x

Polumaratonska trka u znaku štafeta

Polumaratonska trka u znaku štafeta
Ono po čemu će se 28. SvisGas Beogradski maraton razlikovati od prethodnih je novost u polumaratonskoj trci, koja će se uz maratonsku trku i Trku zadovoljstva na 5 km trčati beogradskim ulicama i bulevarima 18. aprila. Polumaratonska trka je i dalje otvorena za sve potencijalne učesnike, a novost je što će se u njoj održati i Prvenstvo Srbije u štafetnom trčanju polumaratona. Tačnije – tri prvenstva.

– Na 28. SvisGas Beogradskom maratonu organizovaćemo prvenstva Srbije u štafetnom trčanju polumaratona za srednjoškolce, studente i korporacije, naravno, u saradnji sa njihovim „matičnim” organizacijama, savezima i udruženjima. Svaka štafeta imaće po četiri člana, a uskoro će na sajtu Beogradskog maratona biti objavljene propozicije, tako da će sve biti spremno do 15. marta kada počinje rok za zvanično prijavljivanje – rekao je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

Ješa Erčić, direktor Sektora usluga i preduzetništva Privredne komore Srbije podržao je ovu ideju:
– S velikim zadovoljstvom prihvatili smo da budemo partner Beogradskog maratona tim povodom i pozivam sve članove Privredne komore Srbije da se uključe, a mi ćemo imati na stazi i svoj tim. U štafetnom polumaratonu videće se koje korporacije vode najviše računa o zdravlju svojih zaposlenih.

Naravno, ni Privredna komora Beograda nije se oglušila o poziv:
– Prirodno je da Privredna komora Beograda podrži ovu ideju, tim pre što je u programu i takmičenje korporacija. Animiraćemo naše članove da uzmu aktivno učešće i da zajedno promovišemo Beogradski maraton i trčanje i tako doprinesemo podizanju svesti u korporacijama o potrebi bavljenja rekreacijom kao i učešću u humanitarnim programima – rekao je Svetozar Krstić, izvršni direktor Privredne komore Beograda.

I Srpska asocijacija menadžera je stala uz ovu ideju, potvrdio je njen predsednik Milan Petrović:
– Pravo je zadovoljstvo učestvovati u ovoj manifestaciji, čiju vrednost za grad, državu i sve nas  potvrđuje i to što se održava 28. put. Naša asocijacija u kojoj je 300 vodećih srpskih menadžera podržava biznis lige u raznim sportovima, a ovo je naš prvi susret sa atletikom i kroz trke štafeta imamo priliku da izgrađujemo i timski duh.

Iskusni na ovom planu su humani trkači koje svake godine okuplja i organizuje magazin na engleskom jeziku „CorD”.
– Ovo je naše deveto učešće na Beogradskom maratonu, a na dosadašnjih osam naši trkači uplatom za svaki pretrčani kilometar prikupili su u dobrotvorne svrhe više od 130.000 evra i poklonili ih onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Na prošlom maratonu imali smo 467 trkača koji su pretrčali 2.943 km i prikupili pojedinačnim donacijama i donacijama mnogih kompanija milion dinara – objasnila je Ruža Ristanović, izvršni direktor AIM, izdavača časopisa „CorD”. 

Željka Tanaskovića, predsednik Saveza za školski sport Srbije, obradovala je šansa koju u trci štafeta dobijaju srednjoškolci.
– Raduje nas učešće ekipa srednjih škola u ovoj velikoj manifestaciji i to se poklapa sa ulogom našeg Saveza da srednjoškolcima omogućimo da se kroz ovakve aktivnosti razvijaju telesno i duhovno – podvukao je Tanasković.

Sličan motiv ima i Univerzitetski sportski savez Srbije koji se uključio u ovu akciju.
– Naš izrazit interes je da se studenti bave sportom i to vidimo kao direktnu investiciju u njihovo zdravlje, tim pre što je reč o atletici i štafetnom trčanju koji omogućavaju uključenje velikog broja studenata – rekao je Vuk Rašović, savetnik predsednika Univerzitetskog sportskog saveza Srbije.

I učesnici štafetnih prvenstava Srbije moći će da za obrate za savete i pomoć Trkačko-rekreativnom klubu Beogradski maraton, koji je smešten u Domu omladine Beograda.
– Mi funkcionišemo tek mesec dana i već imamo 50 korisnika i još mnogo zainteresovanih rekreativaca koji žele da se uključe u naše programe da bi se pripremili za učešće na 28. SvisGas Beogradskom maratonu. Posebno interesovanje vlada za zajedničke treninge, pa ćemo ih od sledeće srede organizovati na četiri punkta – kao i dosad na Banovom brdu, zatim na Dorćolu, na Ušću i na Bežanijskoj kosi. U pripremama tesno sarađujemo sa stručnjacima Fakulteta za sport i Udruženjem lekara sportske medicine, a naš klub će voditi i organizaciju štafetnog takmičenja u polumaratonu – rekao je prof. dr Branko Bošković, rukovodilac TRK Beogradski maraton.

Prof dr. Goran Rađen, kardiolog, istakao je da je briga o zdravlju trkača veoma važna:
– profesionalni maratonci imaju medicinske timove koji brinu o tome, a rekreativci za koje je trčanje maratona veliki izazov i pre svega borba sa sopstvenim organizmom, mogu da dobiju savete u Trkačko-rekreativnom klubu Beogradski maraton. Na osnovu zdravstvenog stanja svako može da dobije procenu svojih mogućnosti i medicinske savete...

Predstojeći maraton, sudeći prema dosadašnjim prijavama biće najmasovniji dosad, a trke štafeta će bez sumnje značajno povećati broj učesnika polumaratonske trke i mnoge od njih zauvek privući trčanju i rekreaciji.
Datum: 27.02.2015. Autor: Nikola Marinković

PROČITAJTE JOŠ...