SPORTSKI REČNIK - SLOVO P
Stranica 1 od 2
Paradigma
Paradigma, u generalnom smislu, predstavlja način na koji "posmatramo" svet - ne u smislu čula vida, već u smislu poimanja, razumevanja i tumačenja. 

Datum: 02.01.2015. Autor: Stiven Kavisve definicije (1)

Pažnja
Psihičko stanje usredsređenosti na određeni sadržaj naziva se pažnja. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Dr. Nenad Havelkasve definicije (1)

Performansa
Performansa - engl. Performance - u direktnom smislu znači izvršavanje. U kontekstu sportske terminologije performansa označava merljivu veličinu svih postojećih mogućnosti sportiste, timova, predmeta i aktivnosti (duhovnih, fizičkih, mehaničkih, opšteljudskih, materijalnih itd), koje se mogu manifestovati, prihvatiti i realizovati tokom praktične sportske delatnosti.

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Periodizacija treninga
Periodizacija treninga preedstavlja raspoređivanje različitih trenažnih jedinica i ciklusa da bi sportista mogao da dostigne željeno stanje i postigne povoljni rezultat. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Dr. Vladimir Isurinsve definicije (2)

Personifikacija
Personifikacija, personificirati - engl. Personify, Personification - oličavanje, oličavati, ovaploćenje, ovaploćivati. U kontekstu sporta personifikacija npr. sportskog takmičenja predstavlja aktivnost na sticanju prava da sportski događaj dobije vlastito ime, ili aktivnost na sticanju prava da se postojećem nazivu događaja da lično ime. Ovom komercijalnom delatnošću takmičenje dobija status personificiranog sportskog događaja. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Perspektiva
Perspektiva predstavlja vremensko razdoblje u budućnosti o kome čovek razmišlja kada u sadašnjosti odlučuje o svojim aktivnostima.

Datum: 01.01.2015. Autor: Edvard Banfildsve definicije (1)

Perspektivni sportista
Perspektivni (talentovani) sportista jeste maloletni sportista koji je na osnovu ostvarenih sportskih rezultata rangiran, u skladu sa Nacionalnom kategorizacijom sportista u kategoriju perspektivnih sportista. 

Datum: 02.01.2015. Autor: Zakon o sportu RS, 2011sve definicije (1)

Planiranje
Planiranje (lat. plenus) predstavlja neprekidan proces utvrđivanja ciljeva i zadataka, koje treba operacionalizovati, kao i iznalaženje najpovoljnije varijante njihove realizacije kroz određeni vremenski periodi. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Dr. Dragan Životićsve definicije (4)

Postojanost pojedinca
Postojanost pojedinca definiše se kao sklonost pojedinca da se neumorno bori sa izazovima, da godinsma održava zalaganje i zanimanje uprkos neuspehu, teškoćama i zastojcima u napredovanju. 

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Predselekcija
Predselekcija predstavlja stručni postupak pri određivanju predispozicija dece i omladine za vrhunska sportska dostignuća, zasnovan na naučnim kriterijumima i stručnom znanju stečenim u praktičnom radu. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Prof. dr. Sava Ivanićsve definicije (2)

Predviđanje
Predvidjanje, ili kako se jos cesto naziva, "naucno prognoziranje" odnosno predikcija (futurologija) je jedan od nacina sagledavanja buducih stanja nekog sistema. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Dr. Dragan Životićsve definicije (5)

Princip
Princip predstavlja odrednicu ljudskog ponašanja za koje je dokazano da ima stalnu, postojanu vrednost. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Stiven Kavisve definicije (1)

Proaktivna strategija
Proaktivna strategija predstavlja strategiju zasnovanu na inovaciji i promeni.

Datum: 01.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Profesionalni sportista
Profesionalni sportista jeste sportista koji se bavi sportskom aktivnošću kao jedinim ili osnovnim zanimanjem. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Zakon o sportu RS, 2011sve definicije (1)

Profesionalno sportsko takmičenje
Profesionalno sportsko takmičenje jeste sportsko takmičenje u kojem se, u skladu sa Zakonom o sportu RS i sportskim pravilima nadležnog nacionalnog granskog sportskog saveza, takmiče isključivo profesionalni sportisti, osim ako je pravilima nadležnog međunarodnog sportskog saveza drugačije određeno. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Zakon o sportu RS, 2011sve definicije (1)

Profitabilni sportovi
Profitabilni sportovi su svi sportovi koji  mogu da ostvare profit i sami sebe izdržavaju.

Datum: 02.09.2016. Autor: N/Asve definicije (1)

Profitna organizacija
Profitna organizacija - engl. Profit organization - komercijalna, privredna organizacija, koja ima kao isključiv cilj stvaranje profita. 

Datum: 03.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

Projekcija
Projekcije predstavljaju pisane dokumente o željenom budućem stanju neke ljudske delatnosti, i iz tih razloga se mogu definisati kao izbor između mogućih alternativnih tokova, što znači, da oni na integralan način obuhvataju sve relevantne elemente aktivnosti pomoću kojih se željena stanja mogu konceptualizovati, kako, kada i na koji način se mogu realizovati, kao i kakvi se efekti od njih mogu očekivati. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Dr. Dragan Životićsve definicije (1)

Promocija
Promocija predstavlja sveobuhvatnu kategoriju za brojne aktivnosti koje su dizajnirane da stimulišu interes potrošača za proizvod, stvore svest o njemu i da podstaknu samu kupovinu proizvoda. 

Datum: 01.01.2015. Autor: Dr. Čedomir Lj. Ljubenovićsve definicije (2)

Promoter
Promoter - engl. Promoter - Marketinški radnik - pokrovitelj, patron, osnivač, organizator, pokretač, inicijator. Pojam promoter se koristi uz pojam promocije, u smislu pobuđivanja, iniciranja i stimulisanja unapređivanja. 

Datum: 03.01.2015. Autor: N/Asve definicije (1)

strana: 1 | 2
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...