x

Startuje 28. SuisseGas Beogradski maraton

Startuje 28. SuisseGas Beogradski maraton
U subotu 18.04.2015. u 10 č je start 28. SuisseGas Beogradskog maratona, a na finalnoj konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda o maratonu i svojim očekivanjima govorili su oni koji su učestvovali u njegovoj organizaciji i oni koji će pokušati da ostvare što bolje rezultate, kao i oni koji su došli u Beograd da pruže podršku maratonu i trkačima. 

– Sa zadovoljstvom mogu da najavim da će 28. beogradski maraton biti dosad najveći i najbolje organizovani maraton. Očekujemo oko 4.500 učesnika iz 56 zemalja u maratonu i polumaratonu i oko 20.000 Beograđana i gostiju Beograda u Trci zadovoljstva, koliko učestvuje svake godine, dobijamo impozantan broj učesnika. Maraton će moći da se vidi direktno u celom svetu preko „živog prenosa” na sajtu Beogradskog maratona. Za proteklih gotovo 30 godina Beogradski maraton je sa 100 miliona evra doprineo Beogradu u promotivnom smislu, postao njegov brend i brend Srbije. Zato je Beograd stao uz njega. Zahvalni smo svima koji su došli da trče i da promovišu naš maraton, posebno gostima iz inostranstva, a sa njima trčaću i ja u Trci zadovoljstva na pet kilometara – rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Da ova manifestacija ima značaj i za Srbiju potvrdio je Predrag Peruničić, državni sekretar za sport:
– Ministarstvo omladine i sporta je dugogodišnji partner Beogradskog maratona koji je postao brend Beograda. On se uklapa i u državnu strategiju u sportu jer ima i kvalitet, vrhunski sport, ali i masovnost i u oba segmenta se poboljšava iz godine u godinu. Maraton se bavi i edukacijom naših građana, posebno najmlađih, i motiviše ih da se bave trčanjem i rekreacijom, Svim učesnicima želim da ponesu lepe utiske iz Beograda.

Veselin Jevrosimović, predsednik Atletskog saveza Srbije zahvalio je svima koji su pomogli organizaciju 28. SuisseGas Beogradskog maratona:
– Beogradski maraton je najmasovnija atletska i sportska manifestacija. Očekujemo rekordan broj atletičara, samo na prvenstvu Srbije u maratonu učestvovaće 29 maratonaca i pet maratonki, ali i veliku masovnost u trci na pet kilometara, a nadam se i da će gradonačelnik pretrčati tu stazu za manje od 27 minuta... 

– Jedna grupa trkača iz Kenije i Etiopije doputovala je u Beograd i u njoj su trkači čili su rekordi 2:08 i 2:09, dakle bolji od rekorda Beogradskog maratona, imamo i polumaratonku čiji je lični rekord 1:07, a Olivera Jevtić najbolje zna koliko je to dobar rezultat. Danas će nam doći još jedna grupa trkača i uveren sam, ako ih vreme posluži, ugroziće postojeće rekorder u maratonu i polumaratonu – rekao je Dejan Nikolić, direktor maratona, izrazivši zahvalnost na uspešnoj saradnji gradskoj upravi, svim sponzorima i partnerima kao i Galini Čistjakovoj koja je sa velikim zadovoljstvom prihvatila da dođe u Beograd da podrži maraton i Ivanu Španović, koleginicu po disciplini.

Na susretu s novinarima predstavili su se Etiopljanka Abebu Gelan Adugna, čiji je lični rekord u polumaratonu 1:07,51 i Kenijac Džulijus Kiplagat Korir koji je 2009. na Beogradskom maratonu osvojio treće mesto s 2:14,56.

– Prvi put sam u Beogradu i prvi utisci su veoma povoljni. Grad je jako lep. Spremna sam za debi u maratonu i očekujem rezultat od 2:29 do 2:31 – rekla je Adugna.

I Korir je bio kratak:
– Očekujem bolji rezultat i bolji plasman nego prošli put, tim pre što će temperatura za trčanje biti mnogo povoljnija nego prošli put. Iako tada nisam ostvario svoja očekivanja Beograd mi je ostao u lepom sećanju i zahvalan sam na pozivu da ponovo ovde trčim.

Olivera Jevtić, naša rekorderka na svim distancama od 5.000 m do maratona došla je u Beograd iako neće braniti prvo mesto u polumaratonu:
– Bila sam na maratonima širom sveta i mogu da kažem da Beogradski maraton ni u čemu ne zaostaje za njima. Nažalost nisam dovoljno spremna za nastup jer sam silom prilika morala da prekinem pripreme u Keniji, ali pozivam Beograđane da dođu i da trče, jer život je duži kad se na Beogradskom maratonu korak pruži...

Danas pored trkača u centru pažnje biće i gošća iz Slovačke, nekadašnja trofejna reprezentativka SSSR, višestruka svetska rekorderka u troskoku i u skoku udalj, koja drži svetski u skoku udalj s 7,52 m već punih 27 godina.

– Drugi put sam u Beogradu. Prvi put bila sam povodom lepe Ženske trke, i tada sam upoznala Ivanu Španović, tadašnju juniorsku prvakinju sveta u skoku udalj. Pratim od tada njena dostignuća i veoma me je obradovalo što je veoma uspešno prebrodila prelazak iz juniorske konkurencije u seniorsku. Već osvaja medalje na svetskim i evropskim prvenstvima i sigurna sam da je sposobna da to učini i na olimpijskim igrama. Ona je pokazala da je ne samo lepa, već i da je sportista jakog karaktera i zato ima veliku podršku naroda. Tako mora da bude i dalje i to ne samo kad osvaja medalje, već i ako to ne učini na nekom takmičenju – rekla je Galina Čistjakova.

Promoter 28. SuisseGas Beogradskog maratona juče je održala javni čas atletike učesnicima Smoki Smokić dečijeg maratona, a u Skupštini grada Beograda je rekla da to jedva čeka:
– Imam troje unučadi, a moj najstariji unuk je njihov vršnjak. Zajedno vežbamo dva puta dnevno svakog dana i imam praksu u tome.

Vesna Savić Đukić u ime Unicefa pridružila se opštem pozivu Beograđanima da dođu na maraton:
– Maraton je više od trke, maraton je i solidarnost i deljenje dobre energije. Dođite da se družite sa nama, a Unicef će na maraton dovesti i neke škole iz Srbije...           
Datum: 17.04.2015. Autor: Nikola Marinković

PROČITAJTE JOŠ...