Jadžent sport budućnosti

 
 
U Temerinu mestu rođenja sportske discipline Jadžent  28.09.2011. g.  Fakulteti iz Belgoroda /Rusija/, Bratislave /Slovačka / i Beograda / Srbija / potpisali ugovor o saradniji na širenju Jadženta.

Pored toga ugovor su potpisali i Novosadski Fakultet sporta i fizičke kulture sa srodnim fakultetom u Belgorodu.  Ugovor o saradnji potpisan je i  između O.Š. Jovan  Grčić Milenko iz Beočina sa sličnom školom iz grada Staraskov u Rusiji. Isti takav ugovor je dogovoren između mesta Sureg /deo Segedina u  Mađarskoj / i našeg Siriga opština Temerin, ugovor  će biti potpisan u vreme dečije nedelje.

U Segedin će ići prva grupa naših Jadžentovaca da obučavaju njihovu omladinu i fiskulturnike 21. Oktobra.  Takođe za kraj oktobra je dogovoren dolazak dvoje mladih stručnjaka  sa Bratislavskog fakulteta u Temerin i Beograd gde će trenirati sa prvim Jadžent Klubom na svetu  JP93 i sa studentima  Beogradskog  Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Za 14.12. 2011. g . dogovoreno je da naši  Jadžentovci otputuju najpre u Belgorod a zatim dva dana u Staraskov, u svakom gradu će biti organizovan seminar Jadženta. Predavanje će držati autor Jadženta Prof. Janko Pavlis.

Na seminaru koji  je imao temu "Žena u sportu - Jadžentu"  koji je upriličen u prostorijama  Srednje škole  "Lukijan Mušicki " u Temerinu učestvovali su: iz Rusije  Fedor  Sobianin delegat na kongresu FIEP-a   i Ljudmila Buraja - dekan fakulteta  pedagogije - i fizičke kulture u Staraskovu, iz Slovačke  Branislav Antala  predsednik FIEP Evrope i dvoje mladih magistara  sporta i fizičke kulture  Peter Rozbori i Veronika Daneikova. Oboje imaju temu za doktorsku disertaciju " Žena u sportu "  oboje su igrali Jadžent i hoće ponovo da dođu krajem Oktobra.

Iz  Mađarske delegaciju je predvodila  Ružana Banski direktorica O. Š. u Suregu a ujedno je ona  i  Predsednica fiskulturnika Županije Eongrad, sa njom su bili i zamenik direktora Tamaš Nača, Daniela Dukin-profesorica Srpskog jezika kod njih u školi  i Monika Frater,  zatim  Dekan  Beogradskog Fakulteta Dušan Mitić kao I  Predsednik saveta Fakulteta u Novom Sadu  Branka Protić - Gava. Veliku pomoć u radu i sporazumevanju na više jezika smo dobili od profesora škole u kojoj se skup odvijao, Snežana Petković, Jožef  Jung , Svetlana Kokanović, uz podršku dosadašnjeg direktora Đurice Uzelca  i buduaćg direktora  Petra Tomića.

Naravno lepo je bilo slušati od ovako uvaženog skupa sve lepo što Jadžent donosi ljudskom rodu. Počev od reči F. Sobianina da se on uverio u veliku misiju Jadženta prilikom prvog njegovog igranja na kongresu  FIEP-a u Nišu a zatim i povećao svoje uverenje  gledanja utakmice Finala kupa  Srbije. Zatim Ljudmila B. pored ostalog reče da se dva puta naježila gledajući trening u Sirigu kako Jadžent ima vaspitnu moć da deluje kroz igru. Zatim gošća iz Mađarske reče kako je samo čula ali nije reagovala ozbiljno dok nije videla  kako se igra  Jadžent u Temerinu  i da je od onda spremna na svaku vrstu saradnje. Nakon toga je D. Mitić rekao kako su on i njegovi studenti radili Jadžent na nastavi i onda iznenadio sve prisutne kada je rekao da su oni igrali Jadžent na raznim podlogama ali je iznenađenje bilo kada je rekao da su igrali i na ledu. Podršku radu je iskazala i Branka Protić Gava sa Novosadskog Fakulteta.
 
Kao i uvek treba istaći da se ovakvi događaji ne mogu realizovati bez saradnje sa onima koji hoće da pomognu novine koje dolaze. Pravu podršku  su ovoga puta pružili:"OpštinaTemerin", restoran"Guljašćarda ", restoran sa prenoćištem "Pivarijum " i prodavnica mešovite robe"Duga  Zorić ". Naravno uz svesrdnu pomoć Predsednika Opštine Gustonj Andraša i sekretara za Sport Milana Radovića.Organizacioni odbor manifestacije u sastavu Zoran Govedarica , Jožef Halapi i Prof. Janko Pavlis.

Milan Pađan koji je pripremio poklone za uvažene goste, tamburaški orkestar Kud-a Teodor Pavlović  iz Novog Miloševa koji je razgalio atmosferu na zajednićkoj većeri svirajuži melodije iz svih država odakle su bili ućesnici. Zatim Miloš Brcanov, Janko Pavlis  ml. , Dragan Prokia, Nikola Vukašinovia, Melanija Živković.

Suđenje na utakmicama bilo je povereno Srđanu Pavlisu , Svetlani Ristić, Zorici Momčilović i Tanji Šimić. Svi su  naravno prezadovoljni sportskim delom manifestacije ali je ostalo posla u onom delu koji ovoga puta nije realizovan a to je" Moda parova" ,najviše  opet zbog nedostataka finansija.

Treba istaći da je finalna utakmica "JP93" Temerin - Sirig  - 27 ; 27 igrana do pobedničkog poena a to je uspelo ekipi iz Temerina koja je na taj način pobedila.   Najbolja poenterka utakmice Ivana Pavlis, najbolji poenter  Dragan Prokić , najbolja igračica utakmice  Dragana Vujia, najbolji igrač utakmice Miloš Vojin.

Verovatno će ostati velikim slovima upisan datum 28.09 2011.g. u istoriji  Jadženta i samog mesta Temerin  jer će sigurno bržim i boljim obučavanjem kvalitetnih trenera jadžent krčiti svoj put ka omasovljavanju ovog sporta u svetu.
Datum: 07.10.2011. Autor: Milan Pađan

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...