x

Očekuje nas najuspešniji Beogradski maraton do sada

Očekuje nas najuspešniji Beogradski maraton do sada
Dva dana uoči starta 28. SuisseGas Beogradskog maratona na konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda još jednom je konstatovano da je sve spremno za najznačajniju gradsku sportsku manifestaciju, da su prvi elitni trkači iz inostranstva počeli da stižu i da su trkači iz ljubavi već okupirali gradske hotele u kojima je sve teže naći slobodnu sobu…

– Prošle subote imali smo Dečiji maraton u kom su uživali i deca i posetioci zoološkog vrta, a uveren sam da će tako biti i na velikom maratonu, jednoj od najdugovečnijih i najuspešnijih manifestacija u našem gradu. Zbog toga je Beograd potpuno stao uz Beogradski maraton i zbog toga sam uveren da će i subotnja trka proteći na najvišem nivou. Pozivam Beograđane da dođu na start pred Narodnu skupštinu da zajedno promovišemo maratonsko trčanje i bavljenje rekreacijom ili da svoj doprinos daju bodrenjem duž staze i tako doprinesu uspehu maratona i uspehu svakog učesnika – a za svakog je uspeh stići do cilja – rekao je Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda.

U sklopu 28. SuisseGas Beogradskog maratona održaće se i Prvenstvo Srbije u maratonu, zatim Prvenstva Srbije za srednjoškolske, univerzitetske i korporativne štafete u polumaratonu, ako i čitav niz dobrotvornih akcija kao i mini akcija za propagandu trčanja i zdravog života.

– Kompanija „Hemofarm” svim srcem je stala uz Beogradski maraton jer se mi i Beogradski maraton bavimo zdravljem ljudi. Imaćemo tri muške i četiri mešovite štafete u trci korporacija a sredstva od poziva na broj 3088 uplatićemo za renoviranje najstarijeg dečijeg pozorišta „Boško Buha” – rekla je Sanda Savić, predstavnik „Hemofarma”.

Jovana Lukić, predstavnik kompanije „SBB” je rekla:
Već drugu godinu, na naše veliko zadovoljstvo, deo smo tima koji iznova obara rekorde i šalje najlepšu sliku Beograda. Želja nam je da tu sliku, u najkraćem roku, vidi ceo svet. Zato pozivamo sve učesnike Beogradskog maratona da se povežu na našu jedinstvenu UNIFI Wi-Fi mrežu i besplatno koriste internet na preko 500 lokacija u Beogradu. UNIFI će uz korisničko ime i lozinku „unifi“ biti otvoren do kraja avgusta ove godine (u regionu mreža je dostupna na više od 1800 lokacija). 

U Turističkoj organizaciji Beograda odavno znaju za značaj Beogradskog maratona za turizam i privredu glavnog grada, a dugogodišnja saradnja će se ubuduće intezivirati. 
– Maraton je životni koncept, jedan od retkih koji dolazi iz zapadne civilizacije oko kojeg se svi slažemo. Beogradski maraton je najznačajnija sportska priredba u Beogradu iako se u njemu održavaju mnoga međunarodna prvenstva koja doprinose turističkoj ponudi Beograda i povećanju broja gostiju. Beogradski maraton to čini svake godine i na polju njegove promocije može još mnogo da se učini, pogotovo u svetskoj maratonskoj porodici i na nama je da ga tako učinimo još značajnijim – rekao je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Na istom zadatku je i Atletski savez Srbije.
– Drago mi je što čujem ovako lepe reči o Beogradskom maratonu i ponosan sam kao generalni sekretar Atletskog saveza Srbije što je ova „atletska priča” najvažniji događaj u glavnom gradu. Mnogi sportovi imaju bolje uslove, ali nemaju manifestaciju koja je ovako uspešna i koja traje 28 godina, a Ministarstvo omladine i sporta i Atletski  savez Srbije i ove godine podržaće Beogradski maraton, a kad dobijemo atletsku dvoranu imaćemo u perspektivi tradicionalni miting u dvorani tokom zime a beogradski maraton u proleće – rekao je Slobodan Branković, nekadašnji evropski prvak na 400 m u dvorani.

Desetak godina pre njega, 1983. zlato na evropskom prvenstvu u dvorani na 3.000 m osvojio je Dragan Zdravković i danas državni rekorder na 1.500 m.
– Izuzetno sam počastvovan što sam u Organizacionom odboru beogradskog maratona zamenio legendarnog Franju Mihalića. Atletika je već 40 godina sastavni deo mog života, sada vodim atletski klub Morava iz Ćurije i pokušavam da ga vratim što bliže nivou koji je imao dok ga je vodio naš najbolji trener za trčanja Aleksandar Petrović. A, što se tiče ovog maratona, nadam se da ću uspeti da završim Trku zadovoljstva na 5 kilometara – rekao je nekadašnji as koji je pobeđivao i svetske rekordere…

Pasionirani maratonac Nedeljko Todorović (63 godine) trčaće i ove godine, ali pre toga je kao profesionalac u oblasti važnoj za takmičenja na otvorenom, izrekao svoju „presudu”:
– U noći pred trku doći će do osveženja, a tokom trke moguća je povremena, slaba kiša. Kada su u pitanju učesnici trke na 5 km to je za njih mali hendikep (izbeći će probleme ako se po dolasku na cilj utople), ali kada su u pitanju polumaratonci i maratonci temperatura od 11 do 14 stepeni je idealna, a ni slaba kiša neće smetati da svako napadne svoj lični rekord…

Među učesnicima kojima kiša može da smeta je i tim Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda.
– Očekujemo oko 250 učesnika i nadamo se da to kiša neće pokvariti. Imaćemo i đačke štafete u polumaratonu u kojima će trčati deca iz osnovnih škola za mališane sa oštećenim vidom i mališane sa oštećenim sluhom, veteran Vojislav Ćurulić će ponovo trčati maraton, Miroslav Stanišić će se u kolicima okušati u polumaratonu, kao i Marko Marjanović koji će, budući da je slep, imati pratioca – rekao je Aleksandar Vujičić u ime SSOIB.

Direktoru Beogradskog maratona preostalo je samo da zahvali gradskoj upravi na svesrdnoj podršci, kao i svim partnerima, sponzorima i dobrotvorima, najavivši da će i Beogradski maraton izdvojiti sredstva i donirati ih Sportskom savezu osoba sa invaliditetom Beograda .      
Datum: 17.04.2015. Autor: Nikola Marinković

PROČITAJTE JOŠ...