x

Počelo Evropsko prvensto u rukometu 2012

Počelo Evropsko prvensto u rukometu 2012
Satovi u gradovima domaćinima, koji su odbrojavali preostalo vreme do početka Evropskog prvenstva u rukometu za muškarce 2012, 15. Januara u 16 časova završili su odbrojavanje, a spektakularan vateromet na četiri lokacije (u Beogradu ispred Delta sitija, Nišu ispred Kalče, Novom Sadu na Trgu slobode i na trgu Svetog Teodora vršačkog) u Srbiji označio je početak najvećeg ovogodišnjeg sportskog događaja u našoj zemlji.

Tradicionalna konferencija za medije, koja se održava na početku svakog Evropskog prvenstva u rukometu, ovog puta održana je u Beogradu, i na njoj su prisustvovali najviši funkcioneri Evropske rukometne Federacije, predsednik, Tor Lian i generalni sekretar, Mihael Viderer i Jan Tuik, predsednik takmičarske komisije, dok su kao organizatori ovogodišnjeg EP, svoje učešće uzeli i ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, predsednik Rukometnog saveza Srbije (RSS), Velimir Marjanović i generalni sekretar RSS Božidar Đurković.


Uvodna reč na konferenciji pripala je predsedniku EHF-a Toru Lianu, koji je između ostalog rekao sledeće: "Dragi sportski prijatelji, veliko mi je zadovoljstvo da smo ovde na 10. Evropskom prvenstvu za muškarce. Verujem da će svi učesnici imati lepu dobrodošlicu u Srbiji, s obzirom da se reprezentacije ovde neće boriti samo za najveću titulu u evropskom rukometu, več i za mesto na OI u Londonu".

Nakon njega, okupljenima se obratila i Ministarka omladine i sporta, Snežana Samardžić Marković, koja je poželela svima toplu dobrodošlicu, i navela da nam "Ovo takmičenje puno znači, da pokažemo da znamo da organizujemo velike sportske događaje, našu kulturu, gostoprimstvo, ali da želimo i da da ostvarimo i dobar rezultat i vratimo rukomet na mesto gde je nekad bio" Poželevši pri tom sve najbolje svim timovima učesnicima, ali i gradovima domaćinima (organizatorima).

Posle ministarke, reči dobrodošlice, izgovorio je i gen-sek EHF-a, Mihael Viderer, koji je istakao da je "Veliko zadovoljstvo da nakon tri godine od početka rada, budemo ovde na početku takmičenja"; Nakon čega je naveo da je EHF u novembru 2011. godine proslavio 20 godina postojanja, i da ovo jubilarno deseto takmičenje, dokazuje da radimo pravu stvar. Pored toga, Mihael Viderer, naglasio je i da saradnja sa Adidasom, Infrontom i Gerflorom dokazuje da EHF može da organizuje turnire na visokom nivou, s obzirom da će na ovom prvenstvu biti prisutno 75 TV kuća, sa preko 1300 novinara, što govori o sve većem interesu.

Predsednik takmičarske komisije EHF-a,  Jan Tuik osvrnuo se kvalifikacije, i tom prilikom naveo da smo u kvalifikacijama imali 39 timova (reprezentacija), od kojih je 37 moralo u kvalifikacije (u kvalifikacijama nisu učestvovale reprezentacije Franscuske kao šampiona i Srbije kao organizatora).  "Sada na  EP imamo 16 reprezentacija i neka najbolji pobedi".

Predsednik UO RSS, Velimir Marjanović, poželeo je dobrodošlicu svim učesnicima na EHF EURO 2012 koji se održava u Srbiji, kao i medijima koji su po njegovim rečima dali veliku podršku šampionatu.

Na kraju, Božidar Đurković se obratio sledećim rečima: "Srbija je bila dva puta organizator takmičenja mlađih kategorija. Ovo je nešto totalno drugačije, novo iskustvo za nas. Spremni smo za dobru organizaciju. Želim sve najbolje svim ekipama, EHF-u i nama kao organizatorima".

Datum: 16.01.2012. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...