x

Kroksal opet na vrhu

Kroksal opet na vrhu
Kajl Kroksal, kanadski vatrogasac, osvojio je svoju drugu pobedu u subotu, u drugoj trci Svetskog šampionata u ice cross spustu 2012. Na Red Bull Crashed Ice finalu u Valkenburgu, pobedio je nemačku mladu nadu Fabijana Melsa za jednu sekundu, dok je Finac Pavo Klintrup stigao treći.

Valkenburg (Holandija) - Kanađanin Kajl Kroksal jedva je pregurao trening, završivši kvalifikacije na 17. mestu u Valkenburgu, gradu na jugu Holandije, gde je sagrađena najduža i najteža staza za Ice Cross spust u istoriji Red Bull Crashed Ice takmičenja. Nije bio među favoritima pre trke na 575 metara dugoj ledenoj stazi, punoj strmih rampi i izazovnih prepreka, trenirajući iza Kilijana Brauna iz Švajcarske, koji je bio najbrži u kvalifikacijama i svog mlađeg brata Skota. Međutim, 23-ogodišnji Kajl Kroksal, bik od čoveka sa svojih 97 kg, još jednom se popeo na vrh. Nakon što je "nokautirao" zvaničnog šampiona Artua Pihlainena u polu-finalu, Kroksal je bio jedini od četvorice finalista koji je u finalu ostao na nogama.

Kanađanin je ostao blizu Melsa u izuzetno brzom finalu i iskoristio je svoju priliku da ga prestigne kada se ogromni Nemac okliznuo pred kraj trke. 22-ogodišnjak iz Kolona je mlada zvezda sezone 2012 i bez obzira na sve, popeo se na drugo mesto u šampionatu, osvojivši prvi podijum u karijeri. Finac Pavo Klintrup, izvanredan skakač, osvojio je treće mesto, dok je Skot Kroksal ostao četvrti, nakon što je polomio klizaljku u finalu.

"Želeo sam da pobedim više nego bilo ko drugi," rekao je Kajl Kroksal. Lokalni heroj Glen Baks (NED) osvojio je 26. mesto. Klizači su na stazi ubrzavali do čak 70 km/h. Početni skok je bio visok zastrašujućih 7 metara, pod uglom od 50 stepeni. Belgijanac Piter Gisel, bivši olimpijac, završio je trku na jakom 23. mestu, dok je inače izuzetno jak češki tim razočarao, na čelu sa Lukasom Kolcem, pošto je njihova najbolja pozicija bilo 19. mesto.

Rezultati:
1.Kajl Kroksal (CAN), 2. Fabijan Mels (GER), 3. Pavo Klintrup (FIN), 4. Skot Kroksal (CAN), 5. Kilijan Braun (SUI), 6. Adam Horst (CAN), 7. Artu Pihlainen (FIN), 8. Lui-Filip Dumolin (CAN), 9. Kim Muler (SUI), 10. Andrej Lavrov (RUS).

Poredak svetskog šampionata:
1. Kajl Kroksal 2000 poena, 2. Mels 1250 poena, 3. Pihlainen 1160, 4. Skot Kroksal 1100, 5. Klintrup 1100, 6. Braun 850, 7. Horst 690, 8. Lari Jucenlahti (FIN) 560, 9. Muler 550, 10. Džim de Paoli (SUI) 500.
Datum: 07.02.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...