Vetar je suviše jak - Početak misije se pomera za utorak

 
 
Trodnevno odbrojavanje za start Red Bull Stratos misije se odlaže za jedan dan. Lansiranje ovog ultimativnog leta je pomereno sa ponedeljka na utorak zbog hladnog talasa koji je doneo jake vetrove.

Rozvel (Novi Meksiko). Feliks Baumgartner je upravo stigao u Red Bull Stratos bazu, kada je stigla vest od meteorologa Dona Deja o promenjenim vremenskim uslovima. Lansiranje misije na ivici svemira neće se desiti u ponedeljak kako je planirano, već najverovatnije u utorak.

Razlog odlaganja je hladan talas, koji je doneo znatno hladnije temperature, niske oblake i sitnu kišu, a koji će se pomerati kroz istočni Novi Meksiko tokom vikenda. Iako će se vreme značajno poboljšati u ponedeljak, što će doneti vedro nebo i više temperature, brzine vetra se očekuju da budu iznad očekivanog nivoa za bezbedno lansiranje u ponedeljak ujutru. Očekivane brzine vetra se očekuju da budu između 8 i 16 km/h iznad zemlje, a na vrhu balona od 16 do 24 km/h, objašnjava ekspert Don Dej.Baumgartner će biti lansiran najvećim balonom kojim je ikada leteo čovek: 168 metara visine na startu i volumena od 850.000 kubnih metara!

"Dobra vest je da obično imamo dan, dva nakon što ovakav hladan talas prođe, kada je vreme povoljno za lansiranje balona," kaže Don Dej.

Odlaganje ne utiče na pripreme na samoj lokaciji. U vežbi oblačenja opreme, u noći između petka i subote, Feliks Baumgartner i tim će proći kroz sedmočasovnu proceduru pred lansiranje, tačno onako kako će se odigrati u utorak ujutru.

Prenos projekta Red Bull Stratos gledaoci u Srbiji biće u prilici da prate ekskluzivno putem televizije B92. Organizovani prenos projekta svi zainteresovani mogu pratiti i u Muzeju vazduhoplovstva na aerodromu Nikola Tesla u utorak sa početkom u 14:30, a ulaz u muzej će tog dana iznositi 250 dinara.
Datum: 08.10.2012. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...