x

Prvog takmičarskog dana pet medalja

Prvog takmičarskog dana pet medalja
Reprezentativci Srbije u raketnom modelarstvu su već prvog dana Svetskog prvenstva u Slovačkoj zabeležili odličan rezultat. Zoran Katanić iz Aerokluba "Sremska Mitrovica" postao je prvak sveta u kategoriji S4A (raketoplani), a istovremeno i vicešampion sveta u kategoriji S6A (rakete sa trakom).

U ekipnom plasmanu su se takođe nizale medalje. Seniorska ekipa Srbije osvojila je treće mesto u kategoriji S4A od ukupno 21 zemlje koje su učestvovale. U kategoriji S6A seniori su osvojili srebrnu medalju. Ni juniori nisu ništa zaostajali za starijim kolegama, pa su u kategoriji S1A (rakete za postizanje visine) osvojili treće mesto.

Ukupan skor na početku takmičenja je pet osvojenih medalja. Našim takmičarima predstoje još četiri takmičarska dana, i ako nastave ovakvim tempom, možemo da očekujemo ponavljanje rezultata sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva, kada je osvojeno ukupno 15 medalja.

Svetsko prvenstvo u raketnom modelarstvu održava se u Slovačkoj, od 1. do 9. septembra, uz učešće oko 287 najboljih svetskih modelara. Srbiju predstavljaju seniori: Zoran Katanić, Vladimir Čipčić, Branislav Krčedinac i Miroslav Stančević, i juniori: Vesna Katanić, Mihajlo Petrović, Luka Volarević, Miodrag Čipčić i Dejan Stančević. Selektor reprezentacije je Živan Josipović, najbolji sportista Vazduhoplovnog saveza Srbije nekoliko godina unazad.

Dok se naši modelari bore za medalje u Češkoj, u Srbiji se pripremaju dva državna prvenstva i to u balonarstvu i padobranstvu.

Vazduhoplovni savez Srbije će na sportskom aerodromu Lisičji jarak od 6. do 9. septembra okupiti najbolje padobrance Srbije kako bi se nadmetali za tutulu novog državnog prvaka po 58. put. Padobranci će se takmičiti u disciplinama skokovi na cilj i figurativni skokovi. Skokovi će se izvoditi iz aviona AN - 2.  Prijavljeno je oko 25 takmičara iz pet ekipa: Paraćin, PK "Grifon" PTJ MUP RS, Smederevo, kao i ekipe Vojske Srbije PEVS "Nebeske Vidre 1" i PEVS "Nebeske Vidre 2". Pored njih, učestvovaće padobranci Aerokluba "Beograd" i Padobranskog kluba "Feniks". Prvi skokovi su planirani u petak, u dva termina - prepodnevnom, od 8h do 13h i poslepodnevnom, od 16h do 19h. Ista satnica je predvidjena za subotu. U nedelju će se izvoditi polufinalni i finalni skokovi. Svečano otvaranje prvenstva je u petak 7. septembra u 13.30h. Proglašenje pobednika je u nedelju 9. septembra u 18h.

Petak, subota i nedelja će doneti šareno nebo iznad Sente kada će se mnošto pilota balona nadmetati za titulu najboljeg, u organizaciji Balonarskog kluba "Senta-Zenta". Svečano otvaranje planirano je za petak u 14 časova, a prvi let u petak u 16 časova. U subotu će posetioci imati prilike da vide dva leta - u 7 časova i u 17 časova, a u nedelju je planiran samo prepodnevni let u 7 časova. Po sletanju u nedelju, oko 12 časova biće i zvanično proglašeni dobitnici.
Datum: 04.09.2012. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...