x

Andrea Lekić: Ruskinje su prvi favorit za zlato, ali imamo šansu

Andrea Lekić: Ruskinje su prvi favorit za zlato, ali imamo šansu

Reprezentativke Srbije iskoristile su dan odmora posle pobede nad Danskom (30:25) za laganu šetnju Nantom kako bi se razbila svakodnevnica hotela na desetak kilometara od centra grada. Već u četvrtak usldile su analize i popodnevni trening, kako bi se što bolje započela borba za visok plasman na takmičenju u Francuskoj.

Jedna od najiskusnijih igračica u srpskom timu, Andrea Lekić, najpozvanija je da prokomentariše narednog rivala Srbije, selekciju Rusije (subota, 18), na otvaranju glavne faze takmičenja na EURO 2018. Srednji bek rumunskog ĆSM Bukurešta većinu ruskih reprezentativki poznaje iz duela u EHF Ligi šampiona godinama unazad.

- Prijao je dan odmora. Kada nemaš vremena za odmor, uvek ti nedostaje, a kada ga imaš možda i previše, onda si nestrpljiv da izađeš na teren. Čeka nas teška grupa, ali ono što je najvažnije jeste da imamo jedan mir, niko nije euforičan, atmosfera je onakva kakva bi trebalo da bude. Tu je i samopouzdanje, jer vidimo da smo na jednom lepom nivou. Verujemo u sebe i bićemo u potpunosti spremne za tu bitku.Rival je zvanični olimpijski šampion...

- Rusija je najjača reprezentacija. Šta reći o aktuelnom olimpijskom šampionu, glavni favorit su za zlatnu medalju, jer je Norveška oslabljena na ovom prvenstvu. Nisu igrale u punom sastavu protiv Slovenije. Apsolutni su favoriti, nećemo da pretimo, ali to može biti i naša šansa. Srednji bek Dmitrieva je ključna figura, Vjakireva je bila skoncentrisana na asistencije, manje opasna po gol u dosadašnjem toku takmičenja. U Ligi šampiona je bila raspoloženija šuterski, promenio se malo sistem igre, to joj prija. Sedojkina je udarna igla, brani sjajno već duži period, to smo osetile u Rumuniji na turniru. Uvek je na lopti, mirna, skoncentrisana, dobar golman. To su tri udarne igle...Šta bi još moglo da se izdvoji kao njihovo oružje?

- Managarova je igrač koji je bukvalno na svakom delu terena. Retko ćete to naći u svetu rukometa. Neuhvatljiva je u kontri, svuda je ima. Vraćanje nazad moraće da bude najvažniji segment. Ne znam koliko ljudi prate Rusiju, ali to više nije ekipa koja igra staromodno, naprotiv. Izuzetno su brze. Ovaj meč tražićemo mnogo trčanja i žestokih duela.


Gde je šansa Srbije? Imaju li Ruskinje slabu tačku?

- Oslanjamo se na fanatičnu odbranu. Sa nivoom iz meča sa Danskom možemo svakome da pariramo. Ono što smo primetili, Makeeva i Sen, dva centralna igrača odbrane, udvajaju blokersku zonu. Dosta su orijentisane na blok, vrlo često ima prostora za pivotmena. To bismo mogle da koristimo, jer su često u dvojnom bloku. U Rumuniji smo imali par odličnih akcija na to. Managarova krade loptu, moramo da imamo dosta pasova na krila, kako bismo primirili te krajnje igrače. To rade vrhunski, uigrane su perfektno. Kuznjecova je takođe vrhunsko krilo, pravo trkačko, moja bivša saigračica iz Vardara. Verujemo u sebe i svoj kvalitet.Kako ti se čini dosadašnji deo turnira?

- Dosta ujednačeno prvenstvo. Drugi deo žreba je lakši od našeg. Crna Gora dolati bez bodova u Nantu, a bilo bi interesantno videti ih u drugom delu i kakve bi rezultate tamo ostvarili. Holandija nije igrala protiv ozbiljnih rivala do sada, Rumunija je pobedila Norvešku, ali to nisu Norvežanke na koje smo navikli. Ruskinje su pokazale čvrstinu, igrale su protiv najtežih rivala i za sada izgledaju najozbiljnije.

Datum: 07.12.2018. Autor: Rukometni savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...