x

Trči, čini dobro - slogan 28. SuisseGas Beogradskog maratona

Trči, čini dobro - slogan 28. SuisseGas Beogradskog maratona
Dve decenije saradnje UNICEF i Beogradski maraton obeležiće, kako je istakao Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona, zajedničkom akcijom povodom 28. SuisseGas Beogradskog maratona.  

– Prva saradnja 1996. godine ostvarena je na osnovu globalnog ugovora UNICEF-a i Međunarodnog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), čiji je Beogradski maraton član od 1990. Svake godine širili smo saradnju, sklopili čvrsto prijateljstvo, a kruna svega toga bila je pre nekoliko godina, kada je Aleksandar Saša Đorđević, naš predsednik, postao ambasador UNICEF-a. 

Ove godine slogan naše kampanje je „Trči, čini dobro” je na velikom maratonu, a na Dečijem Smoki Smokić maratonu, u kom je naš partner i Fondacija Novak Đoković, realizovaćemo kampanju čiji je slogan „I do cilja treba znati, vrtić će ti znanje dati”. 

Naš zajednički cilj je da ukažemo na značaj podizanja svesti o potrebi ranog obrazovanja posebno u predškolskom uzrastu, a to su učesnici Dečijeg Smoki Smokić maratona koji organizujemo već 22. put u subotu 11. aprila u Beogradskom zoološkom vrtu. Prve generacije naših učesnika su već ljudi od 26, 27 godina. Završili su škole, fakultete, rade i neki od njih će u budućnosti rukovoditi našom zemljom – rekao je Nikolić.

– Inače, maratoni širom sveta su najbolje platforme za slanje pozitivnih poruka, ukazivanja na značaj darivanja i prikupljanja sredstava za pojedince i organizacije kojima je pomoć potrebna. Beogradski maraton se nalazi u tom humanom i odgovornom društvu već više od 20 godina – zaključio je Nikolić.

Zadovoljstvo saradnjom sa Beogradskim maratonom podvukao je i Michel Saint Lot,  direktor UNICEF-a u Srbiji i dodao:
– Drago mi je što imamo priliku da kroz ovu saradnju popularišemo sport, jer je on jako bitan instrument za razvoj svakog deteta, ali i jako moćno društveno oružje, odnosno društveni instrument koji ujedinjuje ljude uprkos svim granicama, bez obzira da li su državne, verske, političke rasne... 

Kada je u pitanju Dečiji maraton on je potpuno jedinstven i pruža nam šansu da skrenemo pažnju da je rano obrazovanje i vaspitanje dece jako bitno za razvoj njihovog punog potencijala. UNICEF i Fondacija „Novak Đoković” će tokom maratona promovisati tu ideju, jer razvoj dečijih potencijala razvija i ekonomski potencijal zemlje i na kraju porast BDP-a.     

Gorana Džudža Jakovljević, projektna menadžerka Fondacije „Novak Đoković”, takođe je istakla važnost ranog obrazovanja dece:
– Bitno je da svako dete, bez obzira da li živi u gradu ili ruralnoj sredini, a posebno ako živi u siromašnim opštinama dobije pristup predškolskom obrazovanju. Naša fondacija je zbog toga pokrenula akciju „Školica života” čiji je cilj da poveća broj dece u predškolskim ustanovama. Do sada smo izgradili pet predškolskih ustanova u nerazvijenim opštinama, uskoro će biti završena i šesta, ali i dalje je broj dece obuhvaćenih predškolskim obrazovanjem u Srbiji, pri tome mislimo na decu od tri do pet i po godina, samo 46 odsto, dok je u razvijenim zemljama taj procenat 70 odsto.  

28. SuisseGas Beogradski maraton biće održan 18.04.2015. godine.

Prijavljivanje za ovogodišnji Beogradski maraton vrši se na sajtu www.bgdmarathon.org do 10.04.2015. a od 13.04.2015. do 17.04.2015 prijavljivanje će se vršiti isključivo u Prijavnom centru 28. SuisseGas Beogradskog maratona u Domu omladine Beograda (10h-20h)

Datum: 08.04.2015. Autor: Nikola Marinković

PROČITAJTE JOŠ...