x

Dejvis kup 2019

Dejvis kup 2019

108. izdanje, takmčenja teniskih nacionalnih reprezentacija za muškarce, pod nazivom Dejvis kup (eng. Davis Cup) održaće se u periodu od  18. do 24. novembra 2019. godine, u Madridu (Španija) organizaciji Međunarodne teniske Federacije (ITF).


Prvo Dejvis kup takmičenje održano je 1900. godine u Americi, između Amerike i Velike Britanije, sama ideja o takmičenju ovog tipa nastala je godinu dana ranije, zaslugom članova Harvardskog teniskog tima (reprezentacije) koji su želeli da organizuju tenisko nadmetanje ovog tipa. Samo takmičenje je u početku bilo poznato pod nazivom Međunarodni teniski izazov (engl. Lawn Tennis Challenge), ali je ubrzo potom promenjen naziv u Dejvis kup (engl. Davis Cup) u čast Dvajta Dejvisa (engl. Dwight Davis) organizatora i stvaraoca ovog takmičenja.


Trijumf Srbije za plasman na finalni turnir Dejvis kupa 2019


Od 2019. kreće novi sistem takmičenja u Dejvis kupu. Stari sistem koji je trajao 118 godina odlazi u istoriju. Novi format Dejvis kup takmičenja podrazumeva kvalifikacionu rundu koja će biti organizovana u februaru i iz koje će 12 selekcija (od ukupno 24 koliko će se u kvalifikacijama boriti) izboriti plasman na završni turnir koji će biti oraganizovan u novembru. Na završnom turniru koji će iznedriti novog vlasnika „salatare“ boriće se 18 reprezentacija (12 iz kvalifikacija, 4 polufinalista iz prethodne godine i 2 „vajld karte“).


KO? 108. Dejvis kup ŠTA? tenis, nacionalni timovi, muškarci KAD? 18. - 24. novembar 2019. GDE? Madrid (Španija)


Ovogodišnje finalno takmičenje Dejvis kupa održaće se na multi-sportskom stadionu “La Caja Mágica” (engl. “The Magic Box”; srb. “Magična kutija”) u Madridu (Španija), u skladu sa pravilima Međunarodne teniske Federacije (ITF).


Održan žreb za Dejvis kup finale Svetske grupe 2019. u Madridu


Programom finalnog turnira Dejvis kupa, predviđeno je učešće 18 reprezentacija, koje će biti razvrstane u 6 grupa sa po tri ekipe.


Grupa A: Francuska, Srbija, Japan.

Grupa B: Hrvatska, Španija, Rusija.

Grupa C: Argentina, Nemačka, Čile.

Grupa D: Belgija, Australija, Kolumbija.

Grupa E: Velika Britanija, Kazahstan, Holandija.

Grupa F: SAD, Italija, Kanada.


Zimonjić objavio spisak igrača za finali turnir Dejvis kupa u Madridu


Novak Đoković igra za Srbiju u Madridu


Troicki dobio Dejvis kup nagradu od ITF-a


Takođe, programom takmičenja, predviđeno je da se prvoplasirane ekipe iz svake grupe, plus dve najbolje drugo-plasirane ekipe plasiraju u dalji tok takmičenja koje će se igrati po nokaut sistemu od četvrt-finala.


Četvrtfinale

Srbija - Rusija

Australija - Kanada

Argentina - Španija

Velika Britanija- Nemačka


Raspored i rezultati - Dejvis kup 2019
Zanimljivosti - Dejvis kup 2019:

-Žreb za finalni turnir Dejvis kupa održan je 14. februara 2019. godine, u Madridu.

-Finalni turnir Dejvis kupa 2019 održaće se u Madridu u čuvenom teniskom centru „kaha magika“, magičnoj kutiji od čelika, drveta i stakla, sportskom kompleksu koga je dizajnirao francuski arhitekta Dominik Perault.

-Na finalnom turniru Dejvis kupa, po novom sistemu, učestvovaće 18 reprezentacija (4 prošlogodišnja polufinalista + 2 wildkarte + 12 pobednika iz kvalifikacija).

-12 od ukupno 18 reprezentacija na finalnom turniru Dejvis kupa izboriće svoje  učešće kroz kvalifikacionu rundu koja se održava u februaru 2019.

-U kvalifikacijama za finalni turnir Dejvis kupa učestvuje 24 reprezentacije (4 reprezentacije koje su prošle godine izgubile u četvrt-finalu + 8 pobednika plejof-a svetske grupe od prošle godine + 12 reprezentacija najbolje rangiranih u svojim zonama).

-Prošlogodišnj polufinalisti (Hrvatska, Francuska, Španija i SAD) već su obezbedili učešće na  finalnom turniru Dejvis kupa, uz još dve reprezentacije koje su se kvalifikovale uz pomoć “vajldkarte” (Argentina i Velika Britanija).

-Svi mečevi na ovogodišnjem Dejvis kupu, po novom sistemu, igraće se na tvrdoj podlozi, u dva dobijena seta.

-Prodaja ulaznica za finalni turnir Dejvis kupa 2019 obavljaće se putem sajta https://www.daviscupfinals.com/ticketing

-Pobednik Dejvis kupa 2019 osvojiće Dejvis kup pehar, popularna “Salatara” kao i nagradu od 20 miliona dolara. 

-U dosadašnjoj istoriji, od 1900. godine do danas, ukupno 15 reprezentacija je osvajalo trofej Dejvis kupa, a kao najsupešnije izdvajaju se Reprezentacija SAD koja ima  32 osvojene titule, zatim slede Australija sa 28 titula, Franscuska sa 11 titula, Velika Britanija sa 10, itd. dok je Reprezentacija Srbije svoju prvu i jedinu Dejvis kup titulu osvojila 2010. godine.

-Sledeći turnir Dejvis kup 2020 održaće se takođe u Madridu.


Program finalnog turnira Dejvis kupa 2019:

-18. - 21.11.2019 - Takmičenje po grupama

-22.11.2019. - Četvrtfinale

-23.11.2019. - Polufinale

-24.11.2019. - Finale


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 18.11.2019. do 24.11.2019.

Još fotografija:
Dejvis kup 2019

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: Međunarodna teniska Federacije (ITF)
Mesto: Madrid
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: https://www.daviscupfinals.com
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...