Polumaratonska trka u znaku štafeta

Ono po čemu će se 28. SvisGas Beogradski maraton razlikovati od prethodnih je novost u polumaratonskoj trci, koja će se uz maratonsku trku i Trku zadovoljstva na 5 km trčati beogradskim ulicama i bulevarima 18. aprila. Polumaratonska trka je i dalje otvorena za sve potencijalne učesnike, a novost je što će se u njoj održati i Prvenstvo Srbije u štafetnom trčanju polumaratona. Tačnije – tri prvenstva.

– Na 28. SvisGas Beogradskom maratonu organizovaćemo prvenstva Srbije u štafetnom trčanju polumaratona za srednjoškolce, studente i korporacije, naravno, u saradnji sa njihovim „matičnim” organizacijama, savezima i udruženjima. Svaka štafeta imaće po četiri člana, a uskoro će na sajtu Beogradskog maratona biti objavljene propozicije, tako da će sve biti spremno do 15. marta kada počinje rok za zvanično prijavljivanje – rekao je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

Ješa Erčić, direktor Sektora usluga i preduzetništva Privredne komore Srbije podržao je ovu ideju:
– S velikim zadovoljstvom prihvatili smo da budemo partner Beogradskog maratona tim povodom i pozivam sve članove Privredne komore Srbije da se uključe, a mi ćemo imati na stazi i svoj tim. U štafetnom polumaratonu videće se koje korporacije vode najviše računa o zdravlju svojih zaposlenih.

Naravno, ni Privredna komora Beograda nije se oglušila o poziv:
– Prirodno je da Privredna komora Beograda podrži ovu ideju, tim pre što je u programu i takmičenje korporacija. Animiraćemo naše članove da uzmu aktivno učešće i da zajedno promovišemo Beogradski maraton i trčanje i tako doprinesemo podizanju svesti u korporacijama o potrebi bavljenja rekreacijom kao i učešću u humanitarnim programima – rekao je Svetozar Krstić, izvršni direktor Privredne komore Beograda.

I Srpska asocijacija menadžera je stala uz ovu ideju, potvrdio je njen predsednik Milan Petrović:
– Pravo je zadovoljstvo učestvovati u ovoj manifestaciji, čiju vrednost za grad, državu i sve nas  potvrđuje i to što se održava 28. put. Naša asocijacija u kojoj je 300 vodećih srpskih menadžera podržava biznis lige u raznim sportovima, a ovo je naš prvi susret sa atletikom i kroz trke štafeta imamo priliku da izgrađujemo i timski duh.

Iskusni na ovom planu su humani trkači koje svake godine okuplja i organizuje magazin na engleskom jeziku „CorD”.
– Ovo je naše deveto učešće na Beogradskom maratonu, a na dosadašnjih osam naši trkači uplatom za svaki pretrčani kilometar prikupili su u dobrotvorne svrhe više od 130.000 evra i poklonili ih onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Na prošlom maratonu imali smo 467 trkača koji su pretrčali 2.943 km i prikupili pojedinačnim donacijama i donacijama mnogih kompanija milion dinara – objasnila je Ruža Ristanović, izvršni direktor AIM, izdavača časopisa „CorD”. 

Željka Tanaskovića, predsednik Saveza za školski sport Srbije, obradovala je šansa koju u trci štafeta dobijaju srednjoškolci.
– Raduje nas učešće ekipa srednjih škola u ovoj velikoj manifestaciji i to se poklapa sa ulogom našeg Saveza da srednjoškolcima omogućimo da se kroz ovakve aktivnosti razvijaju telesno i duhovno – podvukao je Tanasković.

Sličan motiv ima i Univerzitetski sportski savez Srbije koji se uključio u ovu akciju.
– Naš izrazit interes je da se studenti bave sportom i to vidimo kao direktnu investiciju u njihovo zdravlje, tim pre što je reč o atletici i štafetnom trčanju koji omogućavaju uključenje velikog broja studenata – rekao je Vuk Rašović, savetnik predsednika Univerzitetskog sportskog saveza Srbije.

I učesnici štafetnih prvenstava Srbije moći će da za obrate za savete i pomoć Trkačko-rekreativnom klubu Beogradski maraton, koji je smešten u Domu omladine Beograda.
– Mi funkcionišemo tek mesec dana i već imamo 50 korisnika i još mnogo zainteresovanih rekreativaca koji žele da se uključe u naše programe da bi se pripremili za učešće na 28. SvisGas Beogradskom maratonu. Posebno interesovanje vlada za zajedničke treninge, pa ćemo ih od sledeće srede organizovati na četiri punkta – kao i dosad na Banovom brdu, zatim na Dorćolu, na Ušću i na Bežanijskoj kosi. U pripremama tesno sarađujemo sa stručnjacima Fakulteta za sport i Udruženjem lekara sportske medicine, a naš klub će voditi i organizaciju štafetnog takmičenja u polumaratonu – rekao je prof. dr Branko Bošković, rukovodilac TRK Beogradski maraton.

Prof dr. Goran Rađen, kardiolog, istakao je da je briga o zdravlju trkača veoma važna:
– profesionalni maratonci imaju medicinske timove koji brinu o tome, a rekreativci za koje je trčanje maratona veliki izazov i pre svega borba sa sopstvenim organizmom, mogu da dobiju savete u Trkačko-rekreativnom klubu Beogradski maraton. Na osnovu zdravstvenog stanja svako može da dobije procenu svojih mogućnosti i medicinske savete...

Predstojeći maraton, sudeći prema dosadašnjim prijavama biće najmasovniji dosad, a trke štafeta će bez sumnje značajno povećati broj učesnika polumaratonske trke i mnoge od njih zauvek privući trčanju i rekreaciji.
Datum: 27.02.2015. Autor: Nikola Marinković

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...