Startuje 28. SuisseGas Beogradski maraton

U subotu 18.04.2015. u 10 č je start 28. SuisseGas Beogradskog maratona, a na finalnoj konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda o maratonu i svojim očekivanjima govorili su oni koji su učestvovali u njegovoj organizaciji i oni koji će pokušati da ostvare što bolje rezultate, kao i oni koji su došli u Beograd da pruže podršku maratonu i trkačima. 

– Sa zadovoljstvom mogu da najavim da će 28. beogradski maraton biti dosad najveći i najbolje organizovani maraton. Očekujemo oko 4.500 učesnika iz 56 zemalja u maratonu i polumaratonu i oko 20.000 Beograđana i gostiju Beograda u Trci zadovoljstva, koliko učestvuje svake godine, dobijamo impozantan broj učesnika. Maraton će moći da se vidi direktno u celom svetu preko „živog prenosa” na sajtu Beogradskog maratona. Za proteklih gotovo 30 godina Beogradski maraton je sa 100 miliona evra doprineo Beogradu u promotivnom smislu, postao njegov brend i brend Srbije. Zato je Beograd stao uz njega. Zahvalni smo svima koji su došli da trče i da promovišu naš maraton, posebno gostima iz inostranstva, a sa njima trčaću i ja u Trci zadovoljstva na pet kilometara – rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Da ova manifestacija ima značaj i za Srbiju potvrdio je Predrag Peruničić, državni sekretar za sport:
– Ministarstvo omladine i sporta je dugogodišnji partner Beogradskog maratona koji je postao brend Beograda. On se uklapa i u državnu strategiju u sportu jer ima i kvalitet, vrhunski sport, ali i masovnost i u oba segmenta se poboljšava iz godine u godinu. Maraton se bavi i edukacijom naših građana, posebno najmlađih, i motiviše ih da se bave trčanjem i rekreacijom, Svim učesnicima želim da ponesu lepe utiske iz Beograda.

Veselin Jevrosimović, predsednik Atletskog saveza Srbije zahvalio je svima koji su pomogli organizaciju 28. SuisseGas Beogradskog maratona:
– Beogradski maraton je najmasovnija atletska i sportska manifestacija. Očekujemo rekordan broj atletičara, samo na prvenstvu Srbije u maratonu učestvovaće 29 maratonaca i pet maratonki, ali i veliku masovnost u trci na pet kilometara, a nadam se i da će gradonačelnik pretrčati tu stazu za manje od 27 minuta... 

– Jedna grupa trkača iz Kenije i Etiopije doputovala je u Beograd i u njoj su trkači čili su rekordi 2:08 i 2:09, dakle bolji od rekorda Beogradskog maratona, imamo i polumaratonku čiji je lični rekord 1:07, a Olivera Jevtić najbolje zna koliko je to dobar rezultat. Danas će nam doći još jedna grupa trkača i uveren sam, ako ih vreme posluži, ugroziće postojeće rekorder u maratonu i polumaratonu – rekao je Dejan Nikolić, direktor maratona, izrazivši zahvalnost na uspešnoj saradnji gradskoj upravi, svim sponzorima i partnerima kao i Galini Čistjakovoj koja je sa velikim zadovoljstvom prihvatila da dođe u Beograd da podrži maraton i Ivanu Španović, koleginicu po disciplini.

Na susretu s novinarima predstavili su se Etiopljanka Abebu Gelan Adugna, čiji je lični rekord u polumaratonu 1:07,51 i Kenijac Džulijus Kiplagat Korir koji je 2009. na Beogradskom maratonu osvojio treće mesto s 2:14,56.

– Prvi put sam u Beogradu i prvi utisci su veoma povoljni. Grad je jako lep. Spremna sam za debi u maratonu i očekujem rezultat od 2:29 do 2:31 – rekla je Adugna.

I Korir je bio kratak:
– Očekujem bolji rezultat i bolji plasman nego prošli put, tim pre što će temperatura za trčanje biti mnogo povoljnija nego prošli put. Iako tada nisam ostvario svoja očekivanja Beograd mi je ostao u lepom sećanju i zahvalan sam na pozivu da ponovo ovde trčim.

Olivera Jevtić, naša rekorderka na svim distancama od 5.000 m do maratona došla je u Beograd iako neće braniti prvo mesto u polumaratonu:
– Bila sam na maratonima širom sveta i mogu da kažem da Beogradski maraton ni u čemu ne zaostaje za njima. Nažalost nisam dovoljno spremna za nastup jer sam silom prilika morala da prekinem pripreme u Keniji, ali pozivam Beograđane da dođu i da trče, jer život je duži kad se na Beogradskom maratonu korak pruži...

Danas pored trkača u centru pažnje biće i gošća iz Slovačke, nekadašnja trofejna reprezentativka SSSR, višestruka svetska rekorderka u troskoku i u skoku udalj, koja drži svetski u skoku udalj s 7,52 m već punih 27 godina.

– Drugi put sam u Beogradu. Prvi put bila sam povodom lepe Ženske trke, i tada sam upoznala Ivanu Španović, tadašnju juniorsku prvakinju sveta u skoku udalj. Pratim od tada njena dostignuća i veoma me je obradovalo što je veoma uspešno prebrodila prelazak iz juniorske konkurencije u seniorsku. Već osvaja medalje na svetskim i evropskim prvenstvima i sigurna sam da je sposobna da to učini i na olimpijskim igrama. Ona je pokazala da je ne samo lepa, već i da je sportista jakog karaktera i zato ima veliku podršku naroda. Tako mora da bude i dalje i to ne samo kad osvaja medalje, već i ako to ne učini na nekom takmičenju – rekla je Galina Čistjakova.

Promoter 28. SuisseGas Beogradskog maratona juče je održala javni čas atletike učesnicima Smoki Smokić dečijeg maratona, a u Skupštini grada Beograda je rekla da to jedva čeka:
– Imam troje unučadi, a moj najstariji unuk je njihov vršnjak. Zajedno vežbamo dva puta dnevno svakog dana i imam praksu u tome.

Vesna Savić Đukić u ime Unicefa pridružila se opštem pozivu Beograđanima da dođu na maraton:
– Maraton je više od trke, maraton je i solidarnost i deljenje dobre energije. Dođite da se družite sa nama, a Unicef će na maraton dovesti i neke škole iz Srbije...           
Datum: 17.04.2015. Autor: Nikola Marinković

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...