Beogradski Maraton - prvi sertifikovan maraton u Evropi

Ovogodišnji 28. SuisseGas Beogradski maraton postao je prvi događaj ove vrste u Evropi koji je dobio sertifikat za kvalitet i bezbednost od strane EA - saopšteno je u Ženevi iz sedišta Evropske atletike.

Evropska Atletska je pre nekoliko godina, po ugledu na IAAF značke kvaliteta koje ocenjuju maratone i ulične trke, pokrenula inicijativu da se izvrši sertifikacija i standardizacija uličnih trka u Evropi. Za razliku od IAAF, gde značke (zlatna, srebrna i bronzana) zavise i od kvaliteta rezultata elitnih trkača, EA je postavila standarde koji se baziraju prevashodno na bezbednosti i kvalitetu doživljaja za učesnike trka. Standardi bezbednosti i kvaliteta za trke na javnim putevima EA je razvila na osnovu konsultacija i integracija pravila uz pomoć eksperata iz trkačke zajednice, a posebno predstavnika AIMS (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka). 

Da bi se postigli visoki standardi, trke se ocenjuju u ukupno 54 kategorije koje pokrivaju oblasti administracije, sigurnosti i zdravstvene zaštite učesnika, merenje rezultata i ispravnosti staze, ekološke i društvene odgovornosti, kao i druge usluge.
Za tu svrhu, EA je pokrenula posebnu platformu za sertifikaciju trka na njihovom novom sajtu „Running for all“ – www.european-running4all.org, a Atletski savez Srbije je omogućio da ovaj sajt, koji je posvećen sertifikovanim trkama, bude dostupan i na srpskom jeziku.

„Izuzetno smo ponosni što je baš Beogradski maraton postao prva sertifikovana trka u Evropi po standardima EA. Beogradski maraton je ocenjen visokom ocenom, što znači da naš događaj garantuje dobar nivo bezbednosti i zaštite i trkačima pruža zadovoljavajući nivo kvaliteta usluga u kategoriji trke s velikim brojem učesnika.“ – izjavio je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

„To je odraz kvalitetnog rada i priznanje za mnoge institucije i pojedince koji godinama predano rade na tome da Beogradski maraton postane međunarodno priznat i poštovan događaj u svetu“ - konstatovao je Nikolić.

28. SuisseGas Beogradski maraton biće održan 18.04.2015. godine.

Prijavljivanje za ovogodišnji Beogradski maraton vrši se na sajtu www.bgdmarathon.org do 10.04.2015. a od 13.04.2015. do 17.04.2015 prijavljivanje će se vršiti isključivo u Prijavnom centru 28. SuisseGas Beogradskog maratona u Domu omladine Beograda (10h-20h)
Datum: 07.04.2015. Autor: Nikola Marinković

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...