x

Jadžent sport budućnosti

Jadžent sport budućnosti
U Temerinu mestu rođenja sportske discipline Jadžent  28.09.2011. g.  Fakulteti iz Belgoroda /Rusija/, Bratislave /Slovačka / i Beograda / Srbija / potpisali ugovor o saradniji na širenju Jadženta.

Pored toga ugovor su potpisali i Novosadski Fakultet sporta i fizičke kulture sa srodnim fakultetom u Belgorodu.  Ugovor o saradnji potpisan je i  između O.Š. Jovan  Grčić Milenko iz Beočina sa sličnom školom iz grada Staraskov u Rusiji. Isti takav ugovor je dogovoren između mesta Sureg /deo Segedina u  Mađarskoj / i našeg Siriga opština Temerin, ugovor  će biti potpisan u vreme dečije nedelje.

U Segedin će ići prva grupa naših Jadžentovaca da obučavaju njihovu omladinu i fiskulturnike 21. Oktobra.  Takođe za kraj oktobra je dogovoren dolazak dvoje mladih stručnjaka  sa Bratislavskog fakulteta u Temerin i Beograd gde će trenirati sa prvim Jadžent Klubom na svetu  JP93 i sa studentima  Beogradskog  Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Za 14.12. 2011. g . dogovoreno je da naši  Jadžentovci otputuju najpre u Belgorod a zatim dva dana u Staraskov, u svakom gradu će biti organizovan seminar Jadženta. Predavanje će držati autor Jadženta Prof. Janko Pavlis.

Na seminaru koji  je imao temu "Žena u sportu - Jadžentu"  koji je upriličen u prostorijama  Srednje škole  "Lukijan Mušicki " u Temerinu učestvovali su: iz Rusije  Fedor  Sobianin delegat na kongresu FIEP-a   i Ljudmila Buraja - dekan fakulteta  pedagogije - i fizičke kulture u Staraskovu, iz Slovačke  Branislav Antala  predsednik FIEP Evrope i dvoje mladih magistara  sporta i fizičke kulture  Peter Rozbori i Veronika Daneikova. Oboje imaju temu za doktorsku disertaciju " Žena u sportu "  oboje su igrali Jadžent i hoće ponovo da dođu krajem Oktobra.

Iz  Mađarske delegaciju je predvodila  Ružana Banski direktorica O. Š. u Suregu a ujedno je ona  i  Predsednica fiskulturnika Županije Eongrad, sa njom su bili i zamenik direktora Tamaš Nača, Daniela Dukin-profesorica Srpskog jezika kod njih u školi  i Monika Frater,  zatim  Dekan  Beogradskog Fakulteta Dušan Mitić kao I  Predsednik saveta Fakulteta u Novom Sadu  Branka Protić - Gava. Veliku pomoć u radu i sporazumevanju na više jezika smo dobili od profesora škole u kojoj se skup odvijao, Snežana Petković, Jožef  Jung , Svetlana Kokanović, uz podršku dosadašnjeg direktora Đurice Uzelca  i buduaćg direktora  Petra Tomića.

Naravno lepo je bilo slušati od ovako uvaženog skupa sve lepo što Jadžent donosi ljudskom rodu. Počev od reči F. Sobianina da se on uverio u veliku misiju Jadženta prilikom prvog njegovog igranja na kongresu  FIEP-a u Nišu a zatim i povećao svoje uverenje  gledanja utakmice Finala kupa  Srbije. Zatim Ljudmila B. pored ostalog reče da se dva puta naježila gledajući trening u Sirigu kako Jadžent ima vaspitnu moć da deluje kroz igru. Zatim gošća iz Mađarske reče kako je samo čula ali nije reagovala ozbiljno dok nije videla  kako se igra  Jadžent u Temerinu  i da je od onda spremna na svaku vrstu saradnje. Nakon toga je D. Mitić rekao kako su on i njegovi studenti radili Jadžent na nastavi i onda iznenadio sve prisutne kada je rekao da su oni igrali Jadžent na raznim podlogama ali je iznenađenje bilo kada je rekao da su igrali i na ledu. Podršku radu je iskazala i Branka Protić Gava sa Novosadskog Fakulteta.
 
Kao i uvek treba istaći da se ovakvi događaji ne mogu realizovati bez saradnje sa onima koji hoće da pomognu novine koje dolaze. Pravu podršku  su ovoga puta pružili:"OpštinaTemerin", restoran"Guljašćarda ", restoran sa prenoćištem "Pivarijum " i prodavnica mešovite robe"Duga  Zorić ". Naravno uz svesrdnu pomoć Predsednika Opštine Gustonj Andraša i sekretara za Sport Milana Radovića.Organizacioni odbor manifestacije u sastavu Zoran Govedarica , Jožef Halapi i Prof. Janko Pavlis.

Milan Pađan koji je pripremio poklone za uvažene goste, tamburaški orkestar Kud-a Teodor Pavlović  iz Novog Miloševa koji je razgalio atmosferu na zajednićkoj većeri svirajuži melodije iz svih država odakle su bili ućesnici. Zatim Miloš Brcanov, Janko Pavlis  ml. , Dragan Prokia, Nikola Vukašinovia, Melanija Živković.

Suđenje na utakmicama bilo je povereno Srđanu Pavlisu , Svetlani Ristić, Zorici Momčilović i Tanji Šimić. Svi su  naravno prezadovoljni sportskim delom manifestacije ali je ostalo posla u onom delu koji ovoga puta nije realizovan a to je" Moda parova" ,najviše  opet zbog nedostataka finansija.

Treba istaći da je finalna utakmica "JP93" Temerin - Sirig  - 27 ; 27 igrana do pobedničkog poena a to je uspelo ekipi iz Temerina koja je na taj način pobedila.   Najbolja poenterka utakmice Ivana Pavlis, najbolji poenter  Dragan Prokić , najbolja igračica utakmice  Dragana Vujia, najbolji igrač utakmice Miloš Vojin.

Verovatno će ostati velikim slovima upisan datum 28.09 2011.g. u istoriji  Jadženta i samog mesta Temerin  jer će sigurno bržim i boljim obučavanjem kvalitetnih trenera jadžent krčiti svoj put ka omasovljavanju ovog sporta u svetu.
Datum: 07.10.2011. Autor: Milan Pađan

PROČITAJTE JOŠ...