MK pištoljem, u kojoj nemamo predstavnike.


Evropske igre u Minsku, šesti dan streljačkog turnira


MK puška trostav, žene, finale: 1. Julija Zikova (Rusija) 459,6, 2. Nikola Mazurova (Češka) 453,9, 3. Polina Koroševa (Rusija) 444,0, 4. Sanja Vukašinović (Srbija) 433,7, 5. Seonaid Mekintoš (Velika Britanija) 423,9... Kvalifikacije  (3 puta 40 metaka): 1. Jolin Ber (Nemačka) 1.174, 2. Vukašinović 1.168 (394 klečeći, 391 ležeći, 383 stojeći stav), 3. Nikola Mazurova (Češka) 1.168... 25. Andrea Arsović 1.152 (384, 388, 380)... Ukupno 39 takmičarki. Za finale 1.161.


REČ AKTERA


Posle četvrtog mesta u trostavu i izborene olimpijske kvote, Sanja Vukašinović je kazala:


-Od početka godine se trudim da dođem do kvote i bila sam blizu u par navrata, ali sada su se konačno sve kockice složile i izuzetno sam srećna. Svakako mi je žao što nisam uspela da osvojim medalju, ali odradila sam odličan posao i uzela olimpijsku kvotu, to je sada najvažnije.


Dragan Donević, šef stručnog štaba SSS i selektor za pušku, je ocenjujući učinak Sanje Vukašinović, istakao:


– Sanja već dugo gađa na visokom nivou i znali smo da je spremna za kvalitetno ostvarenje. Na tri od četiri velika ovogodišnja takmičenja na kojima je gađala MK puškom iz trostava stigla je do finala. Na Svetskim kupovima u Nju Delhiju i Minhenu zauzela je osma mesta.Tada se videlo da joj nedostaje iskustva u finalnom gađanju, a ponestalo joj je i sreće. U Minsku je pokazala da je napredovala na planu finala. Ovaj put je u izjednačenoj borbi za kvotu sa Austrijankom Per, imala malo sreće, koja joj je pak nije bila naklonjena u trci za medalju. Međutim zadovoljni smo i kvotom, koju je Sanja, prema svemu što je ove sezone pokazala, zaslužila. 


Strelci Srbije su u Minsku osvojili dve medalje (Zorana Arunović zlato vazdušni pištolj, miks tim pištoljem Arunović/Mikec srebro), uz još tri finala i jednu olimpijsku kvotu.


–Lako je moglo da se desi da imamo i više od pet finala, jer vrlo blizu plasmana među osam najboljih bili su Bobana Momčilović Veličković i Dimitrije Grgić vazdušnim pištoljem, Andrea Arsović vazdušnom puškom, kao i miks puškom Arsović/Stefanović. U Minsku smo dokazali da srpsko streljaštvo pripada evropskom i svetskom vrhu. Održan je kontinuitet osvajanja medalja i visokih plasmana na velikim takmičenjima, što nije nimalo lako, jer više nema izrazitih favorita, sve je više kandidata za medalje.


Streljački turnir se završava u petak, a do sada su odličja osvajali reprezentativci čak 19 država. 


–Srbija se nalazi na petom mestu u bilansu medalja, iako u nekoliko neolimpijskih disciplina nije ni imala predstavnike – podseća Donević.


Do kraja godine srpske strelce očekuju dva velika takmičenja – Svetski kup u Rio de Žaneiru i Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem u Bolonji.


-Glavni cilj u predolimpijskoj godini su, kao i uvek, kvote. Za sada sve ide po planu. Imamo po dve kvote na pištolju i pušci za OI u Tokiju, a do kraja kvalifikacionog ciklusa nam preostaju još četiri takmičenja – zaključio je Donević. MEDALJE I FINALA SRPSKIH STRELACA NA EI U MINSKU


Zlato:  Zorana Arunović (vazdušni pištolj)

Srebro: miks vazdušni pištolj Zorana Arunović/Damir Mikec

Četvrto mesto: Sanja Vukašinović (MK puška trostav) – olimpijska kvota

Sedmo mesto: Damir Mikec (vazdušni pištolj) i Zorana Arunović (MK sport pištolj) 


Datum: 28.06.2019. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...