Galina Čistjakova promoter 28. SuisseGas Beogradskog maratona

Autor fotografije: Predrag N Đurović
Beogradski maraton je 1990. ustanovio tradiciju da za svako izdanje u glavni grad dovede nekog od najvećih asova svetske atletike, a tako će biti i ove godine. Ulogu promotora 28. SuisseGas Beogradskog maratona prihvatila je svetska rekorderka u skoku udalj Galina Čistjakova. Na pitanje zašto baš ona, na konferenciji za medije u Domu omladine Beograda odgovorio je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona:

– Prošle godine u Beograd je došao svetski rekorder na 400 m prepone Amerikanac Kevin Jang, ne samo da podrži Beogradski maraton već i Emira Bekrića, koji je 2013. godine osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu s fantastičnim rezultatom. Ove godine sledili smo istu ideju i odlučili se za svetsku rekorderku u skoku udalj Galinu Čistjakovu, bivšu reprezentativku SSSR i, kasnije, Slovačke koja već 27 godina drži svetski rekord. Ona drugi put dolazi u Beograd. Prvi put bila je 2008. na Ženskoj trci i Tada se prvi put srela sa Ivanom Španović, koja je te godine postala svetska juniorska prvakinja u skoku udalj. Galina Čistjakova pažljivo prati njenu karijeru i želi da je dolaskom u Srbiju podrži da posle zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u dvorani osvoji medalje na Svetskom prvenstvu na otvorenom u Pekingu ove godine i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru iduće godine. A ono što spaja Janga i Čistjakovu je to što su oboje pomerili granice ljudskih mogućnosti – rekord Kavina Janga od 46,78 na 400 m prepone važi od 1992. a rekord Galine Čistjakove od 7,52 od 1988. godine. Niko ih do sada nije ugrozio.

Galina Čistjakova će doći u Beograd u četvrtak, u petak će prisustvovati konferenciji za novinare i održati Javni čas atletike za finaliste Smoki Smokić dečijeg maratona, a u subotu 18. aprila družiće se sa Beograđanima i učesnicima  28. SuisseGas Beogradskog maratona.

Među učesnicima „Coca-Cola” Trke zadovoljstva na 5 km biće i četiri dečaka iz Zavoda za obrazovanje i vaspitanje dece i omladine Beograd, koji je zajedno sa Beogradskim maratonom pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za renoviranje kuće u Čortanovcima koja je teško oštećena u poplavama.

– Ta kuća je sve što naš Zavod može da ponudi deci sa različitim problemima za vikende ili letovanja. Kroz našu ustanovu godišnje prođe oko 700 dečaka i devojčica, prosečno ostaju kod nas dve do tri godine, a posebno se ponosimo što smo uspeli da 208 dečaka kroz program „Deca ulice” trajno sklonili sa ulica Beograda i drugih gradova Srbije – rekao je direktor Zavoda za obrazovanje i vaspitanje dece i omladine Beograd Dragan Rolović i izrazio nadu da će biti prikupljena sredstva za renoviranje ove kuće na obali Dunava u Čortanovcima.

Bibliotekari ne mogu da novčano pomognu Zavodu, ali pokrenuli su inicijativu koju su rado prihvatili i Zavod i Beogradski maraton.
– Pozivam učesnike 28. SuisseGas Beogradskog maratona da kad krenu na start ponesu neku knjigu, DVD ili CD koje će u predstartnoj zoni prikupljati Studenti katedre za bibliotekarstvo i informatiku i one će biti poklonjene Zavodu – rekao je Predrag Đukić u ime Bibliotekarskog društva Srbije i AK Vršac.

Po tradiciji na konferenciji za medije predstavljen je jedan nezaboravni as naše atletike. To je član Partizana Jože Međimurec, prvi osvajač medalje za Jugoslaviju na Evropskim prvenstvima u dvorani, a to je bilo 1970. godine u Beču, koji je 10 puta bio državni prvak i osam puta Prvak Balkana na 800 i 1.500 m i u štafeti 4 x 400 m.

– Ja sam sticajem okolnosti prvi osvojio medalju na prvom evropskom prvenstvu dvorani 1970. u Beču. Osvojio sam bronzanu medalju na 800 m, a kasnije medalje su osvajali Sušanj, Savić, Zdravković i mnogi drugi a sada su to učinili Ivana Španović i Asmir Kolašinac… Sa njima naša atletika ima lepu budućnost i uveren sam da će nastaviti s uspesima. Ja sam i dalje član Partizana, ali budući da ove godine punim 70. godina, pomažem samo savetima. Pomalo i rekreiram i na Beogradskom maratonu trčaću na 5 km, a iduće godine – obećavam – pripremiću se za polumaraton – rekao je Jože Međimurec.

Domaćin ovog susreta s predstavnicima medija bio je Dom Omladine Beograda u kojem je u ponedeljak 13.04. počeo da radi Prijavni centar za 28. SuisseGas Beogradski maraton (od 10 do 20 č do 17. aprila) i u kojem će biti postavljen maratonski EXPO i u kojem će se održavati edukativne tribine posvećene maratonskom trčanju koje organizuje Trkačko-rekreativni klub Beogradski maraton.

– Prirodno je da organizacije i ustanove koje se bave mladima sarađuju. Beogradski maraton se bavi sportom, a mi kulturom, a ove generacije učesnika Beogradskog maratona i posetilaca programa Doma omladine Beograda u budućnosti će voditi sport i kulturu ove zemlje i na nama je da doprinesemo njihovom obrazovanju – objasnio je Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine saradnju ove renomirane ustanove sa Beogradskim maratonom.         

Datum: 14.04.2015. Autor: Nikola Marinković

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...