x

Beogradski Maraton - prvi sertifikovan maraton u Evropi

Beogradski Maraton - prvi sertifikovan maraton u Evropi
Ovogodišnji 28. SuisseGas Beogradski maraton postao je prvi događaj ove vrste u Evropi koji je dobio sertifikat za kvalitet i bezbednost od strane EA - saopšteno je u Ženevi iz sedišta Evropske atletike.

Evropska Atletska je pre nekoliko godina, po ugledu na IAAF značke kvaliteta koje ocenjuju maratone i ulične trke, pokrenula inicijativu da se izvrši sertifikacija i standardizacija uličnih trka u Evropi. Za razliku od IAAF, gde značke (zlatna, srebrna i bronzana) zavise i od kvaliteta rezultata elitnih trkača, EA je postavila standarde koji se baziraju prevashodno na bezbednosti i kvalitetu doživljaja za učesnike trka. Standardi bezbednosti i kvaliteta za trke na javnim putevima EA je razvila na osnovu konsultacija i integracija pravila uz pomoć eksperata iz trkačke zajednice, a posebno predstavnika AIMS (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka). 

Da bi se postigli visoki standardi, trke se ocenjuju u ukupno 54 kategorije koje pokrivaju oblasti administracije, sigurnosti i zdravstvene zaštite učesnika, merenje rezultata i ispravnosti staze, ekološke i društvene odgovornosti, kao i druge usluge.
Za tu svrhu, EA je pokrenula posebnu platformu za sertifikaciju trka na njihovom novom sajtu „Running for all“ – www.european-running4all.org, a Atletski savez Srbije je omogućio da ovaj sajt, koji je posvećen sertifikovanim trkama, bude dostupan i na srpskom jeziku.

„Izuzetno smo ponosni što je baš Beogradski maraton postao prva sertifikovana trka u Evropi po standardima EA. Beogradski maraton je ocenjen visokom ocenom, što znači da naš događaj garantuje dobar nivo bezbednosti i zaštite i trkačima pruža zadovoljavajući nivo kvaliteta usluga u kategoriji trke s velikim brojem učesnika.“ – izjavio je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

„To je odraz kvalitetnog rada i priznanje za mnoge institucije i pojedince koji godinama predano rade na tome da Beogradski maraton postane međunarodno priznat i poštovan događaj u svetu“ - konstatovao je Nikolić.

28. SuisseGas Beogradski maraton biće održan 18.04.2015. godine.

Prijavljivanje za ovogodišnji Beogradski maraton vrši se na sajtu www.bgdmarathon.org do 10.04.2015. a od 13.04.2015. do 17.04.2015 prijavljivanje će se vršiti isključivo u Prijavnom centru 28. SuisseGas Beogradskog maratona u Domu omladine Beograda (10h-20h)
Datum: 07.04.2015. Autor: Nikola Marinković

PROČITAJTE JOŠ...