Trči, čini dobro - slogan 28. SuisseGas Beogradskog maratona

Dve decenije saradnje UNICEF i Beogradski maraton obeležiće, kako je istakao Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona, zajedničkom akcijom povodom 28. SuisseGas Beogradskog maratona.  

– Prva saradnja 1996. godine ostvarena je na osnovu globalnog ugovora UNICEF-a i Međunarodnog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), čiji je Beogradski maraton član od 1990. Svake godine širili smo saradnju, sklopili čvrsto prijateljstvo, a kruna svega toga bila je pre nekoliko godina, kada je Aleksandar Saša Đorđević, naš predsednik, postao ambasador UNICEF-a. 

Ove godine slogan naše kampanje je „Trči, čini dobro” je na velikom maratonu, a na Dečijem Smoki Smokić maratonu, u kom je naš partner i Fondacija Novak Đoković, realizovaćemo kampanju čiji je slogan „I do cilja treba znati, vrtić će ti znanje dati”. 

Naš zajednički cilj je da ukažemo na značaj podizanja svesti o potrebi ranog obrazovanja posebno u predškolskom uzrastu, a to su učesnici Dečijeg Smoki Smokić maratona koji organizujemo već 22. put u subotu 11. aprila u Beogradskom zoološkom vrtu. Prve generacije naših učesnika su već ljudi od 26, 27 godina. Završili su škole, fakultete, rade i neki od njih će u budućnosti rukovoditi našom zemljom – rekao je Nikolić.

– Inače, maratoni širom sveta su najbolje platforme za slanje pozitivnih poruka, ukazivanja na značaj darivanja i prikupljanja sredstava za pojedince i organizacije kojima je pomoć potrebna. Beogradski maraton se nalazi u tom humanom i odgovornom društvu već više od 20 godina – zaključio je Nikolić.

Zadovoljstvo saradnjom sa Beogradskim maratonom podvukao je i Michel Saint Lot,  direktor UNICEF-a u Srbiji i dodao:
– Drago mi je što imamo priliku da kroz ovu saradnju popularišemo sport, jer je on jako bitan instrument za razvoj svakog deteta, ali i jako moćno društveno oružje, odnosno društveni instrument koji ujedinjuje ljude uprkos svim granicama, bez obzira da li su državne, verske, političke rasne... 

Kada je u pitanju Dečiji maraton on je potpuno jedinstven i pruža nam šansu da skrenemo pažnju da je rano obrazovanje i vaspitanje dece jako bitno za razvoj njihovog punog potencijala. UNICEF i Fondacija „Novak Đoković” će tokom maratona promovisati tu ideju, jer razvoj dečijih potencijala razvija i ekonomski potencijal zemlje i na kraju porast BDP-a.     

Gorana Džudža Jakovljević, projektna menadžerka Fondacije „Novak Đoković”, takođe je istakla važnost ranog obrazovanja dece:
– Bitno je da svako dete, bez obzira da li živi u gradu ili ruralnoj sredini, a posebno ako živi u siromašnim opštinama dobije pristup predškolskom obrazovanju. Naša fondacija je zbog toga pokrenula akciju „Školica života” čiji je cilj da poveća broj dece u predškolskim ustanovama. Do sada smo izgradili pet predškolskih ustanova u nerazvijenim opštinama, uskoro će biti završena i šesta, ali i dalje je broj dece obuhvaćenih predškolskim obrazovanjem u Srbiji, pri tome mislimo na decu od tri do pet i po godina, samo 46 odsto, dok je u razvijenim zemljama taj procenat 70 odsto.  

28. SuisseGas Beogradski maraton biće održan 18.04.2015. godine.

Prijavljivanje za ovogodišnji Beogradski maraton vrši se na sajtu www.bgdmarathon.org do 10.04.2015. a od 13.04.2015. do 17.04.2015 prijavljivanje će se vršiti isključivo u Prijavnom centru 28. SuisseGas Beogradskog maratona u Domu omladine Beograda (10h-20h)

Datum: 08.04.2015. Autor: Nikola Marinković

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...