x

Zorana Arunović odbranila titulu šampiona Evropskih igara vazdušnim pištoljem

Zorana Arunović odbranila titulu šampiona Evropskih igara vazdušnim pištoljem Foto: SSS

Zorana Arunović je odbranila titulu šampiona Evropskih igara vazdušnim pištoljem!


Drugog dana Evropskih igara u Minsku Arunovićeva je ubedljivo trijumfovala u finalu ove discipline i srpskom sportu donela drugu medalju na ovogodišnjim EI. Učestvovala je i u osvajanju prvog odličja, jer u subotu je, zajedno sa Damirom Mikecom, u miksu vazdušnim pištoljem „upucala“ srebro.


Mikec je, poput Arunovićeve, u pojedinačnom takmičenju muškaraca vazdušnim pištoljem danas branio zlato iz Bakua 2015. U Minsku je u jakoj konkurenciji uspeo da dođe do finala, ali ne i do medalje i zauzeo sedmo mesto.


I ostali naši predstavnici u pojedinačnim takmičenjima vazdušnim pištoljem su bili nadomak finala. Bobana Momčilović Veličković je u konkurenciji dama zauzela 10. mesto, sa 572 kruga, koliko je pogodila i osmoplasirana Grkinja Ana Korakaki. Grkinja, svetska šampionka, je prošla dalje zbog većeg broja „unutrašnjih“ centara (pogodila je 19 centara, šest više od Bobane Momčilović Veličković).


U muškim kvalifikacijama Dimitrije Grgić je zauzeo 11. mesto. „Skupio“ je 578 krugova, jedan manje od rezultata koji je vodio u finale.


Arunovićeva je u kvalifikacijama zauzela drugo mesto. Postigla je isti rezultat kao i evropska prvakinja Klaudija Breš (Poljska), ali Poljakinji je pripala prva pozicija, zbog bolje poslednje serije.


Nova-stara šampionka Evropskih igara je sredinom finala ušla u borbu za zlato. Najveći konkurent za prvo mesto bila joj je prvakinja planete Ana Korakaki. Smenjivale su se u vođstvu, na kraju je Zorana Arunović, svetska vicešampionka iz Čangvona 2018, trijumfovala sa 241,2 kruga. Grkinju je ostavila 2,3 kruga iza sebe i tako joj se revanširala za Svetsko prvenstvo. Rezultat naše reprezentativke je i novi rekord Evropskih igara, jer ovo su prve Igre po novim pravilima (24 hica u finalu).


Bronza je pripala iskusnoj Bugarki Antonaeti Bonevoj.

Titulu u muškoj konkurenciji osvojio je svetski vicešampion Artem Černousov (Rusija), kome je ovo druga najsjajnija medalja u Minsku, jer u subotu je bio član pobedničkog miksa Rusije pištoljem.


Streljački turnir se nastavlja u ponedeljak pojedinačnim takmičenjima vazdušnom puškom u kome će učestvovati Andrea Arsović, Marija Malić, Milenko Sebić i Milutin Stefanović.


Evropske igre u Minsku, drugi dan streljačkog turnira


Vazdušni pištolj, žene: 1. Zorana Arunović (Srbija) 241,2, 2. Ana Korakaki (Grčka) 238,9, 3. Antonaeta Boneva (Bugarska) 218,1, 4. Vitalina Bacaraškina (Rusija) 198,0, 5. Olena Kostevič (Ukrajina) 176,6... Kvalifikacije: 1. Klaudija Breš (Poljska) 578 (21 centar, 96 kruga poslednja serija), 2. Arunović 578 (21, 94), 3. Štajner (Austrija) 578... 10. Bobana Momčilović Veličković 572 (13 centara)... Ukupno 37 takmičarki. Za finale 572 (19 centara).


Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Artem Černousov (Rusija) 241,4, 2. Oleg Omelčuk (Ukrajina) 239,6, 3. Lauris Strautmanis (Letonija) 219,3, 4. Juraj Tuzinski (Slovačka) 198,5, 5. Paolo Mona (Italija) 177,4... 7. Damir Mikec 137,6... Kvalifikacije: 1. Černousov 585, 2. Tuzinski 583, 3. Mikec 583... 11. Dimitrije Grgić 578... Ukupno 36 strelaca. Za finale 579.REČ AKTERAZorana Arunović je, posle novog velikog uspeha, istakla da u Minsk nije došla da brani zlato:


- Neću da kažem da sam došla ovde nešto da branim, ali mi jeste drago što na kraju mogu da kažem da sam odbranila titulu prvakinje Evropskih igara. Ako bismo uzeli u obzir i jučerašnji nastup, izuzetno sam zahvalna na  medalji u miksu. Hvala Damiru koji je u subotu povukao našu ekipu. Na taj način sam dobila prilku da pucam malo više i da osetim strelište malo bolje i da greške koje sam juče pravila ispravim i da danas napravim bolji rezultat. Na kraju sjajan je osećaj, ali nemam puno vremena za slavlje jer me čeka nastup u još jednoj disciplini, u gađanju sport pištoljem.


Sestra i lični trener Zorane Arunović, Jelena, selektor Srbije za pištolj, je istakla da je izuzetno ponosna na način na koji je nova-stara šampionka osvojila novo zlato.


-Ni u jednom momentu nam nije bilo u glavi da Zorana ide u Minsk da odbrani zlato, već da pruži sve što može, pa ćemo videti za koliko će to biti dovoljno – kazala je Jelena Arunović. - Od Bakua 2015. do danas, konkurencija je postala paklena. Krug favorita je sve veći. Pre svih izdvaja se olimpijska šampionka sport pištoljem Ana Korakaki, koja je osvajala zlatne medalje vazdušnim pištoljem ispred Zorane na Svetskom prvenstvu i Mediteranskim igrama prošle godine, pa Vitalina Bacaraškina, osvajač  bronze na Olimpijskim igrama, danas četvrtoplasirana... Zato i nismo razmišljali o odbrani zlata, već da Zorana taktički odradi meč najbolje moguće i da sve od sebe.


Jelena Arunović podseća da je iza Zorane težak period. Zbog problema sa povredom ruke šest sedmica nije radila po uobičajenom programu.


-Zbog povrede morala je da odustane i od Svetskog kupa u Minhenu, što je bila teška odluka. Pod pitanjem je bilo da li će uopšte moći dobro da se spremi za Evropske igre. Tokom perioda rehabilitacije bilo je mnogo nespecifičnog rada. Veliku pažnju posvetili smo kondicionim treninzima, razgovorima sa psihologom. Možda sve nismo uradili na najbolji mogući način, ali jesmo na zadovoljavajući, kako Zorana ne bi puno patila zbog perioda koji je prošla. Zahvaljujem se svima koji su pomogli da se Zorana oporavi i spremi za takmičenje u Minsku. Uspeli smo da je „skockamo“. Uz zdrav pristup, trezveno razmišljanje i apsolutno sprovođenje taktike koju sam zamislila, Zorana je vrlo dobro odradila kvalifikacije, a u finalu se probudio onaj deo njenog karaktera koji joj je doneo tolike medalje u karijeri.


Strelci su za sada osvojili dve medalje u Minsku.

 

- Izuzetno mi je drago što su strelci osvojili prvo odličje i otvorili, nadam se, „žetvu“ medalja srpskog tima u Minsku. Ponosna sam kao trener, selektor, član našeg streljačkog tima. Čestitam i Damiru Mikecu, na srebru u miksu, sedmom mestu u pojedinačnom finalu i želim da Srbija nadmaši uspeh sa prvih Evropskih igara u Bakuu – zaključila je Jelena Arunović.


Datum: 24.06.2019. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...