Beogradski maraton na naslovnoj strani Evropske atletike (EA)

U sredu 10.06.2015. godine, na sajtu krovne evropske atletske organizacijre - Evropske atletike (EA), na naslovnoj strani i kao prva vest pojavio se tekst o Beogradskom maratonu pod naslovom „Čuda maratona Belog grada“ sa posebnim osvrtom na njegovo 28. izdanje održano pre gotovo dva meseca 18.04.2015. godine.

Beogradski maraton je prva trka u Evropi o kojoj se pojavio ovakav tekst na sajtu Evropske atletike (EA). 

Autor teksta Piter Metjus, u razgovoru sa direktorom Beogradskog maratona Dejanom Nikolićem, mnogobrojnim čitaocima izuzetno popularnog i uticajnog atletskog sajta, otkriva mnoge interesantne stvari o istoriji i sadašnjosti Beogradskog maratona.

Metjus tekst počinje informacijom da Evropska atletika i Beogradski maraton sarađuju dugi niz godina na različitim projektima u cilju popularizacije atletike i pokreta trčanja, a da posebno mesto u toj saradnji zauzima Beogradski maraton i zajednička želja da on posluži kao primer dobre organizacije mnogobrojnim trkačima iz Evrope i celog sveta.

Poseban deo teksta posvećen je projektu „Trčanje za sve“ (Running 4 All) i standardima i sistemu bezbednosti u organizaciji uličnih trka i maratona koji je EA pokrenula u cilju standardizacije organizacija ovakvih događaja i promocije trčanja i aktivnog i zdravog načina života. Beogradski maraton je bio prvi ovakav događaj u Evropi koji je dobio sertifikat Evropske atletike za kvalitet i bezbednost, u aprilu ove godine.

Metjus se osvrće i na činjenicu da je Beogradski maraton, zahvaljujući svom konceptu, da se sastoji iz tri trke - maratona, polumaratona i Trke zadovoljstva - praktično otvoren svim kategorijama stanovništva. 

Kao posebno značajno Metjus pominje i organizaciju Dečijeg maratona koji se tradicionalno održava nedelju dana pre Beogradskog maratona u Beo zoo vrtu uz učešće najbržih beogradskih predškolaca, u cilju popularizacije atletike i uvođenja zdravog načina života za najmlađe. Metjus, kao izuzetno značajno, ističe da se sva deca u ovom događaju osećaju kao pobednici, bez obzira na plasmane koje ostvare u samoj trci.

Autor, dalje, u vrlo pozitivnom tonu, gotovo nadahnuto, nastavlja sa opisom događaja i same staze maratona opisujući je kao interesantnu, a posebno ističući lepote Beograda, njegovu dugu istoriju i tradiciju, interesantnu arhitekturu, naglašavajući da sve veći broj turista iz godine u godinu posećuje Beograd.

U nastavku teksta, Metjus opisuje i unapređenja na ovogodišnjem maratonu, ali i novine koje su posebno značajno uticale na kvalitet organizacije, povećan broj učesnika i dalju popularizaciju trčanja. U tom delu teksta ističe se da su ove godine, po prvi put, organizovana Prvenstva Srbije za učenike srednjih škola, za studente i za korporacije u štafetnom polumaratonu, kao i da je putem livestream-a Beogradski maraton po prvi put praćen u celom svetu.

Takođe se opisuje i humanitarni karakter ovog značajnog događaja i u tom delu organizacije početak saradnje sa Fondacijom Novak Đoković, kao i učešće velikog broja osoba sa invaliditetom.

Piter Metjus svoj tekst zaključuje konstatacijom da je 28. SuisseGas Beogradski maraton bio kompletan uspeh u svim segmentima organizacije i da, nije samo potvrdio, već je i unapredio svoje mesto najznačajnijeg tradicionalnog sportskog događaja u Srbiji.

Datum: 12.06.2015. Autor: Nikola Marinković

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...