x

Evropsko prvenstvo u rukometu za žene 2018

Evropsko prvenstvo u rukometu za žene 2018

13. Evropsko prvenstvo u rukometu za žene održaće se u periodu od 29. novembra do 16. decembra 2018. godine, u Francuskoj, u organizaciji Rukometnog saveza Francuske i Evropske rukometne federacije (EHF).


Evropsko prvenstvo u rukometu za žene prvi put održano je 1994. godine u Nemačkoj, uz učešće svega dvanaest reprezentacija. Kao najuspešnije reprezentacije u dosadašnjoj istoriji EP u rukometu za žene, izdvajaju se sledeće reprezentacije: Norveška sa 11 medalja (7 zlatnih, 3 srebrne, 1 bronzana), Danska sa 5 medalja (3 zlatne, 2 srebrne), Mađarska 4 medalje (1 zlatna, 3 bronzane).


Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u rukometu za žene održaće se na pet lokacija u Francuskoj, i to: Nant, Brest, Nansi, Montebellard i Pariz, uz učešće 16 reprezentacija koje će biti raspoređene u 4 grupe.


KO? Evropsko prvenstvo u rukometu za žene

ŠTA? evropsko prvenstvo, rukomet, žene

KAD? 29. novembra - 16. decembra 2018.

GDE? Francuska


Programom Evropskog prvenstva u rukometu za žene predviđeno  je učešće 16 reprezentacija koje će žrebom biti raspoređene u četiri grupe sa po četri ekipe,  i to:


Takmičenje po grupama (I faza)

  • Grupa A: Danska; Srbija; Švedska; Poljska.

  • Grupa B: Francuska; Crna Gora, Rusija; Slovenija.

  • Grupa C: Mađarska; Španija; Holandija; Hrvatska.

  • Grupa D:  Norveška; Rumunija; Nemačka; Češka Republika.


Takmičenje po grupama (II faza)
  • Grupa I: Rusija; Srbija; Francuska; Švedska; Danska; Crna Gora.
  • Grupa II: Rumunija; Holandija; Mađarska; Nemačka; Španija; Norveška.
Programom manifestacije, predviđeno je da nakon takmičenja po grupama (I faza) budu formirane dve nove grupe sa po 6 ekipa (II faza). U nove grupe (faza II) plasiraće se po tri prvoplasirane ekipe iz svake grupe (faza I). Dve prvoplasirane ekipe iz svake novoformirane grupe (faza II) plasiraće se u polufinale, odakle će se dalje igrati po kup sistemu.


Raspored utakmica - Evropsko prvenstvo u rukometu za žene 2018


Takođe, programom takmičenja predviđeno je da se ceremonija otvaranja Evropskog prvenstva u rukometu za žene, kao i prva utakmica održi u petak, 230. novembra 2018. godine, dok je finalna utakmica Evropskog prvenstva u rukometu za žene predviđena za petak, 16. novembra 2018. godine, u Parizu (AccorHotels Arena).



Ženska rukometna reprezentacija Srbije nastupaće u grupi A na Evropskom prvenstvu u Francuskoj , gde će joj rivali biti selekcije Švedske, Danske i Poljske. Grupa preliminarne faze igra se u Nantu, a tri najbolje selekcije ukrstiće sa tri najbolja tima iz grupe B u Nansiju, gde će igrati selekcije Rusije, Crne Gore, Slovenije i Francuske. Reprezentacija Srbije je na dva poslednja takmičenja, EP 2016 u Švedskoj i SP 2017 u Nemačkoj, zauzela deveto mesto.


Titulu sa prethodnog Evropskog prvenstva u rukometu za žene, koje je održano 2016. godine u Švedskoj, brani reprezentacija Norveške koja je u finalu pobedila Holandiju, dok je treće mesto zauzela reprezentacija Francuske koja je u meču za treće mesto pobedila Dansku. Najbolji strelac takmičenja bila je Nora Mork (Danska) sa 53 postignuta gola, dok je najbolja igračica turnira bila Ncke Groot (Holandija). 


Program Evropskog prvenstva u rukometu za žene 2018:

  • 30.11 - 05.12.2018 - Takmičenje po grupama (I faza)
  • 06. - 12.12.2018. - Takmičenje po grupama (II faza)
  • 14.12.2018. - Polufinale
  • 16.12.2018. - Utakmica za treće mesto
  • 16.12.2018. - Finale

Zanimljivosti - Evropsko prvenstvo u rukometu za žene:

  • Dosad je održano 12 Evropskih prvenstava u rukometu za žene.
  • Na svim dosada održanim Evropskim prvenstvima u rukometu za žene učestvovalo je ukupno 25 reprezentacija, od kojih je 13 osvajalo medalje, a samo 4 reprezentacije su osvajale titule (Norveška 7; Danska 3; Mađarska 1; Crna Gora 1).
  • 5 reprezentacija (Danska, Mađarska, Nemačka, Norveška i Rusija) učestvovalo je na svim dosadašnjim Evropskim prvenstvima u rukometu za žene.
  • Sledeće Evropsko prvenstvo u rukometu za žene održaće se 2020. godine u Danskoj i Norveškoj.
  • Evropsko prvenstvo u rukometu za žene ujedno je i kvalifikacioni turnir za Letnje Olimpijske igre 2020 i Svetsko prvenstvo u rukometu za žene 2019.

Autor: Marko Skorić Održavanje: od 29.11.2018. do 16.12.2018.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: Rukometni savez Francuske
Mesto: Francuska
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: https://fra2018.ehf-euro.com/home
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...